Tuesday, January 25, 2022

Microsoft Ignite: Wat is nieuw aan de Office 365 Apps?

Must read

avatar
Tom Brandhttp://www.qssolutions.nl
Tom Brand is teamleider van het SharePoint team. Hij stuurt het SharePoint team met consultants aan en is medeverantwoordelijk voor de SharePoint producten van QS solutions. Tom werkt al sinds 2001 met SharePoint. In dat jaar verscheen de eerste versie. Tom heeft inmiddels aan meer dan 100 SharePoint projecten gewerkt. Met een technische IT achtergrond kwam hij al snel tot de ontdekking dat de kracht van SharePoint niet ligt in wat het product kan, maar wat een organisatie en de medewerkers ermee kunnen doen. De uitdaging haalt hij uit wat SharePoint kan, zo inzetten in een organisatie dat dit Business Value en Personal Value voor de gebruiker oplevert. Tom is een motivator voor het SharePoint platform. Hij laat u graag ervaren wat SharePoint voor uw kan betekenen.

De vierde dag van de Ignite zit er net op. Hoog tijd om in blog 4 jullie bij te praten wat er aan de nog nieuwe Office 365 apps, nog nieuwer is geworden. En wat we in de toekomst nog meer mogen verwachten. Nieuws heet van de naald dus.

Groups

Groups is door Jeff Teper één van de drie pijlers van Office 365 genoemd. De Office 365 groups, nog niet eens zolang beschikbaar in Office 365, is het voorbeeld van het nieuwe samenwerken. Een mooi voorbeeld van hoe een app in Office 365 de services gebruikt van de afzonderlijke applicaties Exchange en SharePoint.

Een app ook nog vol in ontwikkeling. Wat kunnen we binnenkort verwachten?

  • Het categoriseren van een group. De keuzes kunnen centraal worden vastgelegd en bij het aanmaken van een groep kan deze door de gebruiker worden gekozen,
  • Voor de naam van de group kan een naamconventie worden vastgelegd. Bijvoorbeeld een prefix als ‘GRP-‘ zodat alle group sites eenvoudig te herkennen zijn,
  • Er kan worden vastgelegd welke gebruikers of groep gebruikers een group mogen aanmaken,
  • Daarop inhakend, er kan i.c.m. PowerApps en Flow een aanvraagproces gemaakt worden om een group aan te maken. Dit omdat Flow het aanmaken van een group als actie ondersteund,
  • Groups kunnen verborgen worden gemaakt, er is dan geen navigatie zichtbaar naar de group,
  • Externen uitnodigen gaat ondersteund worden. Hiervoor is additionele configuratie nodig. Het is dus niet zondermeer mogelijk. De extern uitgenodigde krijgt maar beperkt toegang tot content van de group. Alleen de bestanden kunnen worden ingezien. Andere content niet. Een eigen webpagina waar de externe zijn groups ziet staan geeft toegang tot de documenten,
  • Het beheren van bovenstaande functies gaat alleen met PowerShell. Voer voor admins dus. Ook hier is zichtbaar hoe jong de groups nog maar zijn. Er is nog geen fatsoenlijke beheerinterface ontwikkeld. Maar éénmaal ingericht kunnen gebruikers de functies gebruiken,
  • Als het even aan je aandacht was ontglipt in al het Microsoft mobiele app geweld, voor Groups zijn de mobiele apps voor elk van de drie platformen al klaar. Klik hier voor Windows, iOS en Android.

PowerApps en Flow

Na een wat voorzichtige start van deze apps is mij tijdens deze conferentie de kracht en mogelijkheden hiervan echt duidelijk geworden. In één van de eerst sessies werd zonder blikken of blozen beweerd dat PowerApps de opvolger is van InfoPath, en Flow van de SharePoint Workflow. En dat is nogal een bewering. Maar na een aantal sessies moet ik mijn scepsis aan de kant schuiven en toegeven dat het een sterk platform is waarbij de uitbreidingen in de toekomst dit alleen nog zullen versterken.

In de voorbeelden die getoond werden was te zien dat eenvoudig een basis app op een SharePoint lijst kan worden gemaakt. Het koppelen van een eenvoudige workflow, e-mail sturen onder bepaalde condities van het lijstitem, is ook zo gedaan. Toch levert dat al een mooie web interface en apps voor alle drie de platformen op. Nu allemaal nog niet klaar of optimaal, maar dat gaat straks er goed voor de gebruikers uitzien. De web interface onderdeel van SharePoint, en te distribueren apps naar de mobiele platformen.

