Begin juli werd ik geconfronteerd met een curieus probleem binnen onze SharePoint Online omgeving. Eén van mijn collega’s was niet meer in staat om pagina’s in een paginabibliotheek te wijzigen. De volgende melding werd getoond: Error: Access Denied You are currently signed in as: Sign in as a different user Request access

Gelukkig bleek Ross (niet van Friends, wel van Microsoft) het antwoord te hebben. Het mysterie werd namelijk nog groter omdat mijn collega schijnbaar voldoende rechten had binnen de paginabibliotheek. Op- en af voeren als site owner mocht niet baten en een controle via de Check Permissions module in het onderdeel “Site permissions” bracht geen vreemde zaken aan het licht. Desondanks was het zelfs niet mogelijk om nieuwe pagina’s aan te maken.

Nadat ik een melding bij het Microsoft Support Center had ingeschoten, nam een zekere Ross snel contact met mij op. Samen elimineerden we elke mogelijke oorzaak. Ook het verwijderen van mijn collega van de site collection (en daarna weer opvoeren) bleek geen oplossing te zijn. Ondertussen ervoeren drie andere collega’s precies dezelfde problemen.

Het probleem bleek voort te komen uit foutief ingestelde leesrechten op de Masterpages library. Ross, van Microsoft, omschreef het als volgt:

Something that was suggested to check for, was to make sure they had permissions to the master page gallery. To reach this area, go to:

[listdot]

  • Go to Site Actions, click on Site Settings
  • Under Galleries, click on Master pages and page layouts
  • Click on the Library tab from ribbon
  • Then click on Library Permissions button at the top, right
  • Add the users or group to permissions here with at least Read access enabled.

[/listdot]

De oplossing was binnen een minuut doorgevoerd en heeft inderdaad het probleem direct verholpen.

Kortom, een probleem + oplossing om te delen, want dit is er eentje waar je zelf nooit achter zou komen. Ik heb dan ook diep respect voor het SharePoint Online team van Microsoft die hier uiteindelijk een aantal weken mee bezig was om ons probleem te verhelpen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.