Wat kan een technologie voor je bedrijf betekenen?

Met deze post wil ik je laten nadenken over de rol van de IT-afdeling binnen  een organisatie, ik ga uit van de komst van de cloud. De nadruk ligt op Office  365.

“Alles moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar niet eenvoudiger dan dat.”

Ik houd van clichés omdat ze een algemene waarheid hebben daarom dit citaat van Albert Einstein.

Mijn vertaling van dit citaat is dat de essentie van de eenvoud gaat over de vermindering van het onnodige, maar daar niet op blind staren. Naar mijn mening  moeten bezoekers intuïtief hun weg vinden op een site zonder dat de  userinterface in de weg zit. Eenvoud betekend voor mij dat informatie kan worden  gevonden op verschillende manieren. Geef mensen de vrijheid om hun taak uit te  voeren zonder na te denken hoe dat te doen.

Office 365 is een ontwikkeling die reageert op de evolutie van de  IT-afdeling. De toegevoegde waarde van de IT binnen een organisatie verandert.  De leidende rol zal verschuiven van de harde technologie naar een  service-verlenend karakter. De infrastructuur is voor een organisatie belangrijk omdat het haar bedrijfsprocessen faciliteert. IT faciliteert de behoefte van de business-eigenaren. In de meeste organisaties is IT een secundair proces die de kernactiviteiten ondersteunt, of zelfs mogelijk maakt.

Het primaire proces is alles wat direct verband heeft met de bedrijfsdoelstellingen, het bestaansrecht van de organisatie. Secundaire processen is alles wat de primaire-activiteiten ondersteund. Een secundair proces is niet een doel op zich.

De cloud is niet iets nieuw, vaak werken wij in een cloud zonder dat we ons daar bewust van zijn. Het is een logische volgende stap in het vakgebied IT. De cloud gaat niet over één ding, maar is een verzameling van verschillende concepten.

Ik ervaar SkyDrive als een verlengstuk van mijn lokale harde schijf, ik bewerk en deel mijn documenten in de cloud. Mijn mail is ergens in de cloud, ik gebruik verschillende online diensten en webapps. De enige voorwaarde om mijn werk te doen is het hebben van een internetverbinding. Voor mij is het een logisch beweging dat organisaties met haar infrastructuur naar de cloud verschuiven.

Niet alleen de IT-afdeling verandert met de cloud-techniek, maar heeft haar invloed op de hele organisatie. Met cloud-techniek heb je de keuze om een deel  van de infrastructuur buiten de muren van het gebouw te plaatsen. Je krijgt hier flexibiliteit en schaalbaarheid voor terug. Je hoeft niet alle techniek en expertise in huis te hebben. Je kunt meer energie stoppen in de primaire processen van je onderneming. Technische ontwikkelingen hebben invloed hoe wij een organisatie beleven, hoe wij ons werk en zaken doen, het beïnvloedt de vorm en de cultuur van een organisatie. Cloud-technologie verandert onze attitude over beschikbaarheid, toegang en eigenaarschap van content; Het heeft invloed op onze beleving van samenwerking.

Als eenmanszaak, ben je goed in het primaire proces en al het andere komt daarna. Met de infrastructuur buiten de deur hoeft je als ondernemer niet meer  de rol te spelen van IT’er, je kunt meer doen met de creatieve ideeën, de beveiliging en het onderhoud van de lokale server is niet langer een zorg. Voor  de grotere ondernemingen verhoogt de cloud de effectiviteit van het IT-middel en een efficiëntere besteding van het IT-middel.

Er zijn IT-afdelingen die sceptisch zijn over cloud-techniek. De angst en de cloud worden containerbegrippen waar alle misverstand in gaat. De cloud wordt  ervaren als één ding en niet het ding van de verschillende concepten, onzekerheid over de veiligheid, opslaglocaties en de angst dat het de IT-afdeling zal vervangen.

Cloud-technologie dwingt IT-afdelingen om uit haar comfortzone te stappen en naar haar zelf te kijken. Het is de kans om de IT niet alleen te zien als  leverancier van technologie, maar ook een dienstverlening die meedenkt met de business-eigenaar.

De technische-omgeving is eenvoudig te beheren, maar niet eenvoudiger in haar functie. Wanneer een Office 365 (SharePoint Online) omgeving aansluit bij de  business behoefte en de userinterface doet wat zij moet doen krijg je een oplossing die ook echt je bedrijfsproces ondersteund.

Wees creatief en geef je ideeën de ruimte! De cloud neemt de barrières weg en helpt om je ideeën tot werkelijkheid te brengen. Verbeeld je wat je kunt doen.

Related Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay Connected

6,065FollowersFollow
5,936FollowersFollow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Latest Articles