Een newsfeed werkt het beste om vanuit SharePoint beter samen te werken en de stroom e-mail te verminderen. Yammer biedt hiervoor verreweg de beste functionaliteiten. Alleen levert Microsoft geen volledige integratie tussen zijn producten en is de huidige SharePoint newsfeed niet toekomstbestendig. We bekijken de drie beschikbare opties om Yammer en SharePoint te integreren.

In mijn vorige blog haalde ik aan dat de toekomst van Microsoft Yammer als newsfeed platform onduidelijk is. Voor de mensen die dat meenemen in hun overweging om Yammer wel of niet te integreren in SharePoint: de huidige AD-integratie was er al vóór de overname door Microsoft. En de integratiemogelijkheden die ik toelicht hieronder, zullen ook in dat geval gewoon beschikbaar blijven.

SharePoint newsfeed

Wanneer ik praat met klanten over de reeds aanwezige newsfeed in SharePoint, dan vinden ze dat een sterk punt wat goed werkt. Deze newsfeed wordt standaard aangemaakt door SharePoint in elke site en getoond onder Mijn Feeds onder Mijn Site. Het plaatsen van een newsfeed in de rijke contextuele omgeving van SharePoint geeft veel toegevoegde waarde. Maar op dit moment wordt ­­– zeker in Office 365 – de functionaliteit uitgekleed en zijn goede mobiele apps niet beschikbaar. Op de dag nadat de SharePoint newsfeed beschikbaar kwam, heeft Microsoft al laten weten dat deze functionaliteit niet verder zou worden ontwikkeld ten behoeve van Yammer.

Yammer handmatig integreren in SharePoint

Sinds die aankondiging in 2012 is er echter nog geen echte integratie met Yammer. Er is even een Yammer SharePoint App geweest, maar deze is alweer teruggetrokken. Vanuit Yammer zijn er ook standaard tools beschikbaar om mee te integreren. Dat maakt de integratie weliswaar rijker, maar de configuratie is bij elk project een klus voor IT. En dat past gewoon niet bij de dynamiek van selfservice voor het aanmaken van sites.

De koppeling in een site kan alleen handmatig. Je maakt eerst in Yammer een Yammer groep aan en kopieert de Yammer groep ID. Op de SharePoint site plaats je op de gewenste pagina een script editor. Hier plaats je een Yammer script met de Yammer groep ID. Vervolgens staat Yammer op de pagina, maar moet je het script nog verder inrichten zodat het er ook goed uit ziet op de site. Deze integratie moet je helaas aan beheerders overlaten, en kan niet door (power) users worden uitgevoerd. Dat maakt de integratie omslachtig en inflexibel.

Gebruikers die vervolgens de sitefeed willen volgen met Yammer, kunnen dat niet doen met de standaard volgknop. Daarvoor moeten ze de Yammer groep opzoeken in Yammer. Die extra handeling maakt dat gebruikers afhaken en daardoor niet goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de site.

Volautomatische Yammer integratie in SharePoint

Het ontbreken van een Microsoft integratie doet je bijna vergeten waarom Yammer zo handig is: het werkt op elk mobiel platform, het is overzichtelijk, het zorgt voor een efficiënt alternatief voor e-mail en het maakt samenwerken zoveel gemakkelijker. En in combinatie met de context van SharePoint werkt Yammer ideaal. Redenen genoeg voor ons om zelf een integratietool te bouwen.

Bij de automatische uitrol van een SharePoint site, maken wij automatisch een Yammer groep aan die direct wordt gekoppeld. De Yammer feed en volgknop werken zoals je gewend bent in Yammer. Onder water hebben we hiervoor een softwarecomponent geschreven die automatisch wordt aangeroepen door een script op de SharePoint pagina. Doordat dit automatisch werkt, wordt Yammer standaard meegenomen bij elke nieuwe SharePoint site. En dat maakt samenwerken vanuit Yammer op elk nieuw project, team of community vanzelfsprekend.

Yammer integratie in SharePoint

Save

Save

Save

Previous articleOffice 365 – 2 wekelijks overzicht – deel 2
Next articleMaarten’s Cloud Journaal – aflevering 14
avatar
Tom Brand is teamleider van het SharePoint team. Hij stuurt het SharePoint team met consultants aan en is medeverantwoordelijk voor de SharePoint producten van QS solutions. Tom werkt al sinds 2001 met SharePoint. In dat jaar verscheen de eerste versie. Tom heeft inmiddels aan meer dan 100 SharePoint projecten gewerkt. Met een technische IT achtergrond kwam hij al snel tot de ontdekking dat de kracht van SharePoint niet ligt in wat het product kan, maar wat een organisatie en de medewerkers ermee kunnen doen. De uitdaging haalt hij uit wat SharePoint kan, zo inzetten in een organisatie dat dit Business Value en Personal Value voor de gebruiker oplevert. Tom is een motivator voor het SharePoint platform. Hij laat u graag ervaren wat SharePoint voor uw kan betekenen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.