Nintex Workflow is de meest gebruikte Add-on voor SharePoint op het gebied van Workflows. Door middel van de eenvoudig drag & drop mogelijkheden van Nintex is het eenvoudig om complexe processen eenvoudig inzichtelijk en geautomatiseerd te realiseren. Nintex Workflow is beschikbaar voor de On-Premise versies van SharePoint (2007,2010 & 2013). Daarnaast is er een Nintex Online Preview beschikbaar voor Office365, welke in dit blog onder de loep genomen gaat worden.

Installatie van de app
Via de SharePoint store kan de app worden toegevoegd aan de app bibliotheek van de Office 365 Team Site. De Preview is gratis beschikbaar en kan ongelimiteerd worden gebruikt.

nintex workflow online 300x174 Nintex Workflow Online voor Office365 SharePoint Online

Workflow functies
In de bibliotheken van de Team Site is het na installatie van de app mogelijk om workflows te gaan maken met Nintex workflow. Nintex Online stelt een groot aantal workflow acties beschikbaar de zogenoemde bouwblokken. De bouwblokken zijn onderverdeeld in een aantal groepen Core Actions, Flow Actions, List Actions, Task Actions, Utility Actions en Nintex Live Actions. Een aantal acties zullen hieronder worden behandeld.

[listdot]

 •  Call HTTP Web Service maakt het mogelijk gebruik te maken van webservices die beschikbaar zijn in de SharePoint omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld automatisch het aanmaken van sites en bibliotheken.
 • Pause for duration zorgt ervoor de workflow gepauzeerd worden voor een bepaalde, in te stellen, periode.
 • Send an Email verstuurd Email met opgegeven tekst naar een persoon. Deze persoon kan van te voren worden bepaald of dynamisch worden gegenereerd.
 • Conditional Branch laat de workflow een keuze maken op basis van een waarde van het SharePoint item. Bijvoorbeeld is de status Akkoord voor Actie A uit of is de status Afgekeurd voor Actie B uit.
 • Create, update, delete List Item voor de veranderingen met betrekking tot SharePoint lijst items. Bijvoorbeeld het aanmaken van een taak of het verwijderen van een vorig item.
 •  Nintex Live Actions bevat diverse acties zoals het posten van een Facebook, Twitter, WordPress of Yammer bericht (naar aanleiding van een persbericht). Daarnaast is het mogelijk acties uit te voeren op andere Office365 en SharePoint omgevingen, zoals aanmaken gebruikers in Office365, SharePoint sites aanmaken, SharePoint sites verwijderen.

[/listdot]

Andere interessante beschikbare functies zijn:

[listdot]

 • Parallel Block
 • Copy Document
 • Check in/Check out document
 • Assign task
 • Find interval between dates
 • Google URL shortner
 • SharePoint delete site
 • Find/Replace Substring in String

[/listdot]

Missende functies
Aangezien de Nintex app nog een Preview/Online versie is zijn er nog wat functies niet aanwezig die bij de On-Premise versies wel aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn het kopiëren van items naar andere site collecties, koppelingen naar andere business systemen en status machine. Of deze wel in de definitieve versie aanwezig zullen zijn is tot op heden nog niet bekend.

Previous articleUpdate SPCNL Windows 8 App
Next articleSharePoint, recordsmanagement en 360°
avatar
Vanaf juni 2015 zet Henk Haag zijn kennis in bij Sparked als SharePoint & Office 365 Consultant. Henk werkt sinds 2008 met SharePoint in diverse rollen; van infrastructuur tot adoptie en trainingen. Nu richt hij zich voornamelijk op de functionele kant van SharePoint en Office 365. Henk is een pro in het snel kunnen begrijpen en vertalen van de business naar de technische en functionele mogelijkheden van SharePoint. Daarnaast heeft hij uitgebreide kennis van workflow producten zoals Nintex. Deze gestructureerde werker beschikt over goede communicatieve vaardigheden en is bovendien eerlijk en motiverend. Een potje voetballen en vervolgens zich uitsloven in de keuken zijn voor deze echte gezinsman geen uitdaging. Het is voor Henk dan ook een prioriteit om veel leuke dingen te doen met zijn gezin.

4 COMMENTS

 1. Duidelijk verhaal. Is het met Nintex mogelijk voor een functioneel beheerder om een workflow te maken? Of moet je PowerUser zijn?

  • Nintex is een visueel workflow pakket, wat het dus mogelijk maakt om door Functioneel beheerders/gebruikers eevoudig workflows te maken. Voor de complexere workflows met bijvoorbeeld webservices is meer diepgaande kennis nodig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.