Wednesday, January 26, 2022

SharePoint – Lijstitem geavanceerd filteren op dagen

Must read

avatar
Martijn Juurlink
Mijn naam is Martijn Juurlink en ik ben werkzaam als SharePoint Consultant voor Web2Work in Hengelo (Ov). Web2Work is een onderdeel van de Odin groep en is gespecialiseerd in standaard en maatwerk oplossingen in de regio van Twente, Overijssel. Mijn focus ligt op het functionele en creatieve vlak binnen SharePoint, om de bedrijfsprocessen en bedrijfsstromen zo effectief en efficiënt mogelijk samen te brengen door middel van de kracht en mogelijkheden van InfoPath, workflows en koppelingen.

SharePoint 2010 lijsten kent verschillende weergaven en mogelijkheden om te sorteren en te filteren. Standaard zijn er een aantal manieren om te filteren, in deze blog gaan we in op het geavanceerd filteren waarbij we willen filteren op een datumveld met aangegeven dagen in de toekomst of verleden.

Standaard worden de lijst kolommen weergegeven en kunnen er verschillende parameters worden gekozen, zoals:

Gelijkheid: Gelijk aan of niet gelijk aan
Vergelijking: Is groter of kleiner dan
Sub tekenreeks: Bevat of begint met

In het tekst vak kan de functie worden beschreven waarop gefilterd moet worden, hieronder een volledige functie lijst:

 

Mocht je gebruik maken van een Engelstalige SharePoint installatie, zie:

http://blogs.technet.com/photos/sharepoint/

Eén van de meest gebruikte functies zijn de functies [Vandaag] en [Mij].

[Vandaag] – retourneert de huidige datum
[Mij] – het ingelogde gebruikersaccount.

Zoals hierboven in de afbeelding te zien is zullen alle items getoond worden mits de kolom ‘Einddatum’ vandaag of in de toekomst ligt, en het persoon ‘Contracteigenaar’ gelijk is aan de ingelogde gebruiker.

Het eindresultaat is voor menig gebruiker interessant echter alle items zullen nu getoond worden die ‘matchen’ aan de functies. Voor velen is het interessanter om de items voor bijv. een week of maand te laten tonen. Hierbij kan gedacht worden aan taken die vervallen de aankomende 2 weken.

Helaas werkt [Vandaag] –14 niet, maar is er door middel van een berekende kolom toe te voegen aan de SharePoint lijst een work-around.

1. Voeg een kolom met een logische naam toe aan de lijst
2. Kies als type kolom voor een ‘Berekend’ kolom.
3. Gebruik als Formule: (kolom van waaruit de berekening moet plaatsvinden en de aantal dagen)
4. Kies als gegevenstype voor Datum en tijd waarbij de datum- en tijdsnotatie op: ‘Alleen datum’ staat

Nu de kolom is toegevoegd kan deze worden gebruikt om mee te filteren aangezien de berekening –7 dagen ervoor zorgt dat de gekozen datum wordt weergeven –7 dagen.

1. Kies in de weergave voor de ‘nieuwe kolom’ en kies voor de gewenste parameter en [Vandaag].

Resultaat: Alle items die binnen het bereik van de huidige datum en de Einddatum –7 dagen valt die behoren bij de ingelogde gebruiker.

More articles

2 COMMENTS

  1. In dit artikel geef je uitleg over een berekend veld met de functie [Vandaag] maar ik zit met een vraagje ivm de functie [Mij]. Kan SharePoint enkel de functie [Mij] vergelijken met velden afkomstig uit personen ? Of kan ie dat ook met een ingevuld veld dat idem is aan de ingelogde gebruiker ?

  2. Frankie

    Ik hoop dat ik je goed begrijp maar de functie [Mij] is juist om de waarden van een veld te filteren aan de hand van de ingelogde gebruiker. Zoals de afbeelding bovenstaande weergeeft filter ik op dat moment op het veld contracteigenaar waarbij de ingelogde gebruiker hetzelfde is als het contracteigenaar veld.

    Hoop dat dit je vraag beantwoord?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles

%d bloggers like this: