Vandaag heb ik bij de SPC in Las Vegas een sessie bijgewoond over de nieuwe workflow functionaliteiten in SharePoint 2013. Er zijn heel wat veranderingen en verbeteringen aangebracht ten opzichte van SharePoint 2010. Zo is er een nieuw Worklfow Platform bijgekomen en zijn er flink wat verbeteringen aangebracht in SharePoint Designer en Visual Studio.

Hieronder een overzicht van de nieuwe functionaliteiten:

Workflow Platform

In SharePoint 2013 is er naast het Workflow platform wat in SharePoint 2010 zit, een nieuw platform bijgekomen dat gehost wordt in Windows Azure. Hierdoor is het mogelijk om bij te schalen, wat natuurlijk niet mogelijk was in SharePoint 2010. De Workflow Manager in Windows Azure maakt gebruik van een Service Bus die de messages afhandeld en communiceert volledig via REST.  SharePoint zelf heeft er een Workflow Service Application bijgekregen die de connectie verzorgt met Windows Azure en voor de authenticatie wordt er (net als bij Apps), gebruik gemaakt van OAuth.

Dit platform is alleen beschikbaar na het installeren van de nieuwe Workflow Manager Service. Het zit dus niet standaard in SharePoint 2013 maar is gratis te downloaden.

 

 

 

 

 

Autorisatie

Het is nu ook mogelijk om de workflows uit te voeren onder de App gebruiker. De workflow wordt dan uitgevoerd onder Elevated Privileges. Het voordeel hiervan is dat gebruikers geen toegang meer hoeven te krijgen op lijsten om een workflow te kunnen starten. Deze functionaliteit kan aangezet worden door het activeren van een feature en is beschikbaar na de installatie van de Workflow Manager Service.

SharePoint Designer

In de nieuwe versie van SharePoint Designer zijn er Stages en Transition Building Blocks toegevoegd. De Transitions maken het mogelijk om na het uitvoeren van de acties binnen een bepaalde Stage door te gaan naar een andere Stage. Je kan er dus nu voor kiezen om terug of vooruit te gaan in de workflow. Dit was in SharePoint 2010 alleen mogelijk met custom workflows.

Ook is er een nieuwe action toegevoegd voor het aanroepen van webservices. Hiermee kan je dus externe data eenvoudig integreren in je workflow.

Er is een nieuwe actie, genaamd App Step toegevoegd waarmee je lijstitems op kunt slaan onder de App account. Deze actie maakt gebruik van van de nieuwe autorisatie mogelijkheden die hierboven beschreven zijn.

Er is een visuele ontwerp functionaliteit bijgekomen op basis van een Visio Addin. Hiermee is het niet alleen mogelijk om de workflow te ontwerpen maar je kan hierin ook de acties aanmaken. Dit laatste was niet mogelijk in SharePoint 2010.

Samenvatting

Ik ben erg enthousiast over de nieuwe Workflow functionaliteiten in SharePoint 2013. In SharePoint 2010 was schaalbaarheid een heel groot probleem. Dit lijkt met dit nieuwe Workflow Platform opgelost te zijn. Ook de mogelijkheid om te loopen in SharePoint Designer workflows is een enorme verbetering. Hierdoor hoef je minder snel uit te wijken naar een custom workflow.

Previous articleSharePoint Newsfeed native mobile apps
Next articleYammer en SharePoint, een verwarrende combinatie
avatar
Sjoukje Zaal is a CTO Microsoft at Capgemini, Microsoft Regional Director and Microsoft Azure MVP with over 20 years of experience providing architecture, development, consultancy, and design expertise. She works at Capgemini, a global leader in consulting, technology services and digital transformation. She mainly focuses on Cloud, Security, Productivity, and IoT. She loves to share her knowledge and is active in the Microsoft community as a co-founder of the user groups Tech Daily Chronicle, Global XR Community and the Mixed Reality User Group. She is also a board member of Azure Thursdays and Global Azure. Sjoukje is an international speaker and involved in organizing many events. She wrote several books and writes blogs. Sjoukje is also part of the MVP Diversity and Inclusion Advisory Board.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.