Binnenkort is de nieuwe versie van SharePoint – versie 2013 – beschikbaar voor ‘het grote publiek’. Wat de exacte releasedatum is, wordt nog bekendgemaakt, vermoedelijk tijdens de SharePoint Conference in november in Las Vegas. De release to manufacturing-status (RTM-status) is op dit moment in ieder geval bereikt en is midden november beschikbaar.

Dankzij de publieke bèta zijn we al op de hoogte van de vernieuwingen en verbeteringen van de oplossing. En met die kennis kunnen we alvast een aantal prangende vragen beantwoorden.

Moet ik als SharePoint-gebruiker nu meteen over op 2013?

Nee, overgaan naar een nieuwe versie is naar mijn mening iets waar in ieder geval een businesscase aan ten grondslag moet liggen. Ik raad daarom aan om te overwegen naar een nieuwe versie te migreren als er wensen zijn die niet eenvoudig op het bestaande platform kunnen worden gerealiseerd. De ‘win’ van de realisatie van deze wensen moet in dat geval opwegen tegen de investering van de migratie.

En wat als ik nog niet met SharePoint werk?

In dat geval is SharePoint 2013 een prima optie. Want met iedere nieuwe versie van SharePoint wordt het platform krachtiger. En dat is ook nu het geval. Was SharePoint 2010 al een stuk volwassener dan SharePoint 2007, met SharePoint 2013 maakt Microsoft wéér een enorme sprong. Op het gebied van Document Management, workflow, BI en Content Management zijn ook nu weer de nodige verbeteringen aangebracht. En ik ken geen andere oplossing die al die mogelijkheden in één platform verenigt en daar ook nog een sociaal platform voor samenwerken en een uitstekende Office-integratie aan toevoegt. Hoewel dat laatste voor Microsoft een koud kunstje is, natuurlijk.

Maar wat is er dan nieuw aan SharePoint 2013?

Allereerst de pijlers van SharePoint; die hebben weer een nieuwe naam gekregen. Ging het in SharePoint 2010 nog over Sites, Composites, Insights, Communities, Content en Search. Nu valt alle functionaliteit onder te verdelen in Share, Organize, Discover, Build en Manage. Maar dat is meer marketing. What’s in a name? Duidelijk is dat veel wijzigingen ‘onder de motorkap’ zitten. Gebruikers merken daar in eerste instantie weinig van, maar ontwikkelaars en systeembeheerders des te meer. Hier schrijf ik binnenkort een aparte blog over.

Functioneel gezien vallen de volgende zaken op:

AppStore

Apps voor de smartphone zijn niet meer weg te denken. Gebruikers zijn bekend met die manier van werken en daarom biedt SharePoint 2013 een SharePoint AppStore, waar je apps voor SharePoint 2013 kunt downloaden. Naast de algemene AppStore, kun je als organisatie ook een eigen AppStore faciliteren: een zogenaamde App-catalogus.

Social features

Met de overname van Yammer zagen we het al een beetje aankomen: Microsoft zet hoog in op social features. Microblogging, mentions, liken, followen, raten – het is allemaal mogelijk. Het liken en volgen blijft overigens niet beperkt tot personen of documenten. Ook sites kunnen gevolgd worden. Helaas blijven deze social features wel beperkt tot het platform zelf, waardoor de mogelijkheden voornamelijk geschikt zijn voor de wat grotere ondernemingen. Ik vind het dan ook een gemiste kans dat de integratie met andere sociale netwerken (Facebook, Yammer, LinkedIn, Twitter) niet is gerealiseerd. Aan de andere kant: zo blijft er nog veel te bouwen over!

Web Content Management

In SharePoint 2010 was het niet mogelijk om content op één plek te beheren, en deze content vervolgens op meerdere plekken te publiceren. Dit was een doorn in het oog van veel gebruikers. Met het nieuwe cross-site publishing framework is dit nu wél mogelijk. De ondersteuning voor meertaligheid en vriendelijke URL’s maken het plaatje compleet.

Zoeken

In SharePoint 2010 moet je nog extra betalen voor ‘FAST search’ om de zoekervaring te optimaliseren. Met behulp hiervan kun je het zoeken meer visueel maken (tijdens het zoeken de context van het document bekijken), de relevantie van zoekresultaten verfijnen en beter zoeken in grote hoeveelheden content. In de nieuwe release wordt deze functionaliteit als standaard opgenomen.

Conclusie

SharePoint 2013 is weer een flinke stap voorwaarts ten opzichte van SharePoint 2010. Voor de intranetomgevingen geldt dat er veel verbeterd is op het gebied van social media en zoekfunctionaliteit. Voor wat betreft de internetomgevingen zijn voornamelijk de mogelijkheden rondom Web Content Management en de SEO geoptimaliseerd. In een woord: veelbelovend!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.