Met deze post is het niet mijn bedoeling om een cursus of training te geven over InfoPath. Voor een InfoPath-introductie zijn goede boeken geschreven. Eén van de beste vind ik het boek van Laura Rogers en Darvish Shadravan ( Infopath Step By Step ). Voor algemene informatie zie [pdf] InfoPath 2010 Product Guide. Met deze post wil ik mijn ideeën delen over InfoPath.

Er is geen goed of fout, er is ook geen grijs gebied, InfoPath is juist heel kleurrijk. Je kunt altijd wel meer manieren bedenken om het zelfde te bereiken. De ene oplossing is wat handiger of slimmer dan de andere….

Met InfoPath maak je fantastische applicaties vanuit je creativiteit en logisch denken zonder code te kloppen. Met InfoPath is het verleidelijk om gelijk van start te gaan en al doende te ontdekken wat voor kracht InfoPath in zich heeft.

Juist omdat er altijd meer wegen zijn die je kunt bewandelen is het verstandig om je applicatie eerst te ontwerpen. Hiermee voorkom je dat je formulier klein begint en zonder plan uitgroeit tot een complex ding. Niet handig voor als er later iets moet worden gewijzigd of worden toegevoegd aan het formulier.

Voor wie maak je de applicatie? Verplaats je in de taal, beleving, werkwijze en handelen van je doelgroep:

[listdot]

 • Ga na wat de verwachtingen zijn
 • Bepaal een informatiestructuur voor het formulier
 • Bepaal al voor de start de oplossingsrichting voor
  verschillende uitdagingen
 • Bepaal het aantal Views in het formulier
 • Bepaal wanneer en hoe welke Rules je nodig hebt
 • Bepaal de validatie van de velden
 • Bepaal welke bronnen je formulier nodig heeft

[/listdot]

Binnen welke context wordt het formulier gebruikt? Als het formulier binnen een SharePoint site wordt gebruikt heb je de webbrowser optie nodig en zullen sommige controls niet meer beschikbaar zijn. Besluit of het formulier naar een formulierbibliotheek wordt gepubliceerd of als Inhoudstype.

Voor een overzicht van de formuliersjablonen zie: Overzicht van …

Met het bovenstaande screenshot wil ik de vragen beantwoorden:

[listdot]

 • Hoe zet je de layout op van het formulier?
 • Wat is een View?
 • Waar vind je de Informatiestructuur?
 • Wat is een Rule?

[/listdot]

Hoe zet je de layout op van het formulier?

Om te zorgen dat het formulier de opmaak in de huisstijl krijgt en dat de velden goed uitlijnen is het goed om eerst het formulier als een tabel op te zetten. Denk na over de indeling van je formulier en maak de indeling in een tabel. Voor een uitleg zie: Inleiding in de…

Wat is een View?

Een View is een weergave van een formulier. Bij het opzetten van een formulier maak ik eerst een algemene View die ik als basis gebruik voor al mijn andere Views. Een voorbeeld van het gebruik van Views is dat je een View gebruikt voor het invullen van een nieuw formulier en een andere View wanneer een ingevuld formulier wordt aangepast.

Waar vind je de Informatiestructuur?

Als de boomstructuur niet zichtbaar is kun je die vinden in de Ribbon onder Data:

Vanuit de toolbox kun je de controls in het formulier slepen. In de  boomstructuur van de velden zie je dat daar velden bij komen die een relatie  hebben met het control.

Ik werk andersom. Eerst in de boom netjes de velden aangemaakt en verdeeld in  groepen. De namen van velden en groepen geef ik een naam die past bij de functie  en het type veld. Vanuit de boom plaats ik de controls in het formulier.

Wat is een Rule?

Als de Rules niet zichtbaar zijn kun je die vinden in de Ribbon onder Home:

Rules gebruik je om logica in het formulier te brengen. Bijvoorbeeld een Rule die bij het laden van het formulier een bepaalde View toont op basis van een waarde in een veld. Geef je Rules functionele-namen. Voor meer informatie over Rules zie: Introduction to rules.

Met de twee volgende links vind je inspiratie om uitdagingen aan te gaan met InfoPath:

InfoPath Developer Center

InfoPathdev.com

1 COMMENT

 1. Sjoerd,

  wederom dank voor je heldere uitleg. Compact, leesbaar en een paar (niet te veel), maar wel nuttige, screenshots.

  Grt,

  Nico

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.