Cloud wordt steeds belangrijker en dit wordt met de dag sterker. Bij onze klanten merken we dit ook en zien we dat ze steeds meer stap voor stap richting de Cloud gaan. Veel zitten momenteel al op Office 365 waarbij ze niet alleen gebruik maken van SharePoint, maar ook van andere Microsoft producten, zoals Lync en Exchange. Een van de vele voordelen van Office 365 is dat Microsoft alle updates en onderhoud regelt, waardoor je altijd over de laatste versie beschikt en je geen zorgen hoeft te maken over defecte hardware. Daarnaast zijn ook de kosten voor Office 365 licenties veel lager dan wanneer een organisatie zelf een omgeving moet beheren en onderhouden.

Maar wat als je als organisatie toch naar de Cloud wilt gaan, maar meer wilt hebben dan wat Office 365 je momenteel kan bieden?

Microsoft Azure IAAS

Microsoft Azure IAAS is een Cloud architectuur, waarbij de consument wordt voorzien van de benodigde rekenkracht, opslag, netwerken en andere fundamentele IT infrastructuur componenten, die nodig zijn voor het opereren van willekeurige software, zoals besturingssystemen en toepassingen. Hoewel Microsoft je zoveel mogelijk aanraadt om voor Office 365 te kiezen, kan het hosten van SharePoint op Azure IAAS een zeer geschikt alternatief zijn, wanneer Office 365 onvoldoende mogelijkheden biedt.

Wanneer kiezen voor SharePoint op Azure IAAS?

Microsoft adviseert om bij de volgende oplossingen gebruik te maken van Azure IAAS:

  1. Ontwikkel en test omgevingen
  2. Noodherstelplan van een on-premise SharePoint farm
    Elke SharePoint omgeving bevat op een of andere manier bedrijfskritische processen. Een noodherstel omgeving in Azure zorgt ervoor dat men snel kan overschakelen naar een tweede omgeving in het geval dat de on-premise SharePoint servers uitvallen. Hiermee kunnen de bedrijfskritische processen gewaarborgd blijven.
  3. Publieke SharePoint websites
  4. App farms die ondersteuning bieden aan Office 365 of on-premise omgevingen
    Tegenwoordig kun je voor SharePoint 2013 zogenoemde SharePoint Apps bouwen. Deze zijn sinds kort nog in drie verschillende smaken te bouwen, namelijk: SharePoint Hosted Apps en Provider Hosted Apps. Wanneer men gebruik gaat maken van Provider Hosted Apps, dan zal er een zogenoemde App Farm opgetuigd moeten worden. In plaats van nieuwe servers en hardware te kopen kan een App Farm ook snel in Azure aangemaakt worden.
  5. Intranet en samenwerkingssites, waarbij Office 365 onvoldoende controle of mogelijkheden biedt

De redenen waarom Microsoft adviseert om deze scenario’s juist in Azure te realiseren zijn met name:

Snelheid

In sommige gevallen zijn er niet direct resources intern beschikbaar en kost het veel tijd om nieuwe hardware bij te bestellen en te installeren. In Azure kun je al heel snel met een paar klikken een hele omgeving optuigen zodat je meteen aan de slag kunt gaan, zonder zorgen te maken over beschikbare hardware.

Schaalbaarheid

Infrastructuur in Azure kan gemakkelijk opgeschaald worden om zo altijd te voldoen aan de requirements van de Business. Dit levert ook grote voordelen in het geval van piekbelasting, waarbij tijdelijk een server van meer resources kan worden voorzien.

Lage kosten

Infrastructuur in Azure is ingedeeld met units in verschillende maten en groten. Op deze manier betaal je als klant alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt.

Welke stappen moeten er ondernomen worden?

SharePoint kent verschillende topologieën, maar grofweg kan een SharePoint Farm in Azure er als volgt uitzien:

SharePoint-Farm-in-Azure-goed

 

 

 

 

Uit het overzicht is op te maken dat er een aantal componenten noodzakelijk zijn om SharePoint in Azure te kunnen hosten. Veel van deze componenten bevinden zich in Azure en het grootste deel van de configuratie zal daar plaatsvinden, echter zal er ook het een en ander geconfigureerd moeten worden in het interne bedrijfsnetwerk.

