Ik kan mij niet voorstellen dat de opvolger van SharePoint 2010 het nummer 13 mee zal krijgen. Dit “ongeluksgetal” zal niet snel worden opgenomen in de productencatalogus van Microsoft.

Ik ben uiteraard erg benieuwd naar de nieuwe en verbeterde functionaliteiten in de opvolger van het fantastische SharePoint 2010.  Mijn focus ligt voornamelijk op out-of-the-box functionaliteiten en vanuit mijn jarenlange ervaring met SharePoint (vanaf MOSS 2007) heb ik een aantal wensen waarvan ik uiteraard hoop dat deze worden vervuld! Ik hoop hieronder een aantal van deze wensen beschreven. Ik wil hier vanaf volgend jaar meer aandacht aan besteden.

Overzicht van permissies per gebruiker
Het is sinds SharePoint 2010 mogelijk om een overzicht te zien van de permissies van de gebruikers binnen een site. Ik zou alleen graag een centraal overzicht willen zien van een site collectie (of meerdere). Dit zal uiteraard kunnen via PowerShell maar dit hoort natuurlijk netjes in de browser te worden weergegeven.

Weergaves met rechten
Het werken met weergaves is een ideale manier om content, in lijsten en bibliotheken, te presenteren richting eindgebruikers. Er zijn situaties waarbij  de inhoud van bepaalde weergaves alleen getoond mag worden aan bepaalde type gebruikers. Het is mogelijk om een weergave te maken met een filter (bijvoorbeeld contactpersoon is gelijk aan de ingelogde gebruiker). Het probleem dat dan ontstaat is dat slimme eindgebruikers de standaard ‘alle items weergave’ kunnen selecteren. Je kunt er dan voor kiezen om deze te verwijderen maar dat is niet echt prettig voor de beheerders. Het lijkt mij fantastisch om weergaves aan SharePoint groepen en/of gebruikers te kunnen toekennen.

Inhoudsopgave webonderdeel
Dit webonderdeel bestaat al sinds MOSS 2007 en kan gebruikt worden om de onderliggende inhoud van een site weer te geven. Ik heb dit webonderdeel vaak ingezet bij klanten. Het enige nadeel van dit webonderdeel is dat het ook lijsten en bibliotheken weergeeft. Dit is vaak niet wenselijk want je wilt alleen de sites weergeven! Dit is helaas niet standaard in te stellen. Ik hoop op meer flexibiliteit in de nieuwe versie.

Mijn Site profiel velden sorteren
Als functioneel SharePoint Consultant moet ik regelmatig de profiel velden van de Mijn Site aanpassen en nieuwe velden aanmaken. De volgorde van deze velden dient vaak aangepast te worden. Iedereen die dit weleens heeft gedaan weet hoe ongelofelijk frusterend dit is. Je dient elke keer op een pijltje te klikken om het veld omhoog of omlaag te brengen. De nieuwe velden worden onderaan geplaatst en kunnen niet boven een bepaald veld (forest SID geloof ik) worden geplaatst. Dit proces is enorm tijdrovend. Het is bizar dat kolommen binnen weergaves, van lijsten en bibliotheken, eenvoudig verplaatst kunnen worden maar dit is hier niet van toepassing.   

Visuele workflows
Het werken met workflows binnen de browser werkt in principe prima. Het configureren is redelijk helder. De kracht van een product zoals Nintex Workflow is de grafische weergave van de workflow designer. Voor vele gebruikers maakt dit het configureren van workflows makkelijker. Het zou mooi wezen als dit ook met standaard SharePoint workflows ingezet kan worden. Wellicht dat dit binnen de nieuwe versie van SharePoint Designer zal worden opgenomen.

Webonderdeel inhoudsquery en site collecties
Wellicht een van de meest gewenste nieuwe functionaliteiten. Het kunnen inzetten van het geliefde webonderdeel inhoudsquery voor meerdere site collecties! Het is helaas alleen mogelijk om binnen een site collectie te zoeken. Er zijn uiteraard oplossingen voor geschreven door externe partijen. Het zou een enorme aanwinst wezen als dit wordt opgenomen als standaard functionaliteit.

Dit zijn voorlopig mijn wensen voor de nieuwe versie 🙂 Ik ga hier zeker meer artikelen over schrijven!

2 COMMENTS

  1. Hoi Jasper, dat lijken me allemaal prima verbeteringen. Ik heb er ook nog wat bedacht, die verschijnen ook wel op dit blog 🙂
    Wij hadden overigens op ons (volstrekt niet out-of-the-box) SP2003-intranet al een Site Collection webpart, dat keurig alle (en alleen de) sites weergaf, en nog security-trimmed ook. En Corasworks is al sinds 2005 in staat om content weer te geven uit verschillende site collecties.
    Microsoft heeft toch tijd genoeg gehad om dit te kunnen kopieren, zou je toch denken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.