De SharePoint Connections 2011 conferentie in Amsterdam (22/23 November) is alweer even geleden maar ik ben nog steeds heel enthousiast over de focus op SharePoint Governance. Vanwege de sterke focus die Informed Consulting heeft op Enterprise Content Management begrijp ik het belang van Governance. SharePoint heeft echter de reputatie eenvoudig en out of the box te zijn en daarom is het niet altijd makkelijk klanten te overtuigen van het belang van Governance. Daarom is het goed om te zien dat er steeds meer aandacht komt, ook in de community, voor het belang van Governance in SharePoint projecten.

Tijdens de SharePoint Connections heeft Dan Holme tijdens de keynote en een van zijn andere sessies gesproken over SharePoint Governance. Een aantal maanden terug heb ik ook de SPGov+IA workshop, gegeven door 21apps, bijgewoond. De rode draad in beide sessies was het feit dat vaak de definitie van Governance niet eenduidig is en dat verschillende mensen anderen interpretaties van Governance hebben.

Wat is Governance?

SharePoint Governance betekent het hebben of krijgen van een antwoord op de volgende vragen:

[listdot]

  • Waar
  • Wanneer
  • Wat
  • Hoe
  • Wie
  • Waarom

[/listdot]

…weten waar je nu staat, waar je naartoe wilt en hoe je van plan bent daar te komen.

Hieronder zal ik een aantal van de highlights van de keynote van Dan Holme opsommen. Voor het hele verhaal kan je zijn presentatie vinden op: http://bit.ly/danholme1111spointnl.

Daarnaast kan ik zeker de SPGov+IA workshop (http://www.spgovia.com/) aanraden om kennis te maken met tools die je kunnen helpen bij het plannen en implementeren van je SharePoint Governance en Informatie Architectuur.

Waar

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bedrijf een visie heeft en te begrijpen hoe SharePoint binnen de enterprise strategie past.

Wanneer

Ontwerp je SharePoint architectuur als een platform waarop toevallig de eerste solution opgeleverd wordt in plaats van te kiezen voor wat eenvoudig, goedkoop of snel is voor je huidige project.

Wat

Focus op requirements om te zorgen dat je weet je doet, waarom je het doet, wat de origine is van elke requirement en hoe je het eindresultaat kan toetsen.

Hoe

Leg in een procesbeschrijving vast hoe je solutions introduceert en deployed.

Wie

Definieer rollen en verantwoordelijkheden.

Waarom

Leg duidelijk uit waarom je het project doet. Betrek gebruikers bij het change management proces om gebruikersacceptatie te bevorderen.

Het is onze verantwoordelijkheid als SharePoint consultants om te zorgen dat deze vragen gesteld en beantwoord worden en om het belang hiervan uit te leggen aan de business. Ik hoop dat Governance een standaard onderdeel wordt van alle projecten doordat steeds meer mensen snappen dat Governance een belangrijke factor is in het succesvol zijn van een project.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.