Het is dan eindelijk zover! Begonnen met de traditionele keynote door Jared Spataro, Jeff Teper, Scott Guthrie en Davis Sacks. Er is erg veel werk verzet voor SharePoint 2013! Volgens Spataro is in deze versie van SharePoint een new tijdperk aangebroken in niet alleen de ‘way of work’, maar ook een in de ‘way of life’. Hij doelt hier op de manier waarop SharePoint een grote stap heeft gezet in de drie ‘major investments’ van deze versie: Social, Mobile en Cloud.

Keynote SPC

Terecht stond hij stil bij de grote invloed die de SharePoint community heeft op adoptie van SharePoint. De community (MVP’s, Masters, User Groups, SharePoint Saturdays, SharePoint events) staat centraal en dat is niet onterecht. Zij zorgden en zorgen er grotendeels voor dat SharePoint zo groot is als dat het nu is, aldus Spataro. Het feit dat er 10.000 deelnemers zijn uit 85 landen en 200 sponsors, geeft aan hoe enorm het allemaal is.

Jeff Teper geeft aan dat Microsoft de grootste investering in SharePoint ooit gedaan heeft met onder andere als resultaat dat Office 365 op dit moment de grootste cloud service in zijn soort is. Er zijn in deze release 3 pilaren aangewezen waarin groots geïnvesteerd is: Experience (de gebruikservaring van het product in onder andere mobile apparaten), Innovation (onder andere de mogelijkheid om met zeer beperkte kosten content management sites op te zetten) en Ecosystem (waarmee onder andere het nieuwe application model mee bedoeld wordt).

UI

Een van de zaken waaraan ik tot nu toe het meest moet wennen is de UI. In positieve zin wel te verstaan. Deze sluit goed aan bij de Office producten en stijl van applicaties als Outlook.com, SkyDrive en in zekere zin Windows 8. Goed werk daar, aangezien dit wat mij betreft altijd een zorgenkindje is geweest. Er zijn flinke stappen gemaakt in het gebruiksvriendelijk maken van de UI. Zo heeft de integratie van SkyDrive, Office 365, het volgen van documenten, zoeken door bibliotheken heen, drag and drop en het delen van content met andere mensen, ervoor gezorgd dat het allemaal makkelijker en productiever zou moeten worden. Niet onbelangrijk is dat HTML5 en CSS 3 de standaard is geworden (eindelijk).Mandalay Bay

Social

Binnen SharePoint sites staat social centraal. Microsoft heeft goed gekeken naar de manier waarop Twitter en Facebook werken en heeft dit min of meer samengevoegd en binnen SharePoint gebracht. Dat wil zeggen dat het volgen van content en mensen mogelijk is, het gebruik van hashtags, mentions inline comments, inclusief media (PowerPoints, video, etc) en het aggregeren van deze content op de plekken waar dat handig is, een prominente plek heeft gekregen in het platform.

Een grote verbetering is dat dit niet alleen via de (Windows) desktop hoeft te gaan, maar nu ook support is voor WP7 en 8, Android en iPhone/iPad. Microsoft zet geheel terecht nu ook in op de beleving in niet Microsoft omgevingen. En eerlijkheid moet gezegd worden dat dit goed is gelukt!

Cloud

Cloud is snel, aldus Microsoft. Een veel gehoord argument om niet naar de cloud te gaan is dat het traag zou zijn, vooral als gewerkt wordt met documenten. Om te demonstreren dat de cloud niet langzaam hoeft te zijn, werden de live demo’s tijdens de keynote gedaan op een Office 365 omgeving op een van de datacenters van Microsoft in Amsterdam. Er moet gezegd worden dat de internet verbinding vast een hele goede was en Amsterdam bekend staat als en van de knooppunten van het internet, maar toch was het effect zoals het zou moeten zijn: vrijwel geen merkbaar verschil met een ‘on premise’ omgeving. Microsoft claimt dan ook 40% bandbreedte reductie, 4x image compressie, 50% sneller server side code execution. Best indrukwekkend!