Stap 1: Affinity Groups

De eerste stap in het opzetten van een SharePoint farm in Azure is om een Affinity Group aan te maken. Een Affinity Group zorgt ervoor dat Azure alle componenten (bijvoorbeeld storage accounts of VMs) onder die group bij elkaar gehouden worden. Niet alleen in dezelfde datacenter, maar ook fysiek zo dicht mogelijk bij elkaar. Dit zorgt voor lage data-overdrachtskosten en lage latentie tussen de componenten.

Stap 2: Azure Virtual Network

De tweede stap is om een Azure Virtual Network aan te maken. Dit zorgt ervoor dat straks de Virtual Machines direct met elkaar kunnen communiceren.

Stap 3: Site-to-site VPN Connectivity

De derde stap bestaat uit het configureren van een site-to-site VPN verbinding om het bedrijfsnetwerk uit te breiden naar Azure. Hiervoor moet in het bedrijfsnetwerk een VPN gateway worden geplaatst. Dit kan eventueel ook een server zijn met Windows Server 2012 RRAS.

Stap 4: Cloud Services

Binnen een Azure Virtual Network is het handig om verschillende Cloud Services te definiëren. Het aantal Cloud Services hangt sterk af van de verschillende rollen die de VMs op zich nemen. Als startpunt voor een SharePoint farm dienen er drie Cloud Services gedefinieerd te worden. Een voor AD en DNS, één voor SharePoint WFEs en APP Servers en de laatste voor de database servers.

Het gebruik van Cloud Services biedt een aantal voordelen. Zo wordt er een up-time van 99.95% gegarandeerd door Microsoft. Tevens kunnen we hierdoor gebruik maken van load balancing zodat het verkeer kan worden verdeeld over de verschillende servers die onder dezelfde Cloud Service vallen.

Stap 5: Domain Controllers en DNS

Om het authenticatie proces van intranet gebruikers zo snel mogelijk te laten verlopen (lage latentie) is het aan te raden om een of meerdere AD DS domain controllers in Azure te plaatsen.

Stap 6: SharePoint farm

In de twee resterende Cloud Services kunnen nu de SharePoint servers geplaatst worden. Het aantal SharePoint servers die nodig zijn hangt af van de gekozen SharePoint topologie. Een gemiddelde SharePoint Farm bestaat al snel uit twee Web Front-end Servers (WFE),  twee Application Servers en twee Database Servers.

High Availability en Availability Sets

Om de zoveel tijd voert Microsoft onderhoudswerkzaamheden uit aan het platform. Het kan zijn dat na afloop van deze werkzaamheden de VMs herstart moeten worden. Wanneer er geen Availability Sets geconfigureerd zijn, dan kan het zijn dat de VMs tegelijkertijd herstart worden, waardoor SharePoint opeens niet meer beschikbaar is. Om dit te voorkomen moeten servers met dezelfde rol samen in een availability set opgenomen worden. Hierdoor weet Azure dat deze twee VMs niet tegelijkertijd herstart mogen worden. Azure gaat dan eerst de ene server herstarten en als deze weer in de lucht is, doorgaan met het herstarten van de tweede server binnen de Availability Set. Hiermee garandeert Microsoft de 99.95% up-time die opgenomen is in het SLA.

Kosten

De kosten die gepaard gaan met het hosten van een SharePoint farm op Azure IAAS is afhankelijk van de gekozen SharePoint topologie en de behoefte van de klant. Uitgaande van een gemiddelde SharePoint farm zullen de kosten als volgt zijn:

OnderdeelAantalBeschrijvingPrijs per Maand
Domain Controller (VM)2A1 Instance (Small)€ 100
SQL Server (VM)2A6 Instance (Standard) € 2328
SharePoint (VM)4A4 Instance (Extra Large) € 1596
Virtual Network1€ 20
€ 4044

 Bovenstaande tabel is inclusief MS SQL Server licentie en exclusief overige licenties en btw

Conclusie

Microsoft Azure IAAS is een zeer geschikte optie om snel de infrastructuur van het bedrijf te kunnen schalen. Vooral bij scenario’s zoals publieke SharePoint sites of OTA omgevingen is het zeker waard om de Microsoft Azure route te overwegen. Daarnaast versnelt Azure de time-to-market, omdat er heel snel een omgeving opgetuigd kan worden.

Klanten hebben in Azure diverse mogelijkheden tot hun beschikking. Zo kunnen ze door middel van Affinity Groups ervoor zorgen dat omgevingen bij elkaar in één datacenter worden gehost. Tevens zorgen Availability Sets ervoor dat de omgevingen een up-time hebben van 99.95%.

Als laatste zorgt het betalen-per-minuut model ervoor dat klanten alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.