E-mail is bij veel bedrijven nog het voornaamste communicatiemiddel intern. Ondanks de vele mails die maar heen en weer blijven gaan bij discussies of projecten. Gelukkig zijn newsfeeds in opkomst. Niet alleen om de mails te beperken maar omdat het samenwerken zoveel gemakkelijker maakt. Als SharePoint gebruiker vraag je je nu wellicht af: is Yammer daar wel geschikt voor? Een goede vraag, zeker gezien de perikelen rondom Yammer en nu Microsoft recent LinkedIn overnam. Wat kun je nu het beste doen als je wil starten met newsfeeds in SharePoint?

Iedereen met een volle mailbox weet dat geschreven communicatie nogal wat met zich mee brengt. Informatie opslaan, informatie terugvinden, de draad van een uitwisseling volgen, discussies filteren en bovenal prettig samenwerken met je collega’s om een gezamenlijk resultaat neer te zetten. SharePoint Newsfeed biedt hier een passende toevoeging op. Maar gek genoeg resulteert dat nou niet direct in minder mails. Er is nog steeds discussie en je zoekt nog steeds naar dat ene mailtje voor dat ene project. Een newsfeed helpt enorm met het verzamelen en geordend houden van informatie en input per onderwerp. Microsofts overname van de microblogdienst Yammer in 2012 voor 1,2 miljard dollar leek dan ook een gouden greep.

De soap van Yammer

Op de SharePoint Conference 2012 in Las Vegas werd Yammer plotseling aangekondigd als dè tool voor social networking. De overname was al eerder dat jaar bekend, maar vooral de rol die Yammer opeens werd toebedeeld vond ik verrassend. Want net een dag ervoor op hetzelfde SharePoint Conference werd toegelicht hoe SharePoint 2013 het samenwerken gemakkelijker maakt met nieuwe newsfeed functionaliteit. Een dag later werd weer gemeld dat die functionaliteit niet meer verder zou worden ontwikkeld. De integratie tussen Yammer en SharePoint zou: “…Going quicker than you think. Even before you’re back home from your flight the integration will be started.” Wie vandaag de dag de status van die belofte verifieert, komt helaas bedrogen uit.

Veel bedrijven die Yammer hebben geprobeerd te implementeren, hadden er weinig succes mee. “Waar werk je aan?” Is de vraag die Yammer je stelt. Een vraag zonder enige context. Waardoor het in de praktijk niet gebruikt wordt om samen te werken. Maar voeg je context toe, in de vorm van communities, projecten en teams, dan wordt Yammer wél gebruikt. Vooral in samenwerking met SharePoint. Documenten voor een project zet je in SharePoint, en om te delen en communiceren gebruik je Yammer in die context. Zo verdwaal je niet en blijf je de focus houden op het project. Ook het vastleggen van definities helpt. Zo hanteren wij voor mededeling de definitie ‘alles wat je anders intern aan elke medewerker zou mailen’. Om Yammer succesvol te gebruiken heb je dus een methodiek nodig.

De toekomst van Yammer

Yammer is door Microsoft nog steeds niet goed geïntegreerd. De SharePoint 2013 newsfeed die ook in 2012 werd aangekondigd resulteerde weliswaar in een app, maar alleen nog voor Microsoft en iOS. Ondertussen is Office 365 uitgebreid met de search tool Delve en nu ook met Groups. Hiermee krijgt een projectgroep of een team een aparte mailbox waarmee je discussies centraliseert en er zo een soort van newsfeed-gevoel ontstaat. Toch is Groups geen volledig alternatief voor de combinatie van SharePoint met Yammer. Want vele functionaliteiten missen nog en dat kan al snel twee tot drie jaar duren voordat Groups op hetzelfde niveau zit. En voor de aankoop van LinkedIn geldt precies hetzelfde.

Wat ik zie is dat Yammer en Microsoft twee totaal verschillende bedrijven zijn. Dat merk je aan de cultuur, de manier van werken, de presentaties en het ‘type’ mensen. Tijdens de Microsoft Ignite 2015 in Chicago was Yammer nagenoeg onzichtbaar. En Yammer verliest momenteel aandeel aan Slack. Het schijnt zelfs dat Microsofts eigen ontwikkelaars Slack gebruiken. Geen wonder dat Microsoft even overwoog om Slack over te nemen. Het zou mij daarom niet verbazen als Microsoft Yammer weer zou verkopen.

Met SharePoint als uitgangspunt

Met al die ontwikkelen zal het je wellicht gaan duizelen. Maar ga eens terug naar de hoofdvraag. Hoe kan ik beter samenwerken vanuit SharePoint en de stroom e-mail verminderen? Dan kom je toch uit bij Yammer. Ook als Yammer verkocht wordt: de integratiemogelijkheden blijven toch wel werken. Maar hoe integreer je SharePoint en Yammer nu precies? Dat vertel ik je graag in mijn volgende blog.

Save

Previous articleDe moderne SharePoint lijst
Next articleAan de slag met Microsoft Flow
avatar
Tom Brand is teamleider van het SharePoint team. Hij stuurt het SharePoint team met consultants aan en is medeverantwoordelijk voor de SharePoint producten van QS solutions. Tom werkt al sinds 2001 met SharePoint. In dat jaar verscheen de eerste versie. Tom heeft inmiddels aan meer dan 100 SharePoint projecten gewerkt. Met een technische IT achtergrond kwam hij al snel tot de ontdekking dat de kracht van SharePoint niet ligt in wat het product kan, maar wat een organisatie en de medewerkers ermee kunnen doen. De uitdaging haalt hij uit wat SharePoint kan, zo inzetten in een organisatie dat dit Business Value en Personal Value voor de gebruiker oplevert. Tom is een motivator voor het SharePoint platform. Hij laat u graag ervaren wat SharePoint voor uw kan betekenen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.