Wednesday, January 26, 2022

SPC14 Day 3: What’s new in workflow for SharePoint Online

Must read

avatar
Jeroen Struik
Ik ben SharePoint Consultant werkzaam bij Macaw. In de afgelopen 10 jaar heb ik mij met bijna alle aspecten van SharePoint bezig gehouden: upgrades en installaties van SharePoint 2003 en 2007, bouwen van intranet functionaliteit in alle SharePoint versies inclusief SharePoint Online en het ontwerpen en inrichten van document management en workflow oplossingen.

De spreker in deze sessie, Microsoft Program Manager Tim McConnell kondigt drie nieuwe mogelijkheden aan voor workflows in SharePoint Online: debuggen, content type associaties en geintegreerde workflow apps. Deze sessie is gericht op developers maar blijkt ook interessant voor de niet-techneuten onder ons.

20140305-135751.jpg

Debuggen van SharePoint Online Workflows
In SharePoint Online wordt client-only debugging mogelijk bij het ontwikkelen van workflows in Visual Studio.

Content type gefilterde workflow associaties
Deze nieuwe functionaliteit maakt het mogelijk om bij het aanmaken van een workflow aan te geven bij welk content type deze hoort. Echter, dit betekent niet dat de workflow gepubliceerd kan worden met het content type waardoor deze overal beschikbaar komt waar dit content type gebruikt wordt. Het zorgt er alleen voor dat wanneer een workflow op een lijst wordt gebruikt, deze alleen reageert op content van het ingestelde content type. Het vervangt dus de logica die je normaal in een workflow zou moeten inbouwen om te voorkomen dat de workflow acties uitvoert op het verkeerde content type.

Ook in SharePoint Designer is het mogelijk deze associatie te maken, onder de “start opties” van de workflow kan deze worden geassocieerd met een content type. Een workflow associatie kan ook worden gewijzigd in de workflow instellingen in de SharePoint lijst, dus niet alleen vanuit SharePoint Designer.

Geintegreerde workflow apps
Deze workflow apps maken het mogelijk om nieuwe workflow templates te maken waardoor het lijkt of deze beschikbaar zijn als 1 van de ‘out of the box’ workflows terwijl ze draaien als een App. De workflow wordt gebouwd in Visual Studio en gepubliceerd als App in een SharePoint site. Indien een gebruiker of specialist in deze site een workflow koppelt aan een lijst kan de nieuwe workflow worden gekozen uit de ‘out of the box’ lijst van workflows.

Het is nog niet precies bekend wanneer deze opties beschikbaar komen maar de verwachting is op korte termijn.

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles