In sommige gevallen heb je als beheerder toegang nodig tot de OneDrive for Business omgeving van een gebruiker. Gisteren moest ik bijvoorbeeld een backup maken van de OneDrive for Business omgeving van meerdere gebruikers. OneDrive for Business is, zoals je wellicht weet, onder water SharePoint Online. Standaard heeft alleen de eigenaar van OneDrive for Business toegang tot zijn bestanden. Het is per slot van rekening persoonlijke opslag. Wanneer je de OneDrive for Business omgeving van een andere gebruiker opent, zie je alleen bestanden die met jou of met iedereen gedeeld zijn.

ToegangOneDriveBeheer2Geen toegang OneDrive for Business

 

Om als beheerder toegang te krijgen tot OneDrive for Business, voer je onderstaande stappen uit. Wanneer je bekend bent met SharePoint Online zul je deze wellicht herkennen.

  • Ga naar de Office 365 admin portal
  • Open het SharePoint admin center
  • Kies aan de linker kant voor user profiles
  • Manage User Profiles

ToegangOneDriveBeheer3

  • Zoek naar de betreffende gebruiker
  • Open het item menu van deze gebruiker
  • Kies voor Manage site collection owners

ToegangOneDriveBeheer4

  • Voeg je administrator account toe

ToegangOneDriveBeheer5

 

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen, zul je zien dat je alle bestanden en mappen kunt zien van de betreffende gebruiker.

ToegangOneDriveBeheer6Een andere manier om een administrator account toe te voegen aan de OneDrive for Business site collection van een gebruiker, is natuurlijk Windows PowerShell. Zorg er wel voor dat je verbonden bent met SharePoint Online voordat je onderstaand script uitvoert. In een volgende blog zal ik beschrijven hoe je eenvoudig verbinding kunt maken met meerdere Office 365 tenants:
$site = Get-SPOSite -Identity https://mydemo-my.sharepoint.com/personal/sarad_mydemo_onmicrosoft_com
Set-SPOUser -Site $site.Url -LoginName admin@mydemo.onmicrosoft.com -IsSiteCollectionAdmin $true

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.