Het maken van een taxonomie en/of het toekennen van metadata is, ook in SharePoint 2010, geen doel op zich. Uiteindelijk wil je dat je informatie er beter of makkelijker vindbaar mee wordt. SharePoint 2010 kent twee mogelijkheden voor het navigeren aan de hand van metadata. We spreken dan van metadata navigation.

De eerste vorm van metadata navigation zijn de navigation hierarchies. Aan de hand van de eerder gebouwde hiërarchische structuur kan een gebruiker op deze metadata terugzoeken. Het is goed om te weten dat hierbij de volledige hiërarchische structuur getoond wordt. En dus niet alleen de metadata die daadwerkelijk is toegekend. Dit kan tot ongewenst gevolg hebben dat het terugzoeken geen resultaten oplevert. Daarnaast is het voor een gebruiker niet overzichtelijk om in grote structuren te navigeren.

Voor de grotere hiërarchische structuren zijn keyfilters meer geschikt. Een gebruiker kan hierbij zelf een term intikken. Door middel van autosuggest op basis van termen uit de taxonomie wordt de gebruiker geholpen bij het formuleren.

Overigens zou je verwachten dat bepaalde functionaliteiten die SharePoint 2010 die geïntroduceerd heeft bij het toekennen van metadata aan documenten, ook bij het terugzoeken ingezet worden. Zo vind ik de Hoovertooltip, waarin een omschrijving van een term getoond wordt door met de muis over de betreffende term te gaan, erg waardevol. Helaas wordt er van uit gegaan, dat die omschrijving alleen toegevoegde waarde biedt bij het toekennen. Terwijl een gebruiker hiermee juist ook geholpen kan worden bij het terugzoeken.

1 COMMENT

 1. Hi Joyce,
  Wellicht heb je iets aan de volgende aanvulling.

  Navigeren aan de hand van metadata is ook te regelen door zoekresultaat-webparts te plaatsen met vaste zoekopdracht. Op die manier kun je bijvoorbeeld alle nieuwsitems van alle webapplicaties tonen met bijvoorbeeld [ItemContentType=”nieuws” ItemCategory=”informeel”].
  De truc is om een site kolom aan te maken (in dit geval ItemCategory) met een taxonomy veld waarin je aangeeft wat voor item het betreft.
  Deze sitekolom kun je dan als managed property opnemen in Search, zodat je op die term specifiek kan zoeken.
  Het maken van pagina’s met bijvoorbeeld alle project-, partner-, bedrijfs- en informeel nieuws is dan snel gemaakt.

  Cheers,
  Marc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.