Met het uitbrengen van de SharePoint Server 2016 Release Candidate heeft Microsoft weer een stap gezet richting de lancering van de nieuwe SharePoint Server versie, welke dit voorjaar wordt verwacht. Eén van de speerpunten van de nieuwe release zijn de nieuwe hybrid mogelijkheden, het laten samenwerken van SharePoint on-premise met Office 365. Wat zijn de huidige mogelijkheden en wanneer zou een hybrid scenario ingezet kunnen worden?

Cloud uitdagingen voor organisaties

Microsoft heeft de afgelopen jaren de focus op de cloud flink versterkt. Vooral met de komst van de nieuwe CEO, Satya Nadella, en zijn “Mobile first, cloud first” strategie, gaan de ontwikkelingen hard. Zo worden nieuwe features eerst in de cloud uitgerold voordat ze on-premise beschikbaar worden gemaakt en is SharePoint 2016 de eerste on-premise versie met een codebase welke afgeleid is van de Office 365 equivalent.

Daarentegen is Microsoft ook steeds meer teruggekomen op de stelling dat het overgrote deel van de klanten volledig de cloud in zouden gaan. In de praktijk blijkt dat bedrijven nog niet klaar zijn voor de cloud om verschillende redenen:

[bulletlist]

  • Organisaties hebben in het verleden geïnvesteerd in infrastructuur en maatwerk software oplossingen, welke niet zomaar losgelaten (kunnen) worden.
  • Organisaties zijn bang dat hun gevoelige data niet veilig genoeg is in de cloud.
  • Overheidseisen bepalen dat data niet in de cloud opgeslagen mag worden.

[/bulletlist]

 

Mede hierom lijkt het steeds aannemelijker dat het grootste deel van de organisaties een hybrid scenario op zal gaan zetten. Een scenario waarbij ze aan de ene kant gebruik kunnen maken van de services en snelle ontwikkelingen van Office 365 en aan de andere kant hun eigen SharePoint Server omgeving kunnen blijven beheren.

sharepoint_2016_hybrid_scenarios

 

 

 

 

 

Ook Microsoft lijkt mee te gaan in deze visie en geeft zelf aan te verwachten dat 70 tot 80% van hun klanten een hybrid scenario zal gaan draaien. Ook geven ze aan dat zolang er vanuit de klant behoefte is aan een on-premise versie van SharePoint, zij deze gewoon blijven leveren. Hiermee wordt indirect gehint op in ieder geval nog één on-premise versie na SharePoint Server 2016.

SharePoint 2016 hybrid mogelijkheden

SharePoint 2016 komt met een aantal mogelijkheden om een hybrid omgeving met Office 365 op te zetten. Ook aan de voorloper, SharePoint 2013, zijn in de loop van de tijd hybrid mogelijkheden toegevoegd door de uitgebrachte updates. Een aantal mogelijkheden op een rij:

OneDrive for Business

Met SharePoint 2016 kunnen gebruikers worden doorgestuurd naar hun OneDrive for Business in Office 365 wanneer ze op de knop OneDrive of Sites klikken. Hiermee zijn gebruikers altijd in staat over hun persoonlijke documenten te beschikken, ongeacht waar ze aan het werk zijn.

Hybrid Team Sites

Hybrid Team Sites biedt hybrid gebruikers de mogelijkheid team sites te vinden en te ontdekken over on-premise en Office 365 heen. Zo worden voor hybrid gebruikers de gevolgde sites van zowel SharePoint on-premise als SharePoint Online op een centrale plek in SharePoint Online weergegeven.

Profile Redirection

Profile Redirection is een onderdeel van de Hybrid Team Sites functionaliteit. Met Profile Redirection worden hybrid gebruikers doorgestuurd naar hun profiel in Office 365, welke aangedreven wordt door Office Delve. Hiermee hoeven de hybrid gebruikers hun profielinformatie maar op één plek te beheren.

Extensible App Launcher

De app launcher is de algemene plaats binnen Office 365 waar eindgebruikers naar de verschillende services kunnen navigeren. Met de komst van SharePoint 2016 wordt de app launcher ook op de on-premise versie beschikbaar. Door gebruik te maken van de Extensible App Launcher krijgen eindgebruikers de mogelijkheid vanuit de on-premise omgeving naar de custom tiles en services uit Office 365 te navigeren. De Extensible App Launcher wordt geactiveerd bij gebruik van Hybrid Team Sites en/of OneDrive for Business.

extensible_app_launcher

 

 

 

 

 

 

 

Cloud Hybrid Search

Eén van de meest interessante features is de Cloud Hybrid Search oplossing. Met deze oplossing zijn eindgebruikers in staat te zoeken op content uit zowel Office 365 als uit on-premise omgevingen, ongeacht in welke omgeving ze de zoekopdracht uitvoeren. Microsoft heeft al eerder een poging gedaan om gebruikers over meerdere omgevingen te laten zoeken met de Federated Search oplossing, maar deze bracht veel beperkingen met zich mee. Het grote voordeel van de Cloud Hybrid Search oplossing is dat de gecrawlde content uit alle omgevingen in een unified index wordt opgeslagen binnen Office 365.

Voor meer informatie over de Cloud Hybrid Search oplossing en hoe deze op te zetten, kijk eens naar dit artikel: https://www.itunity.com/article/cloud-hybrid-search-3003.

Extranet Sites

Een extranet site is een site welke wordt gebruikt om met externe gebruikers te kunnen samenwerken. Hiermee kunnen documenten op een enkele plek worden beheerd, zonder dat er documenten heen en weer gemaild hoeven te worden. Met het gebruik van Office 365 extranet sites hoeven externe gebruikers geen toegang meer te krijgen tot de on-premise SharePoint omgeving en de daarbij behorende configuratie problemen.

Meer mogelijkheden

Voor een overzicht van alle mogelijkheden bij het opzetten van een hybrid SharePoint omgeving heeft Microsoft documentatie beschikbaar gemaakt op http://hybrid.office.com/sharepoint.html.

Het beste van twee werelden

Met de investering van Microsoft in de hybrid mogelijkheden van SharePoint on-premise en Office 365 wordt het voor organisaties steeds gemakkelijker om kennis te maken met de cloud en de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Gebruikers kunnen gebruik maken van Office 365 services als Delve, Video en de nieuw aangekondigde Planner, terwijl gevoelige en bedrijf kritische data in de eigen SharePoint Server omgeving opgeslagen kan worden: het beste van twee werelden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.