Tuesday, January 25, 2022

Microsoft Ignite: Ontwikkelen voor SharePoint doe je zo

Must read

avatar
Cas van Ierselhttp://www.casvaniersel.com
“Hoi mijn naam is Cas van Iersel, ik werk bij Point 42 en ben een ervaren SharePoint Ontwikkelaar met een liefde voor design, interactie en gebruikerservaring. Sinds de vroege Beta van 2007 werk ik al met SharePoint en ontwikkel nu allerlei customizations, Add-ins voor SharePoint / Office 365 en Web Applicaties. Via mijn Blog of Twitter kan je meer lezen en contact zoeken.“

4 Mei van dit jaar was een belangrijke dag voor Microsoft SharePoint. In een wereldwijde aankondiging over “the future of SharePoint” maakte het product een enorme comeback als merk en platform. Niet alleen voor gebruikers gaat er daarom veel veranderen, maar ook voor ontwikkelaars die altijd oplossingen voor en op SharePoint hebben gebouwd. Sinds deze aankondiging zijn er al veel meer dingen openbaar gemaakt en tijdens #MSIgnite deze week is de visie van Microsoft nog duidelijker geworden.

In de “The State of the octoverse 2016” van Github is te zien dat Microsoft het bedrijf is met de meeste Github contributors. Dit laat zien dat Microsoft hoog inzet op een open source aanpak. De toolkit die daarbij hoort komt dan vanzelfsprekend ook voort uit open source. Een andere belangrijke verschuiving is dat de User Experience nu niet meer Server-Side wordt opgebouwd, maar Client-Side. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor de moderne ontwikkelaar. Tijden een sessie over het SharePoint Framework of SPFx, werd deze sheet getoond. Het is een goede weergave van de moderne client-side ontwikkeltools en hun server-side variant voor hetzelfde doel.

screen-shot-2016-10-01-at-13-00-23

Deze tools laten zien dat de voertaal voor SharePoint ontwikkelaars JavaScript gaat zijn. Microsoft benadrukt dit zelf ook in iedere development sessie over dit onderwerp. Het verschuiven van server-side naar client-side development brengt nog een ander belangrijk voordeel met zich mee. Het wordt namelijk met deze toolset mogelijk gemaakt om volledig lokaal te ontwikkelen zonder verbinding met het internet. Gegeven dat je wel eerst de packages moet downloaden, maar daarna kan je een volledige simulatie van SharePoint lokaal draaien. Dit heet de workbench.

Een uitdaging die client-side development, en met name JavaScript development, met zich meebrengt is de grote keur aan frameworks. Microsoft is hier helder in: Je kiest je eigen framework. Zelf kiest Microsoft voor React, een framework gemaakt voor en door Facebook. De reden is eenvoudig, het stelt ze in staat om iedereen op dezelfde manier te laten ontwikkelen. Daarnaast is React snel, makkelijk te leren en proven technology (zie facebook). Op dit moment is SPFx nog in preview versie 4 status, en voorziet de Yeoman generator voor het SPFx in 3 opties.

screen-shot-2016-09-29-at-15-08-18

Microsoft probeert op Github wel zo veel mogelijk voorbeelden online te zetten met uiteenlopende frameworks waaronder jQuery en Angular.

Client-side Web Parts

Als we het hebben over het SPFx op dit moment, gaat het vooral over het ontwikkelen van Client-side Web Parts. Voor het bouwen hiervan is zelfs een ware ontwikkel workflow geschetst. Het volgende plaatje geeft weer wat deze workflow gaat zijn voor SharePoint ontwikkelaars.

cswp

Office 365 public CDN

Zoals deze workflow al aangeeft moet uiteindelijk voor het bouwen van bijvoorbeeld de nieuwe Client-side Web Parts, de code (JavaScript) worden uitgerold naar een CDN (Content Delivery Network). SharePoint gaat in de nabije toekomst ook de mogelijkheid aanbieden om een documentbibliotheek te gebruiken als CDN. De logische flow hiervan is als volgt.

screen-shot-2016-10-01-at-12-57-00

Design Development

Naast ontwikkelen van functionaliteit, is het ontwikkelen van een design een belangrijk aspect aan het werk van ontwikkelaars geworden. Dit betekent niet dat zij moeten ontwerpen, maar het ontwerp moeten verwerken in een oplossing. Het bouwen van een Client-side Web Part zal goed moeten integreren met de nieuwe User Experience van SharePoint.

Met de komst van frameworks als React en Angular 2 is het ontwikkelen van een design een stuk makkelijker geworden. Het ondersteund namelijk elementair design. Elementair of Atomic design is het beschrijven van web onderdelen op het kleinste niveau om het zo herbruikbaar mogelijk te maken. Dit zien we terug in het Office UI Fabric framework van Microsoft of Material design van Google. Door gebruik te maken van het Office UI Fabric framework is ook de look en feel van bijvoorbeeld een Client-side Web Part helemaal volgens de nieuwe Office huisstijl en past deze naadloos in een nieuwe publishing page.

fabric

Add-ins voor SharePoint

Het SPFx is niet een nieuw ontwikkelmodel ter vervanging van enig ander ontwikkelmodel. Zo worden add-ins ook nog steeds ondersteund en kunnen deze ook in de nieuwe User Experience aan een publishing pagina worden toegevoegd. Het verschil met Client-side Web Parts wordt in onderstaande sheet weergegeven.

screen-shot-2016-10-01-at-12-29-35

Graph API

De belangrijkste ingang voor alle data uit Office 365 blijft de Microsoft Graph API. Op dit moment is het al mogelijk SharePoint sites en lijsten te benaderen. Je kan dan informatie over sites en sitecollecties opvragen, CRUD (Create, Read, Update, Delete) acties uitvoeren op lijstitems en via de Drive API heb je dan toegang tot bestanden en folders. Site- of lijstprovisioning of mangement is nog niet beschikbaar.

Deze toevoeging van SharePoint aan de Microsoft Graph betekent niet dat REST/CSOM verdwijnt. Deze mogelijkheden blijven aanwezig en zijn nog steeds een goede ontwikkelmodellen. Wel is uitgesproken dat de lange termijnvisie is dat de Microsoft Graph de focus is voor Apps en Add-ins. Ook staan de volgende zaken nog op de roadmap voor het SharePoint deel van de Microsoft Graph API:

  • Content Types
  • Aanmaken en wijzigen van lijsten
  • Aanmaken, lezen en wijzigen van views

En nu..

Hopelijk geeft deze blogpost een goed overzicht van waar development voor SharePoint heen gaat. Er zijn nog veel meer aspecten die hier nog niet in terugkomen zoals bijvoorbeeld Web Hooks en Power Apps. Daar zal de komende tijd meer over bekend worden gemaakt. Microsoft heeft inmiddels bewezen erg snel functionaliteit te kunnen uitleveren, neem dat mee in de overweging bij het kiezen van een oplossing waarbij ontwikkeling nodig is. Met de nieuwe toolset zoals de workbench is het gelukkig ook voor (web)ontwikkelaars erg makkelijk geworden om heel snel dingen te bouwen en uit te rollen. Echter voordat al deze nieuwe zaken in productie zullen zijn, is het eind 2016 of pas zelfs begin 2017. Start dus vast met leren en zorg dat je klaar bent voor de toekomst!

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles