SPC14: het is begonnen

Na  wachten is SharePoint Conference 2014 in LAs Vegas nu eindelijk begonnen Meer dan 10.000 SharePoint specialisten van over de hele wereld stromen op dit moment de grote keynote ruimte in. Om daar te wachten op een aantal indrukwekkende keynotes (ongetwijfeld) van onder meer president Bill Clinton (nee, niet ex-president: die term kent men hier niet).

WIN_20140303_081304

Keynote Bill Clinton

Technologie die tot dienst staat van de mensheid. In zijn keynote benadrukte president Clinton deze boodschap vanuit zijn ervaringen als president, maar vooral vanuit zijn werk voor de Bill Clinton Foundation. We leven in een wereld waar we steeds meer met anderen verbonden zijn en afhankelijk zijn van elkaar. Technologie speelt daar een hele grote rol in: technolgy is liberating people. Laten we die gebruiken om de mensheid vooruit te brengen. Bill had ook nog een boekadvies: The social conquest of Earth.

Keynote Microsoft

Microsoft zelf benadrukte de transformatie. Hoe technologie onze manier van werken en leven blijft veranderen. In de vorm van social, big-data, mobile en cloud. Microsoft gelooft nu in de volgende “trends”:

  • Working  like a network
  • Personalised insights
  • Open Development platform and a solid platform (cloud is the key)
  • Anywhere and Always on

Dit is op zich niet nieuw. Sterker nog, de laatste trend is al een tijdje oud. Maar met de technologie van nu is het eenvoudiger dit te realiseren. De usability is erg belangrijk voor Microsoft. Er worden veel innovaties verwacht op dit niveau.

WIN_20140303_095757

Bijvoorbeeld:

1. The social workplace. Yammer groepen zijn nu volledig geïntegreerd in Office365. Deze groepen worden bijvoorbeeld ook in Outlook getoond. Ook worden Yammer activiteiten getoond in SharePoint en Outlook. Alles vanuit Office365. De nieuwe Oslo App (nog in concept) aggregeert alle informatie in één overzicht op desktop, tablet en mobile.

WIN_20140303_100610

2. PowerBI: Op basis van eenvoudige vragen wordt de data geanalyseerd en getoond. Bijvoorbeeld: Wat is het gemiddelde inkomen per land? In plaats van het maken van pivottables, queries en dergelijke. BI for the masses….eindelijk…..

3. Video portal: Yep: YouTube via SharePoint Online. Maar wel erg mooi. En uiteraard met de Yammer integratie. Komt later dit jaar.

En toepassing ontwikkeling?

Ook hier is een veel aantal verbeteringen aangekondigd. Vanaf vandaag is er een open source SDK beschikbaar gekomen om Android apps te ontwikkelen. Daarnaast werden contextuele apps getoond. Open een SharePoint App vanuit Outlook, bijvoorbeeld. Getoond werd de samenwerking tussen SharePoint, Windowsphone en een Android App.

En veiligheid?

Een nieuwe functie is getoond: het compliancy center. Dit is het eDiscovery Center “on steroids”. Er is dus veel meer mogelijk. Zoals: data protection, eDiscovery, auditing, encryption en arhiving. Allemaal beheerd vanuit het Compliance Center.

Ook werd benadrukt dat Office365 volledig voldoet aan de diverse certificeringen. Bovendien is two-factor authentication geïntroduceerd. Dit werkt in Office365, maar ook in hybride oplossingen.

De bottom-line: cloud, cloud, cloud!

Maar er komt wel een nieuwe versie van SharePoint (on-premies) uit in 2015! In de tussentijd is er wel SP2013 SP1 – deze biedt diverse opties om hybride (cloud/on-premise) scenario’s te ondersteunen. Maar om organisaties toch naar de cloud te verleiden is er nu Onedrive for Business. 25GB per gebruiker, inclusief Office Online…

avatar
Albert Hoitingh
Office 365 business consultant/architect and Microsoft MVP with a core interest in everything to do with information management, (Azure) information protection, governance and security. Frequent speakers at SharePoint Saturday (VIanen, London, Cambridge, Lisbon), Office 365 Engage and Dutch Information Worker User Group.

Related Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay Connected

6,065FollowersFollow
5,931FollowersFollow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Latest Articles