Ik heb altijd een hekel gehad aan SurveyMonkey. Niet dat ik het goed kende, maar uit principe: ik probeer SharePoint uit te leggen aan een organisatie en dan wil ik niet de hele tijd interne enquêtes op een ander platform tegenkomen.

Enige tijd geleden ben ik toch eens bij de gratis versie van SurveyMonkey gaan kijken. En dat blijkt toch wel een erg fijne tool te zijn, al is het maar omdat ik het grotere lettertype en scherpere contrast prettiger vind lezen :-). Er kan meer qua design (thema’s, plaatjes tussen de vragen, pagina’s maken), maar je kunt ook putten uit een reservoir aan “bias-free questions” en voorbeeld enquêtes en je kunt de antwoordmogelijkheden randomizeren.  Antwoorden kunnen ook in kolommen gezet worden, zodat de pagina niet zo lang is, en de meerkeuzevraag (antwoorden en respons) ziet er veel beter uit. Tja, SurveyMonkey is natuurlijk echt een “one-trick-pony” terwijl SharePoint meer “allround” is.

Toch zou ik de volgende SurveyMonkey-functionaliteiten ook in een SharePoint-enquête verwachten:

[listdot]

  • SharePoint kan klokkijken, en zou dus ook een “afbreekdatum/tijd” moeten kennen, waarna het niet meer mogelijk is om de enquête in te vullen.
  • SharePoint kan tellen, en je zou dus ook een stop moeten kunnen regelen als het aantal antwoorden een bepaald getal overschrijdt. Wat zou ik dat graag hebben voor het inschrijven voor evenementen met een beperkt aantal plaatsen!
  • Waarom kun je geen omschrijving toevoegen aan de vragen? Dat kan bij een SharePoint-lijst toch ook?
  • De antwoorden op een meerkeuzevraag zouden per antwoordkeuze opgeteld en getoond kunnen worden. Nu moet je zelf altijd turven omdat de resultaten per respondent worden getoond en dat is nogal onoverzichtelijk.

[/listdot]

Weet iemand of dit in SP2013 verbeterd is? Zo niet, wil iemand deze post dan even doorsturen naar Microsoft? Dan kunnen ze er wat aan doen voor SP2016 :-).

 

Gelukkig wint SharePoint het ook op een aantal punten:

[listdot]

  • Je hoeft niet in te loggen om een survey te maken of de resultaten te zien.
  • Je enquête heeft meer context als deze in je eigen site staat.
  • De gegevens blijven op je eigen omgeving bewaard.
  • Je kunt een ongelimiteerd aantal vragen stellen (niet dat je respondent daar blij mee zal zijn :-)) en antwoorden ontvangen. Bij de gratis account van SurveyMonkey kun je maximaal 10 vragen stellen en 100 antwoorden ontvangen.
  • Je kunt met SharePoint zelf een “bedankpagina” maken na invullen, of mensen naar een niet-standaardpagina sturen, door de URL aan te passen. Dat kan met SurveyMonkey alleen bij de betaalde versie.
  • En SurveyMonkey laat je alleen per vraag exporteren naar spreadsheet, en de hele enquête alleen als je betaalt.

[/listdot]

Het zijn voor je organisatie misschien niet de meest doorslaggevende redenen om de SharePoint enquete te gaan gebruiken, maar alle argumenten helpen. En als jij andere goede argumenten vóór de SharePoint enquete hebt, voeg ze dan hieronder toe!

Previous articleMaximale upload grootte per extensie in SharePoint 2013
Next articleGegevensweergave en HTML formulier
avatar
Van Levensmiddelentechnologie via Kennismanagement naar een SharePoint intranet. De laatste 10 jaar ben ik bij Sara Lee verantwoordelijk geweest voor de eindgebruiker-implementatie van het intranet in Europa en APAC. Mijn specialisaties zijn: Intranet Management Algemeen (advies, communicatie, content life cycle management, governance, training) maar vooral: het verbeteren van business processen door SharePoint Team Sites op een handige manier te configureren, met out-of-the-box functionaliteit. Elke vraag is weer een nieuwe interessante puzzel, die je met een beetje flexibiliteit van beide kanten en een goed proces, heel goed kunt oplossen met standaard functionaliteit. En dat wil ik graag iedereen laten weten!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.