Wednesday, January 26, 2022

SPC14 Day 1: Microsoft’s roadmap for Enterprise Social

Must read

avatar
Jeroen Struik
Ik ben SharePoint Consultant werkzaam bij Macaw. In de afgelopen 10 jaar heb ik mij met bijna alle aspecten van SharePoint bezig gehouden: upgrades en installaties van SharePoint 2003 en 2007, bouwen van intranet functionaliteit in alle SharePoint versies inclusief SharePoint Online en het ontwerpen en inrichten van document management en workflow oplossingen.

Dit is een van de sessies waar velen naar hebben uitgekeken omdat de hoop is dat hierin meer duidelijk zal worden over de integratie plannen van SharePoint met Yammer. Daarnaast belooft de titel nog veel meer, Enterprise Social in bredere zin.

De sprekers in deze sessie zijn Christophe Fiessinger, product marketing manager van het Microsoft Enterprise Social corporate marketing team en Juliet Wei, product manager.

image

De sessie begint met de duidelijke boodschap ‘go Yammer’. Microsoft gaat de bestaande SharePoint Social
functionaliteit (denk aan de Newsfeed) niet verder ontwikkelen en de focus hier zal volledig op Yammer gericht zijn. Zeker in SharePoint Online zullen er snel nieuwe social features worden toegevoegd waarin Yammer een hoofdrol speelt. Voor SharePoint on-premises zal de bestaande social functionaliteit ook in de toekomst nog worden ondersteund maar deze wordt niet verder ontwikkeld, ook hier: Yammer.

De sessie gaat verder in op de volgende 3 onderwerpen: Inline Social, Groups en Office Graph, allen onderdeel van de Enterprise Social roadmap.

Inline Social
Social, grotendeels in de vorm van Yammer, gaat uitgebreid worden naar allerlei onderdelen van Office 365 maar ook naar bijvoorbeeld Microsoft Dynamics en andere Line of Business oplossingen. Op korte termijn (lente 2014) wordt het mogelijk om Yammer conversaties te hebben in de context van alle documenten, afbeeldingen en andere bestanden in SharePoint. Denk hierbij aan een Yammer balk in de rechter kantlijn van Office Online; hoe dit gaat werken in de Office clients werd niet toegelicht.

Vanaf deze zomer wordt het ook mogelijk om documenten uit Yammer posts te previewen en direct te bewerken met gebruik van Office Online.

Op dit moment zijn Yammer en SharePoint profielen nog compleet gescheiden maar vanaf deze zomer zal er ook op dit gebied integratie komen en een ‘single identity and profile’ voor Yammer en SharePoint.
Tot slot zijn er ook plannen, maar nog geen timeline, om Lync en Skype presence en profiel informatie te kunnen synchroniseren met Yammer en bestaat de verwachting dat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld met je Facebook account in te loggen in Yammer.

Groups
Een andere belangrijke beperking die er op dit moment bestaat is het gebrek aan koppeling tussen Yammer en SharePoint groups. Een group in Yammer moet nu nog met de hand in het Yammer web part in SharePoint worden geconfigureerd en heeft geen integratie met SharePoint groups.

Wat gaat veranderen is dat wanneer er ergens een groep in Office 365 wordt aangemaakt er voor die groep automatisch een social feed wordt gemaakt. Maar niet alleen een feed maar ook een inbox en kalender in Outlook Web App en een Group document library. Vanuit OWA wordt het dus mogelijk om de activiteit in de group feed te zien in de Group Inbox en Group events kunnen uit de Group Calender worden toegevoegd aan je eigen persoonlijke kalender.

Wat niet duidelijk is in dit scenario is hoe de Group Library zich verhoudt tot een document library in een team site. Kun je de group feed ook koppelen aan een bestaande team site en daarin de documenten opslaan?

Office Graph
De laatste pijler van deze sessie heeft betrekking op het verzamelen en verbinden van data rondom gebruikers, likes, posts, documenten, emails, conversaties, meetings en meer en dit gebruiken om de informatie voor gebruikers te personaliseren en relevanter te maken (Personalized Insights). Microsoft heeft deze oplossing Office Graph gedoopt.

Als voorbeeld werd er een Windows 8 App getoond genaamd Oslo waarin op basis van de Office Graph data voor de gebruiker relevante informatie wordt getoond. De bedoeling is dat hiervoor ook web based mogelijkheden voor beschikbaar komen.

Voor meer informatie zie: http://blogs.office.com/2014/03/03/work-like-a-network-enterprise-social-and-the-future-of-work/

More articles

2 COMMENTS

  1. Dank je wel Jeroen! Het klinkt alsof die integratie nog niet helemaal uitgekristalliseerd is maar wel de goede kant op gaat…
    Die single identity and profile is inderdaad een must.
    En ik ben heel benieuwd naar die Groups en hoe dat uitpakt: wat voor de gebruikers het verband wordt tussen de teamsite, de Yammer feed en de box en calendar in Outlook online.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles

%d bloggers like this: