Voor mijn werk geef ik vaak presentaties. Dat betekent dat ik vaak en veel in PowerPoint werk. Inmiddels heb ik daar een redelijke handigheid in gekregen. Hieronder deel ik mijn 7 meest gebruikte functies/handigheden.

1. Sneltoetsen

Ik ben een groot fan van Sneltoetsen. In elk programma dat ik gebruik, weet ik er een paar voor de handelingen die ik vaak doe. In PowerPoint zitten ook een paar sneltoetsen die mij enorm helpen het klikken te verminderen, hier komen ze:

CTRL + S => Save

Uiteraard, om continu alle aanpassingen op te slaan

CTRL + D => Object kopiëren

Bij mij meestal de slide die ik wil gebruiken als basis voor de volgende slide. Ik begin bijna altijd op basis van de vorige slide, zodat ik zeker weet dat de opmaak hetzelfde blijft, en ik kan er zo voor zorgen dat de afbeeldingen steeds (ongeveer) even groot zijn.

CTRL + pijl omhoog/omlaag => Slide verplaatsen

Vaak verplaats ik slides in een andere volgorde tijdens het maken. Bijvoorbeeld om het verhaal beter te laten lopen. Maar ook om een eerdere slide die ik gekopieerd heb via CTRL + D te verplaatsen naar de juiste plek om verder te werken.

CTRL + SHIFT + pijl omhoog/omlaag => Slides selecteren

Met deze combinatie is het heel eenvoudig een aantal slides te selecteren, om die vervolgens via CTRL + D te dubliceren, of door CTRL + pijl omhoog/omlaag te verplaatsten door het slide deck.

 

2. Overzicht via secties

Meestal behandel ik tijdens een presentatie verschillende onderdelen, soms samen met collega’s. Uiteraard maak ik dan in de PowerPoint een agenda-slide die steeds terugkomt. Maar wat ik ook doe, is steeds verschillende secties maken. Zodat de PowerPoint-presentatie overzichtelijk blijft, én secties zijn gemakkelijk in- en uit te schakelen, en te verslepen.

 

Het is dus heel gemakkelijk een overzicht te maken van de hele presentatie op hoofdlijnen, en deze te her-organiseren.

De nummers achter de naam van de sectie geeft aan hoeveel slides de sectie bevat.

 

3. Wat betekent dat kwastje? Opmaak kopiëren!

Vaak kopieer ik teksten uit andere bronnen, bijvoorbeeld Word-documenten of websites. Het is onvermijdelijk dat soms de opmaak daardoor door de war loopt. Daarom check ik op het eind altijd of alle teksten dezelfde opmaak hebben. Is dat ergens niet het geval? Dan kopieer ik de opmaak, door op het Kwastje links boven te klikken.

Dubbeltip: Klik dubbel op het kwastje, en alles wat je daarna aanraakt krijgt dezelfde opmaak, totdat je op Esc klikt.

 

 

4. Beweging toevoegen

Vaak wil ik hele websites laten zien, of afbeeldingen die niet op 1 scherm passen. Het was even zoeken, maar daar heb ik een oplossing voor gevonden. Voeg beweging toe aan ‘iets’ in PowerPoint.

Om een beweging toe te voegen, voeg je eerst de afbeelding toe.

Klik daarna op:

  1. Animaties > 2. Animatie toevoegen > 3. Lijnen

Je hebt nu een beweging toegevoegd. Maar voor mijn doeleinde vaak de verkeerde kant op. Dus vervolg ik met:

4. Effectopties => Omhoog

Nu beweegt de afbeelding omhoog en kan je dus een hele website, of lange pagina laten zien. Zie hieronder het resultaat. Uiteraard is het mogelijk hierin te variëren.

 

 

5. Achtergrond afbeelding overal doorvoeren

Ook naar deze heb ik lang gezocht. Het komt namelijk voor dat ik verschillende PPT’s samenvoeg. Waardoor de achtergrond steeds verschilt. Om dit ‘recht’ te zetten zijn maar 2 handelingen nodig:

1 Klik rechtermuisknop de slide met de juiste achtergrond en selecteer ‘Achtergrond opmaken’

2 Klik op ‘Overal toepassen’

Klaar.

 

 

6. Schermopname maken

 

Bij tip 4 heb ik in een video laten zien hoe een beweging eruitziet. Deze opname heb ik met PowerPoint zelf gemaakt. Met PowerPoint kun je je hele scherm opnemen, dus ook andere programma’s. Je kan de video meteen bewerken en toevoegen aan de PowerPoint, of op opslaan als apart bestand op je computer om ergens anders te gebruiken.

 

 

Om een opname te maken volg je de volgende stappen:

1. Ga in het tabblad naar ‘Invoegen’

2. Klik op ‘Schermopname maken’

3. selecteer wat je wel en niet wil opnemen

Wil je het rustig kunnen bekijken in een video, kijk dan naar onderstaande instructievideo (niet door mij gemaakt).

 

 

7. Extra super tip: Maak een poll in je PowerPoint

In PowerPoint 2016 kan je ook extra programma’s toevoegen die extra functionaliteit bieden. Bijvoorbeeld om een live Poll te maken. Ik heb goede ervaringen met onderstaande 2. Maar er zijn er veel meer. Het leuke van een Poll in een PowerPoint, is dat deelnemers live (anoniem) kunnen stemmen op stellingen. Hiervoor hoeft de deelnemer niets te installeren, nog te betalen. Op de websites wordt duidelijk uitgelegd hoe je ermee kan werken.

 

Welke functie in PowerPoint gebruik jij vaak?

Vertel het hieronder in de comments!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.