Monday, January 24, 2022

SPC14 – Dag 3 – SharePoint licencering

Must read

avatar
Albert Hoitingh
Office 365 business consultant/architect and Microsoft MVP with a core interest in everything to do with information management, (Azure) information protection, governance and security. Frequent speakers at SharePoint Saturday (VIanen, London, Cambridge, Lisbon), Office 365 Engage and Dutch Information Worker User Group.

De sessies van vandaag liepen nogal uiteen. Veel sessies hadden demo’s en het is best lastig die via een blog te delen. Ik raad iedereen dan ook aan om de sessies zo snel mogelijk te downloaden, wanneer deze beschikbaar komen. De meest interessante sessies deze dag was toch wel de laatste. Helaas niet druk bezocht, maar toch belangrijk: het licentiemodel van SharePoint.

20140305-135751.jpg

Er zijn altijd veel vragen over het licentiemodel van SharePoint. Microsoft publiceert hier zelf al veel over op haar volume license site. Hier is al veel informatie te vinden, zoals productbeschrijvingen en termen.

In een on-premies scenario, de organisatie heeft zogenaamde server licenties, client access licenties (CAL’s) en een onderhoudscontract. Office365 gebruikt het abonnement principe. In beide is er een onderscheid tussen interne en externe gebruikers.

WIN_20140305_171754

Cloud

De online variant van SharePoint heeft ook haar eigen licentie/abonnement model. Dit model kent de volgende onderdelen:

[listdot]

  • SharePoint Online Plan 1 en 2 (SharePoint Online)
  • E1,2,34 en kiosk (Office365)
  • Small, small premium en midsize business (Office365 small & midsize business)

[/listdot]

Elk van deze onderdelen (op kiosk na) bieden OneDrive for Business met een 25GB per gebruiker limiet.

Office Web Applications

premies omgeving heb je voor elke interne gebruiker een Office 2013 (standard/professional) licentie nodig. Online heb je een Office365 SKU of een Office standard/professional licentie met software Insurance nodig. Voor externe gebruikers is het eenvoudig: het is gratis.

SharePoint online

Microsoft heeft zeer recent de eigenschappen van SharePoint online gewijzigd. Zo is er een limiet van 1TB per site collectie, 25GB per gebruiker en ongelimiteerde opslag in sommige scenario’s. Er is bijna geen limiet meer…..

WIN_20140305_173816

Microsoft biedt ook de mogelijkheid om on-premise en cloud te combineren. Dit was een zeer ingewikkeld verhaal. Het komt erop neer dat je de licenties kunt combineren met zogenaamde Office365 add-ons. Uiteindelijk is het bedrag wat je betaald voor de functionaliteit hetzelfde. Hopelijk bieden deze afbeeldingen wat meer duidelijkheid.

WIN_20140305_175932

WIN_20140305_180044

Gelukkig is de on-premise structuur meer eenvoudig. Je hebt de SharePoint CAL’s, SharePoint server en de SharePoint suite. Die laatste combineert beide. Uiteraard is er nog een onderscheid in de server licentie (Standard, Enterprise).

Wat krijg je nu?

Uiteindelijk is de vraag: wat zit er nu in de on-premise en online oplossingen? Dit staat hieronder.

WIN_20140305_181301

Afrondend

Dit was een niet technische sessie die het qua complexiteit niet onder deed voor de 400-level sessies. Microsoft maakt het ons nog steeds niet helemaal makkelijk, hoewel het er wel op vooruit is gegaan. Alle informatie in deze blog wordt ook gedeeld zo gauw de presentaties online worden gezet. Voor iedereen die hierin geïnteresseerd is: download deze sessie! Het bood een goede inzage in dit onderwerp.

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles