De mobiele out of the box experience van SharePoint 2010 is voor veel mensen niet voldoende. Natuurlijk kan er door (veel) maatwerk het een en ander aangepast worden.

Nu ben ik in contact gekomen met een amerikaans bedrijf (H3S) die een add-on heeft ontwikkeld waarmee er in ieder geval een betere experience ontstaat voor mobiele gebruikers (zowel telefoon als slate). Het product, genaamd Mobile Entrée, installeert een laag op SharePoint waarmee er per site aangegeven kan worden of deze mobiel benaderbaar is via Entree. Om een betere indruk te geven heb ik in mijn testomgeving een aantal teamsites mobiel gemaakt. Hieronder een tweetal voorbeelden, een via de iphone en de ander op een ipad:

Dit is letterlijk via de site actions / site acties optie gegaan en daar de mobiele interface aangezet. Als beheerder kan je ook aangeven welke onderdelen er getoond worden op de interface

[listdot]

  • Search
  • onderliggende sites tonen
  • Welke lists er getoond worden

[/listdot]

Het leuke is dat ook Office Web Applications gewoon werkt, dus men kan nu ook gebruiksvriendelijk documenten via de telefoon bekijken.

(Ik heb de bestanden even onleesbaar gemaakt.)

Een andere leuke functionaliteit is dat er door middel van een addon in Excel 2010 ook mobile excel pagina’s gemaakt kunnen worden. Erg handig voor managers die het altijd al moeilijk vinden om SharePoint te gebruiken.

In het onderstaande voorbeeld heb ik een Excel sheet gemaakt met daarin verschillende mobiele Excel views. Door op een van de views te klikken krijgt de gebruiker een vriendelijke mobiele versie van Excel te zien. Deze views zijn eenvoudig in Excel 2010 te maken.

Voor de IPad is er ook een interface gemaakt. Hieronder een voorbeeld als ik ga zoeken:

Al met al ben ik erg enthousiast over dit product, het is niet enorm duur, maar biedt direct een eenvoudige mobiele interface voor eindgebruikers in SharePoint zonder maatwerk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.