De kracht van het raamwerk wordt zichtbaar als op de standaard er meerdere schermen worden toegevoegd. Denk dan aan zaken als, interactie met randapparatuur van je device (foto, video, geluid, locatie), berekeningen (formules). Maar ook het ontsluiten van publieke services als Twitter, Facebook, Dropbox en SMS service Twillio. En natuurlijk Microsoft zijn eigen productstack als CRM, AX, Yammer en SQL. Maar ook als er interactie moet zijn met een niet ondersteunde dienst. Dan is een REST interface voldoende om daar PowerApps en Flow op aan te laten sluiten.

Wat verder in de tijd zal het platform verder worden uitgebreid met zaken als PowerBI integratie, integratie met on-premises databronnen, uitgebreide security, verdere integratie in SharePoint.

En op dat moment komt ook het moment dat PowerApps en Flow niet meer gratis zal zijn. Er komen naast de versie als onderdeel van een Office 365 subscription, ook betaalde versies.  Van beiden een Plan 1 en Plan 2. Afhankelijk van de beschikbare koppelingen en aantal flows gaat een eindgebruiker van Office 365 subscription, naar Plan 1 of Plan 2.

En als afsluiter…..nog wat SharePoint

Alhoewel deze blog over Office 365 apps gaat kan ik het niet laten om het laatste nieuws van vandaag met jullie te delen.

Nieuwe Publishing Sites

Een vraag die mij al even dwars zit: “Wat is binnen Office 365 de plaats van het intranet?”. Ik heb hem vandaag gezien bij de presentatie van het nieuwe publishing site platform. Deze beschikt net als de nieuwe teamsites over de fraaie webpagina’s met de nieuwe canvas, maar ook over de nieuwe web parts uit het SharePoint Framework.
In deze sites zien we de globale navigatie weer terug. Alles aanwezig om hier ons intranet in te laten landen. Dit in een mooie en strakke lay-out, en vanzelfsprekend vol responsive.

En zo ziet het eruit!

ignite-2016-blog-4

Zoals je ziet aan de preview is er ruimte voor meerdere kolommen, en komen er ook uitgebreide opties om de branding aan te passen. De nieuwsmodule is in de basis eenvoudig maar zal ook worden uitgebreid met functies als oprollen van nieuws uit meerdere sites, aanmaken van nieuws vanaf je mobiel, en koppeling met sociale functies in Office 365.

Site Templates

En dan nog nieuws over Site Templates. We gebruiken ze allemaal, maar weten ook hel goed wat de nadelen zijn. Al enige tijd is duidelijk dat voor de provisioning van sites de site templates niet meer toereikend zijn.

Vanuit het Microsoft public domain project ‘PnP – Patterns and Practices’ is een site provisioning tool voortgekomen. Binnen QS voor een aantal projecten al als zodanig gebruikt. Voordeel van de tool is dat er echt sites volgens scriptregels worden opgebouwd. Ook aanpassingen aan grote hoeveelheden sites zijn later door te voeren. Daarin kunnen ook rechten (groepen, lidmaatschappen) worden uitgerold. Nadeel van de tool, je hebt ontwikkelaars nodig om het te configureren.

Wat nieuw is, een toolkit die nu is vrijgegeven als de PnP Partner Kit. Hierin een methode om binnen SharePoint een script te maken van een bestaande site. Dit gewoon via een aangepaste ‘Maak site template’ link in de site instellingen. Ook voor het aanmaken van een nieuwe site is er een nieuwe functie die je eenvoudig het aangemaakte script laat kiezen. En daarna….snel en goed een copy van de site aangemaakt.

Opmerkelijk was dat deze sessie gegeven werd door twee Microsoft SharePoint Programma managers uit Redmond. Dit geeft mooi aan dat Microsoft zelf ook de community, maar ook de code gebruikt. Vandaar ook de aankondiging dat de provisioning van sites via scripts ook op termijn opgenomen gaat worden binnen SharePoint.

Tenslotte

Een lang verhaal vandaag met als excuses dat er ook veel te vertellen was. Ik hoop dat dit een goed inzicht geeft in wat er op korte en langere termijn gaat gebeuren. Morgen na de laatste dag zal ik de vijfde en laatste blog in deze serie vanaf de Ignite maken.

Terug in Nederland, een samenvatting met het beeld hoe het portaal of de digitale samenwerkplek met deze kennis zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Save

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles