Afgelopen week lanceerde Microsoft de bètaversie van SharePoint 2013. Eén van de eerste dingen waar ik meteen naar kijk, is de managed metedata service van SharePoint. Het centrale gedeelte waarin het mogelijk is gecontroleerde trefwoordenlijsten cq. taxonomieën te ontwikkelen en beheren.

Hoewel ik blij was toen SharePoint 2010 over een dergelijke functionaliteit bleek te beschikken (in SharePoint 2007 ontbrak die volledig), zag ik ook dat de managed metadata service behoorlijk wat tekortkomingen had. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen: zou SharePoint 2013 nu bijvoorbeeld wél een volwaardige importmogelijkheid aanbieden? En zou direct inzichtelijk zijn hoe vaak vrije trefwoorden (de enterprise keywords ofwel de ondernemingstrefwoorden) zijn toegekend door gebruikers? Daar zie ik nu nog geen verbetering in, helaas. Maar er zijn wél drie andere in het oog springende functionaliteiten:

[listdot]

  • Managed navigation functionaliteit. Hiermee wordt de navigatiestructuur weergegeven als een term set en is deze  binnen de managed metadata service aanpasbaar. De hiërarchie tussen pagina’s is goed inzichtelijk en eenvoudig aanpasbaar. Bovendien kun je verkorte, friendly URL’s maken en zijn er zelfs SEO mogelijkheden.
  • Pinnen van termen binnen term sets. Bekend was al het hergebruiken (reuse) van termen in bijvoorbeeld ander term sets. Het ‘pinnen’ van termen lijkt hier op, maar het verschil zit er in dat gepinde termen niet gewijzigd kunnen worden.
  • Datasheet editing van managed metadata kolommen. Het toevoegen van managed metadata werkt in SharePoint 2013 Preview ook in de datasheet view, inclusief autocomplete op taxonomietermen. Dit maakt het mogelijk om metadata in ‘bulk’ toe te kennen.

[/listdot]

Hoewel dit mooie verbeteringen beloven te woorden, is mijn “wensenlijstje” is nog niet vervuld. Maar bèta is bèta, en een preview biedt geen garanties voor de daadwerkelijke functionaliteiten die SharePoint 2013 gaat bevatten. Daarnaast: de zoekmachine in SharePoint 2013 Preview is veelbelovend heb ik al gezien en een aparte blogpost waard.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.