De wensen en verwachtingen op het gebied van internet – en in iets mindere mate intranet – worden steeds groter. Zo wordt er steeds meer belang aan gehecht dat de look and feel van een website aansluit op de corporate identity van een bedrijf. Omdat het SharePoint-platform bij steeds meer organisaties wordt ingezet als generiek platform, moet ook een SharePoint-inrichting herkenbaar zijn en qua presentatie aansluiten op de gewenste uitstraling en beleving van het merk.

Geschreven door Jim van Leeuwen

SP2013Thema

Met de introductie van SharePoint 2013 zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van de grafische vormgeving, beter bekend als SharePoint-branding. Wat is er gewijzigd en welke grafische mogelijkheden biedt SharePoint 2013?

De opkomst van SharePoint-branding

SharePoint-branding begon voor ontwikkelaars interessant te worden toen SharePoint 2007 op de markt kwam. Echt mainstream werd het pas ten tijde van de SharePoint 2010-release. Ontwikkelaars die met deze versies werken, zijn echter gedwongen om SharePoint Designer of Microsoft Visual Studio te gebruiken. Bovendien moeten ze over veel technische SharePoint-kennis beschikken om een functionerende masterpage te ontwikkelen en implementeren.  Een van de speerpunten van Microsoft bij het ontwikkelen van SharePoint 2013 was om het voor ontwikkelaars eenvoudiger te maken de look and feel aan te passen.

Design Manager
De in mijn ogen belangrijkste toevoeging op het gebied van SharePoint-branding is de introductie van de Design Manager. Met deze functionaliteit worden ontwikkelaars stapsgewijs naar een functionerende masterpage geleid. De Design Manager geeft de mogelijkheid om in een zelf gekozen programma een website te ontwikkelen en deze vervolgens automatisch te converteren naar een SharePoint-masterpage. Na het ontwikkelen van de website worden alle benodigde bestanden (zoals HTML, CSS en JavaScript) in SharePoint geladen. De Design Manager converteert deze daarna automatisch naar een SharePoint-masterpage. De grote kracht van de Design Manager is dat de masterpage volledig ontwikkeld kan worden door medewerkers die verstand hebben van user interface design in de software waarmee ze gewend zijn te werken. Zit er nog een addertje onder het gras? Jawel, want (voor de kenners) de Design Manager-functionaliteit is alleen beschikbaar bij een sitecollectie van het type ‘Publicatie pagina’, of wanneer de ‘Publishing Infrastructure’ feature op sitecollectieniveau wordt geactiveerd. SharePoint Designer of Visual Studio kunnen overigens ook met de introductie van de Design Manager nog gewoon worden gebruikt als daar behoefte aan is.

Snippet Gallery
Onderdeel van de Design Manager is de Snippet Gallery. Met Snippet Gallery is het mogelijk om diverse SharePoint-onderdelen snel toe te voegen aan een masterpage. Denk hierbij aan een navigatiebalk, zoekfunctie, diverse webonderdelen en site-eigenschappen als de titel en/of een logo. Ook de vormgeving en grootte van het geselecteerde onderdeel zijn vanuit de Snippet Gallery in te stellen. Het komt er nog wel vaak op neer dat een ontwikkelaar zelf de grafische vormgeving van het onderdeel moet bijschaven. Dit kan vrij eenvoudig door een Cascading Style Sheet (CSS) op te nemen.

Device Channels
Door ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken maken steeds meer mensen gebruik van mobiele apparaten om SharePoint te benaderen. Device Channels maakt het mogelijk de variaties die hiervoor noodzakelijk zijn op een masterpage vast te leggen. Denk aan een variatie waarin bepaalde onderdelen van SharePoint niet getoond worden, of waar andere afbeeldingen worden gebruikt. Een variatie wordt gekoppeld aan een device en/of browser. Met Device Channels bereik je hetzelfde als met Responsive Design, namelijk optimalisatie van de look and feel op basis van de resolutie/beeldschermgrootte waarop de site wordt getoond. Het toepassen van Responsive Design in SharePoint is echter ingewikkelder dan bij andere internetsites. De reden hiervoor is de aanwezigheid van een ‘ribbon’, webonderdelen en andere vaste elementen. Met het gebruik van Device Channels wordt dit proces eenvoudiger. Het nadeel? Om Device Channels te gebruiken is SharePoint-kennis nodig, met als gevolg dat het niet meer mogelijk is om het volledige proces door een webdesigner zonder kennis van SharePoint te laten uitvoeren.

Change the look
SharePoint 2013 kan gebruikmaken van thema’s. Het platform biedt standaard achttien varianten. Voor elk thema geldt dat zowel de kleur als het lettertype kan worden aangepast. Hierdoor creëer je snel een andere look and feel, al zijn de opties vrij beperkt. Als het doel is om SharePoint 2013 aan te passen aan de huisstijl, gebruik dan geen thema. De kans dat een thema aansluit op een huisstijl is nihil. Ben je als organisatie op zoek naar een eigen karakter en uitstraling, dan is een op maat gemaakte masterpage verreweg de beste keuze.

Overige verbeteringen
Er zijn nog meer verbeteringen die SharePoint 2013 geschikt maken om in te zetten als internetsite, bijvoorbeeld:

[listdot]

  •   meertaligheid van een site
  •   met gebruik van searchdriven webonderdelen (het zoeken bepaalt wat je ziet)
  •   de mogelijkheid om vanuit één locatie productcategorieën, subcategorieën en detailpagina’s te beheren

[/listdot]

Conclusie

Microsoft dicht met SharePoint 2013 en de Design Manager de kloof tussen SharePoint-designers en de overige webdesigners. De vrijheid om met elke gewenste applicatie een masterpage te kunnen ontwerpen en wijzigen, is een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige SharePoint-versies. Ontwerpers kunnen verder gaan in hun ontwerp en de ontwerpen zijn makkelijker te implementeren. De toevoeging van de Device Channels is een meerwaarde, zeker omdat SharePoint steeds vaker mobiel gebruikt wordt. Met de komst van SharePoint 2013 is een flinke stap gezet op het gebied van SharePoint-branding. De vrijheid om naar wens te ontwerpen en de moeiteloze overgang van HTML naar masterpage bieden veel mogelijkheden om SharePoint nog beter af te stemmen op de gebruiker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.