Tuesday, January 25, 2022

SPC14 Day 3: Developing Cloud-Hosted Apps with MVC5

Must read

avatar
Peter Heibrink
Ik ben Peter Heibrink en ik werk als SharePoint architect bij Macaw. Hierbij houd ik mij al jaren bezig met bijna alle aspecten van het SharePoint platform. Van het ontwerpen van SharePoint farms, het houden van workshops tot het ontwerpen en ontwikkelen van applicaties. Dit doe ik voor zowel on premise omgevingen als SharePoint online.

Vandaag begonnen met een sessie over MVC 5 voor het maken van SharePoint Apps. Deze sessie bestond voornamelijk uit demo’s van hoe je hiermee start.

Zaal: Palazzo Ballroom A-H
Tijd: 9:00 AM – 10:15 AM
Doelgroep: Developer
Sessie type: Deep Dive

Spreker(s):
[listdot]

  • Bob German

[/listdot]

Abstract:
Visual Studio 2013 introduces the Model-View Controller (MVC) pattern as an option for developing cloud-hosted apps. In this session, we’ll present the process for developing cloud-hosted apps using MVC5. The session will first present the MVC pattern and explain its benefits. Next, we’ll build a complete app using MVC5 and Entity Framework 6. Throughout the process, we’ll focus on security, app identity, and interacting SharePoint 2013 workloads. Attendees will exit the session ready to get started creating cloud-based apps with MVC5.

Notities:
Demo 1: Simple MVC applicatie voor het bijhouden van liedjes met behulp van een Azure SQL database
Gebruik Visual Studio 2013, aangezien deze veel meer opties heeft voor SharePoint App development. Voor de demo wordt een SharePoint Online omgeving gebruikt en een autohosted App gemaakt van het type MVC. Zonder aanpassingen in de code is er al een voorbeeld view beschikbaar, welke je naam weet door dit op te vragen via SharePoint.
EntityFramework wordt geladen via een Nuget package, dit is niet langer een onderdeel van Visual Studio. In het model wordt een class toegevoegd voor een Song. In dé web.config wordt een SQLAzureConnectionString toegevoegd, dit zorgt ervoor dat deze na deployeert overschreven wordt. Daarna kunnen de schermen gegenereerd worden. De controller moet wel aangepast worden om de ConnectionString te gebruiken.
Met behulp van een Html.ActionLink wordt een link gemaakt naar de nieuwe view op basis van routing. Na het aanmaken van een item, werken de links naar SharePoint niet meer. De context van SharePoint is namelijk uit de URL verdwenen. Dit komt omdat in de gegenereerde Create methode een redirect wordt uitgevoerd naar de Index. Deze moet aangepast worden om de SharePoint context mee te geven. Het gaat hierbij om de QueryString variabele SPHostUrl.
Door in de solution een Empty Database toe te voegen, en hem te koppelen aan het project, kan je deze automatisch laten omzetten naar een Azure SQL Database.

Demo 2: Accessing SharePoint – PhotoStory
Om het SharePoint Chrome werkend te kunnen krijgen, kan je je layout page aanpassen. Hiervoor moet je een aantal JavaScripts en HTML elementen toevoegen.
In het voorbeeld wordt er alleen tegen SharePoint gesproken via interfaces. Dit is gedaan om de code makkelijker te kunnen testen met automatische testen.
In de view kan je for lussen, if statemens en data bindings eenvoudig toevoegen met behulp van het HTML object.
MVC geeft je de mogelijkheid om scripts en css bestanden te bundelen. Hierdoor heb je minder verbindingen naar je web server nodig. De demo gebruikt een leuke afbeelding slider welke een JQuery library genaamd Nivo Slider gebruikt.

Demo 3: maak een test framework voor je App project
Met behulp van een dependency injection framework zoals Unity of AutoFac kan je ervoor zorgen dat tijdens het uitvoeren van een test andere interfaces gebruikt worden als tijdens het normaal draaien van de applicatie.
Met behulp van Fakes kan je methodes in assemblies overschrijven, om deze toch te kunnen uitvoeren, zonder dat je bijvoorbeeld toegang hebt tot SharePoint.

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles