Afgelopen maandag, 5 mei, stapte ik op het vliegtuig richting Barcelona. Een reisje gewonnen bij Motion10, vorig jaar op de SharePoint Connections in Amsterdam. Hierbij een kort verslagje van mijn reis en verblijf.

ESPC14Verslag_1

Na aankomst op maandagavond ben ik dinsdagochtend richting conferentiecentrum gewandeld. Dat was iets langer lopen dan ik gepland had, maar het stralende ochtendzonnetje maakte dat dat geen enkel probleem was. Die dinsdag begon de dag met keynotes van twee heren van Microsoft en Dan Holme. Dan heb ik inmiddels een paar keer zien presenteren; ontzettend gedreven en inspirerende kerel. Wanneer je nog nooit een van zijn sessies hebt bezocht: gaat dat zien! Zijn workshop governance is absoluut meer dan de moeite waard. Na de keynotes de hal doorgewandeld waar alle bekende sponsoren hun standjes klaar hadden staan om ons te ontvangen. Leuk om het diverse publiek te zien; uit vrijwel alle Europese landen was wel iemand aanwezig. Het enige wat niet aanwezig leek te zijn, was WiFi. Maar goed, what’s new zullen we maar zeggen…

Naast al het internationale geweld waren er ook Nederlandse sprekers te zien. Met o.a. Jasper Oosterveld, Bram de Jager en Wouter van Vugt waren “wij Nederlanders” goed vertegenwoordigd! En wie niet sprak, was alsnog aanwezig, zoals de mannen van Mavention. De rest van de sessies onder andere project Oslo gezien. Een sessie over Cevapi (wikipedia) restaurants en een bijbehorende rating app in SharePoint 2013. De development sessie door Jeremy Thake was wat high level maar desondanks toch best interessant.

Waar de meeste mensen in Amsterdam gewoon terug naar huis gaan aan het eind van de dag, ging het feestje in Barcelona nog even door. Met een rood polsbandje op weg naar de red party van AvePoint! Leuk om een aantal van de sprekers ’s avond een dansje te zien doen op de dansvloer. Ik kan jullie melden dat de dance skills van sommigen verbazingwekkend zijn (zowel positief, als negatief…).

Afijn. Woensdagochtend dus een klein stukje van de keynote gemist, excuses Motion10… Nu was dat niet de meest spannende, vooral veel herhaling. Ik denk niet dat ik ooit in 3 dagen nog zo vaak het woord Yammer ga horen. It’s all about social, people! Tussen de sessies door was er de tijd om even naar buiten te gaan en te genieten van het brandende zonnetje in het groene gras, erg vervelend allemaal.

ESPC14Verslag_2

 

Oh ja, SharePoint! Woensdag een interessante sessie bijgewoond over het hacken van SharePoint, welke begon met een kerel in bed die duidelijk z’n webcam niet al te best beveiligd had. Niet veel nieuws in de sessie zelf, wel goed om een aantal dingen weer eens opnieuw te horen en te zien dat lang niet iedereen zijn publieke SharePoint site even goed heeft beveiligd. Dus wie een publieke site heeft: let daar op!

Een sessie over Office 365 behandelde het opzetten van een development omgeving en hoe het bedrijfje van Chris O’Brien (bekend van sharepointnutsandbolts.com) hier mee om gaat. De sessie over een support model voor SharePoint behandelde een 10-tal stappen om te nemen wanneer je een succesvolle support organisatie wilt opzetten voor je eindgebruikers. Wie dat onderwerp interessant vindt moet zeker even zoeken op Geoff Evelyn, hij heeft daar goede en bruikbare ideeën over. Het was in ieder geval gemakkelijk om wakker te blijven. Na kritiek over hitte op dag 1 was het conferentie centrum nu veranderd in een ijskast. Goed, er was nu in ieder geval wel WiFi!

Dag twee eindige met wat andere Nederlandse collega’s in een Spaans restaurantje in de oude binnenstad, El Born. Lucas toverde de tafel vakkundig vol heerlijke tapas en met een cervessaatje-on-the-side werd het al snel duidelijk dat ook de woensdag niet erg op tijd zou eindigen. Nog bedankt voor de gezelligheid, allemaal!

Donderdag, de laatste dag van de conferentie. Inmiddels gewend aan het reizen per metro, dat scheelde ’s ochtends toch weer wat tijd in bed. Het heerlijke weer begon inmiddels gewoon te worden, snel weer naar binnen om wederom een half uurtje keynote gemist te hebben. Gelukkig ook nu wat dingen die ik al gezien had; PowerPivot en Power BI. Nog niet gezien? Zeker even checken, erg gave demo’s. Helaas zijn de sessies in Barcelona niet opgenomen, maar de sessies uit Vegas kun je nog wel bekijken.

Na de keynote en een bakje koffie vervolgens de app discussion board bijgewoond. Een aantal gezichten die ik nog vaag herkende van de AvePoint dansvloer behandelden hier wat vragen over app development. Voor mij de belangrijkste conclusie: als developer moet je SharePoint niet meer zien als ontwikkelplatform, maar veel meer als een set API’s die je kunt gebruiken binnen je apps. Ik vraag me dan ook af of “de SharePoint developer” over een paar jaar nog wel bestaat, iedere MVC ontwikkelaar weet inmiddels wel hoe hij met API’s om moet gaan lijkt me.

De middag was nog aardig interessant. Een sessie van Mike Fitzmaurice behandelde de vijf meest gemaakte fouten bij het implementeren van workflows. Chris O’Brien liet ons zien waar je display templates toepast in SharePoint 2013 en wat de trucjes zijn om rond te tekortkomingen te kunnen werken. Vooral dat soort hands-on informatie vind ik persoonlijk altijd erg interessant, de rest is wel terug te vinden in een of andere blogpost denk ik dan. Gelukkig vind Matthias Einig dat blijkbaar ook, hij liet ons zien hoe je een build server in Azure combineert met je SharePoint omgeving om een complete ALM omgeving te maken. Laatste sessie van de dag, misschien wel de meest nuttige die ik daar heb gezien!

En toen was het alweer voorbij. ’s Avonds heb ik mijn vriendin opgehaald op het vliegveld. Want tja, als je daar dan toch bent… Vandaar dus nu pas dit verslag, nog heerlijk een paar dagen genoten van een zonnig Barcelona! Nogmaals een bedankje aan het adres van Motion10 voor de geweldige prijsvraag en bijbehorende prijs. Komende SharePoint Connections kom ik zeker even kijken welke reis er voor volgend jaar op de planning staat 😉

ESPC14Verslag_3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.