Yammer

Een van de redenen waarom Microsoft Yammer gekocht heeft, is de inzet op social binnen organisaties. 200.000 organisaties gebruiken inmiddels Yammer als social tool en heeft daarmee een enorm hoge adoptie. Met Yammer wil Microsoft hiermee meer voet aan de grond krijgen. Er is daarom flink geïnvesteerd om Yammer te integreren met SharePoint. Wat Microsoft en het Yammer team hebben gedaan is Yammer binnen SharePoint gebracht en SharePoint binnen Yammer. Denk hierbij aan een button ‘Post to Yammer’ in een document bibliotheek, de integratie met SkyDrive Pro, Discussies om documenten in Yammer en het direct bewerken van documenten in Yammer met Word web app.

Yammer wordt voor deze integratie een betaalde dienst (tegen lage kosten),maar komt gratis beschikbaar binnen SharePoint Online en Office 365. Ergens begin volgend jaar.

IT & Development

Microsoft heeft ook gewerkt aan investeringen op het gebied van beheer. Upgrades en migraties zijn in het geval van SharePoint altijd een issue geweest. In SharePoint 2013 zou dit een stuk beter moeten gaan werken. SharePoint 14 en 15 kunnen als een soort hybride model naast elkaar draaien en kunnen via een upgrade mechanisme Site Collectie per Site Collectie worden geüpgraded. Bij upgrade naar SharePoint 2013 wordt in eerste instantie alleen een database schema upgrade gedaan, waardoor het upgrade proces sneller zou moeten gaan verlopen.

Een tweede verbetering die gedaan is, is het mechanisme van versiebeheer opslag in de database. Bij een nieuwe versie van een document wordt niet een volledig nieuw document opgeslagen, maar de verschillen tussen de twee versies. Zo zou een document van 7mb bij elke nieuwe versie maar 1mb ruimte in beslag gaan nemen. En dat scheelt!

Cloud Model

Het onderwerp waar vooral ontwikkelaars enthousiast over worden is het nieuwe Cloud Model. Scott Guthrie had zoals wel vaker een gelikte snelle demo over hoe ontwikkelaars apps kunnen bouwen die in Windows Azure draaien en gebruikt kunnen worden binnen SharePoint. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld ASP.Net MVC te gebruiken voor de ontwikkeling van apps in SharePoint, maar ook is ook het concept van een SharePoint store voor apps geboren.

Inmiddels zijn er meer dan 700.000 SharePoint ontwikkelaars. Het geeft aan dat SharePoint leeft!

En nu dan…?

Er zijn flinke stappen gemaakt in SharePoint 2013. De mogelijkheden voor ontwikkelaars zijn met het Cloud Model en de User Interface verbeteringen in een keer een stuk groter geworden. Maar daarmee ook een stuk complexer: de keuzes die gemaakt moeten worden behoeven expertise op verschillende vlakken. Dat maakt het voor ontwikkelaars uitdagend, maar wellicht ook verwarrend. Ik zet daarom in mijn keuze voor sessies dan onder andere in op dit onderwerp, in combinatie met het Cloud Model.

Deze post is ook verschenen op mijn persoonlijke blog

Previous articleSharePoint Conference 2012 Las Vegas
Next articleSharePoint Newsfeed native mobile apps
avatar
Hallo, mijn naam is Mart Muller. Ik werk als freelance SharePoint architect/ontwikkelaar voor mijn eigen bedrijf genaamd ‘My Two Bits’. Mijn doel hierbij is dat ik mijn eigen kennis op het gebied van het SharePoint platform (meer dan 10 jaar inmiddels) en dat van mijn netwerk gebruik om de projecten waarin ik bijdraag succesvol te laten zijn. Sinds kort ben ik een nieuw initiatief gestart: Get365. Get365 is een verwijzing naar de volledige online dienst van Microsoft: Office 365. Met Get365 wil ik organisaties, groot of klein, een laagdrempelige mogelijkheid bieden expertise in huis te halen. In sommige gevallen kan ik dit zelfs gratis aanbieden. Naast mijn werk ben ik getrouwd en inmiddels trotse vader van twee jongens en een dochter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.