Een van de meest interessantste sessies tot nu toe is er een over search in SharePoint 2013 en de manier waarop search kan zorgen voor het tonen van de juiste data in je SharePoint applicatie.

In SharePoint 2010 werd aggregatie van data over het algemeen gedaan met behulp van het Content Query WebPart, een webpart wat onderwater een site collectie kan querien met behulp van parameters (lijsten, content types), met als resultaat een XML set welke met behulp van XSLT getransformeerd kan worden in HTML. Een generieke manier, maar in praktijk vaak een hel als afgeweken moet worden van de standaard eigenschappen van een content type en als de presentatie net wat anders moet zijn dan de out of the box templates. Niettemin is het wel mogelijk snel overzichten te creëren en deze te tonen in een webpart.

In SharePoint 2013 is het Content Query Webpart verdwenen en vervangen door een webpart wat gebruik maakt van search om een set van data te tonen aan de hand van eigenschappen (term sets) van een item: het Content Search Webpart. Dit webpart bevat een aantal eigenschappen waarmee tamelijk eenvoudig een query kan worden gemaakt en de mogelijkheid om een content template te selecteren. Naast deze mogelijkheden zijn er nog wat andere opties, waaronder het kunnen toepassen van business rules op het search result.

Content Search Webpart

Een praktijk voorbeeld zou een productencatalogus kunnen zijn, waarbij aan de hand van eigenschappen kan worden achterhaald wat voor type product het is, welke prijsklasse, etc. Deze producten staan in een lijst wat gepromoot is naar een Content Catalog (setting van de lijst). Op deze manier weet de search crawler dat het gaat om, in dit beval, producten. In het vervolg configureer je het Content Search Webpart om producten te zoeken met een bepaald eigenschap, bijvoorbeeld een type product. Daarna kies je een template (HTML en/of JavaScript, geen XSLT meer) en het webpart toont de resultaten van de zoekopdracht.

Ik denk dat deze nieuwe feature een van de krachtigste verbeteringen is in de nieuwe SharePoint versie. Het gemak en de snelheid waarop bepaalde overzichten gegenereerd kunnen worden, lijkt enorm verbeterd. Daarnaast is search niet site collectie afhankelijk, wat cross site publishing eenvoudig maakt, zonder security trimming te verliezen. Als laatste, niet onbelangrijk argument: het is snel. In potentie is dit DE standaard voor content aggregatie. Nadeel (in theorie het enige) is dat je afhankelijk bent van de crawler die de content indexeert. Het kan dus zijn dat er enkele minuten vertraging is, afhankelijk van de configuratie.

Naast de content aggregatie kan op een vergelijkbare manier out of the box navigatie worden opgebouwd (managed navigation), waarbij er dus geen gebruik gemaakt wordt van de standaard SharePoint navigatie. Deze dynamische manier van navigatie opbouw is in SharePoint nu dus standaard te configureren.

Kortom, een set van enorm krachtige mogelijkheden om de content voorziening binnen SharePoint te faciliteren!

Deze post is ook verschenen op mijn persoonlijke blog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.