De gustibus non disputandum est (Over smaak valt niet te twisten)

Testen is als proeven. Proeven of iets op smaak is. Toetsen of iets voldoet aan de verwachting. Maar testen van SharePoint? SharePoint is toch wat het is? Standaard SharePoint is wat je ziet, krijgt en functioneert altijd hetzelfde. Toch?

Een aardappel is een aardappel. Een basisproduct waar je vervolgens wel verschillende kanten mee op kan. Je kunt om te beginnen kiezen uit verschillende soorten aardappels. Je kunt een aardappel vervolgens koken, stampen, stomen, poffen, bakken en frituren en daarnaast op ondenkbare manier combineren met andere producten. Iedereen heeft zijn voorkeur. Als je in een receptvinder twee ingrediënten invoert krijg je vaak meer dan 1 resultaat. De basis voor deze recepten is gelijk, maar er is uiteindelijk voor ieder wat wils.

Zo zou je SharePoint ook kunnen zien. Het is je basisingrediënt, maar wat je er mee doet, kent uiteenlopende mogelijkheden. En hoewel wij over het algemeen niet zo gek zijn op de experimentele keuken is dat bij het toepassen van SharePoint ineens heel anders. Eindeloze mogelijkheden en onmogelijkheden worden bedacht om aan een vraag voldoen. Wat vervolgens ook kan is een sausje er over. En ook hier zijn de mogelijkheden weer eindeloos. Een beetje groen hier. Een lijntje daar. En die letter moet toch anders. Een snufje dit, een korreltje dat.

En dan? Serveren maar? Gewoon op een bord en voilà! Dit is wat je krijgt en daar moet je het mee doen.  Of misschien toch eerst even proeven voordat je het presenteert? Grotere kans dat iets voldoet, wanneer je het eerst toetst aan datgene wat er stond beschreven in het recept. Hebben we inderdaad alle stappen gevolgd? Ziet het er inderdaad zo uit zoals op het plaatje?

Het testen van SharePoint en de gerealiseerde toepassing loont. Zeker als er aan alle kanten functionaliteiten zijn aangepast, toegevoegd of overgoten zijn met sausjes. Laat iemand er met een kritische blik naar kijken, voordat je een product naar buiten brengt. Voldoet dit aan de gestelde eisen en wensen?  Functioneert dit zoals de eindgebruiker verwacht? Vaak zijn diegene die verantwoordelijk zijn voor het eindproduct er zo op ingezoomd, dat ze het overzicht kwijt raken. Alle losse onderdelen zijn er, maar als ze een groter geheel vormen klopt het plaatje dan nog wel? En vooral voldoet dit aan hetgene dat er beloofd is? Toets dat en onthoud vooral; een tevreden gast komt eerder terug en zal je aan anderen aanbevelen.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.