Bij diverse klanten leeft de vraag of de zoekervaring van hun SharePoint 2010-omgeving verbeterd kan worden. De meest voor de hand liggende optie was voorheen de implementatie van FAST Search for SharePoint 2010, maar is dit nu nog steeds de beste optie?

SP2013 logo

Ik denk van niet. Met de komst van SharePoint 2013 is de FAST zoekfunctionaliteit namelijk standaard onderdeel geworden van het platform. In dit artikel wordt een uitleg gegeven van hoe SharePoint 2013 een organisatie kan helpen de zoekervaring te verbeteren van SharePoint 2010. Microsoft schaart het onder de noemer Search First Migration, omdat het opzetten van dit zoekplatform de overstap naar SharePoint 2013 in een later stadium eenvoudiger maakt.

SharePoint 2013 als platform voor zoeken

De zoekfunctionaliteit van SharePoint 2013 brengt een aantal mooie features met zich mee. Zo kan de gebruiker onder andere voorbeeld miniaturen van gevonden Office-documenten zien, is er een mogelijkheid tot het verfijnen van de zoekopdracht en worden gepersonaliseerde resultaten getoond. Daarnaast is de installatie en het gebruik van SharePoint 2013 ook nog eens een stuk eenvoudiger; zeker als je het vergelijkt met het kennisniveau dat vereist is voor de installatie en configuratie van FAST Search voor SharePoint 2010.

VerbeterZoekFunctieSP2010_1

 

Gebruikers van het intranet verwachten een zoekervaring zoals een Google of Bing doet op het internet. Wanneer de gebruiker kan vertrouwen op een zoekfunctie, worden datastructuren van minder belang en besparen gebruikers tijd met navigeren naar de benodigde informatie. Door de zoekfunctie te ondersteunen met een eigen ingebrachte regel kan het gebruik van zoeken in SharePoint worden gestimuleerd. En doordat de zoekfunctie gebruikt wordt, zal SharePoint 2013 ook leren van de zoekopdrachten en het doorklikken van de gebruikers, wat de kwaliteit van de resultaten alleen maar ten goede komt.

SharePoint 2010 verbinden met SharePoint 2013

Om het mogelijk te maken om SharePoint 2013 in te zetten voor SharePoint 2010 is er een aantal stappen te ondernemen. Een van de keuzes die gemaakt moet worden, is hoe de zoekfunctie gebruikt zal gaan worden. We onderkennen drie verschillende opties, met elk zijn eigen voor- en nadelen die, afhankelijk van uw situatie, meer of minder meewegen in de beslissing.

VerbeterZoekFunctieSP2010_2

 

Bij de eerste en derde optie zal de SharePoint 2010-omgeving een Search Service consumeren die geïnstalleerd is op SharePoint 2013. De SharePoint 2013-omgeving zal de inhoud (content) op SharePoint 2010 indexeren. Het mooie van deze oplossing is dat alle zoekfuncties in SharePoint 2010 vervangen worden door de SharePoint 2013-zoekmachine, zonder dat daarvoor aanpassingen nodig zijn in de bestaande sites en applicaties in SharePoint 2010.

Wanneer men gebruik wil maken van Document Previews, is het nodig om Office Web Apps for SharePoint 2010 te installeren. De nieuwe versie van Office Web Apps Server 2013 is niet compatible met SharePoint 2010, ook niet wanneer de documenten door SharePoint 2013 worden geïndexeerd. Het is zelfs zo, dat het tonen van Document Previews in het Search Center van SharePoint 2013 niet standaard zal werken wanneer het documenten betreft die zijn opgeslagen in SharePoint 2010.

Conclusie

Met SharePoint 2013 is het mogelijk om een betere zoekfunctie aan te bieden in SharePoint 2010. Omdat de installatie en configuratie eenvoudiger is dan een FAST Search Server en de stap richting SharePoint 2013 makkelijker wordt, is het een voor de hand liggende keuze. Daarnaast zijn de nieuwe zoekfunctionaliteiten van SharePoint 2013 direct tot je beschikking.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.