Er zijn verschillende sessies op de SharePoint Conference 2014 met Access Services en Access Web Apps als onderwerp. Deze post geeft een kort overzicht van de mogelijkheden van Access Services in relatie tot SharePoint.

In veel organisaties zijn er Microsoft Access desktop applicaties waarmee diverse bedrijfsprocessen worden ondersteund. Het nadeel van deze applicaties is dat data vaak lokaal is opgeslagen en niet centraal beheerd kan worden. Verder zijn deze applicaties niet via een browser toegankelijk maar is MS Access nodig op de PC. Deze nadelen bestaan niet met Access Services waarin de applicatie en de data volledig via de browser toegankelijk zijn, als App binnen SharePoint. De Access desktop client is alleen noodzakelijk voor het ontwerpen en beheren van de applicatie.

Access Web Apps
De Access Web Apps zijn vergelijkbaar met andere SharePoint Apps in de zin dat ze worden beheerd en gepubliceerd via de App Catalog, dat ze worden gehost in de Office 365 cloud en dat ze het thema van de site overnemen waarin ze draaien. Een Access Web App slaat alle data op in een SQL database, dus niet in SharePoint. Dat heeft voordelen maar het nadeel is dat de App geen gebruik kan maken van SharePoint workflows of bijvoorbeeld policies. Een Access Web App kan wel data consumeren uit een SharePoint lijst (in dezelfde site collectie) door middel lookup velden met een mooie auto-complete optie.

image

Access desktop client
De Access client waarin de tabellen en formulieren worden ontworpen heeft deels een web gebaseerde interface voor het ontwerp van de formulieren die op de achtergrond door Microsoft kan worden bijgewerkt met nieuwe functionaliteiten zonder dat hiervoor de MS Access software geupdate dient te worden. Het ontwerpen van de formulieren in de desktop client is behoorlijk krachtig en maakt het eenvoudig om gebruikersvriendelijke formulieren te bouwen.

Rapportages
De data in een Access Web App wordt zoals gezegd opgeslagen in een SQL database. Dit geeft allerlei krachtige mogelijkheden om met bijvoorbeeld SQL Reporting of Excel krachtige rapportages te maken op de data uit de Access app.

Zie ook de “InfoPath” update post voor meer informatie over formulieren in SharePoint.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.