Monday, January 24, 2022

Maatwerk… of niet?

Must read

avatar
Jasper Siegmund
Ik ben Jasper Siegmund. Ik werk bij Atos als SharePoint architect. Van oorsprong was ik ASP.NET ontwikkelaar, maar ben me al snel daarna bezig gaan houden met SharePoint. In de basis dus SharePoint ontwikkelaar, maar inmiddels ook bezig met infrastructuur en zaken als Windows Azure en Office 365. Ik houd van divers werk, kleine en grote opdrachten, on-premises en in de cloud. Naast de voorliefde voor techniek houd ik me ook graag bezig met (winter)sport, gadgets, muziek, festivals en natuurlijk vrienden & familie. Check voor meer content en info m’n website, www.repsaj.nl.

De vorige keer dat je een blog van mij las op SPCNL, had je er concreet niet zo heel veel aan. Vandaag is dat niet anders, sorry. Ik ga het in deze blog hebben over “maatwerk”. Langzaam begint SharePoint 2013 ingeburgerd te raken. De grotere bedrijven kijken traditioneel de kat uit te boom, maar beginnen een upgrade inmiddels toch stevig te overwegen (of zijn er al mee bezig). Heb jij te maken met de wat kleinere, agile klanten; grote kans dat je dan al dagelijks met 2013 aan de slag bent.

Testing

Deze versie van SharePoint introduceerde het app-model. Daar heb je hier inmiddels de nodige technische artikelen over gelezen. Het idee is niet heel ingewikkeld: om maatwerk op SharePoint Online mogelijk te maken besloot Microsoft dat maatwerk software beter buiten SharePoint kan draaien. Logisch, Office 365 is immers een gedeeld platform waar je wilt voorkomen dat de buurman ervoor zorgt dat jouw omgeving langzaam wordt (de noisy neighbours). Maar zoals bij de traditionele farm solutions en de sandboxed solutions uit 2010, heb je nog steeds de mogelijkheid om ook SharePoint onderdelen te deployen. En dat is waar ik het vandaag over wil hebben, want waarom en wanneer doe je dat eigenlijk?

Is SharePoint een ontwikkelplatform?

Een veelgestelde vraag waar geen goed antwoord op bestaat. Het hangt er maar net vanaf welke definitie je hanteert. Maar denk wel na hoe je SharePoint wil positioneren binnen een organisatie. In 2007 en 2010 werd er nogal, laat ik zeggen; enthousiast, ontwikkeld binnen of bovenop SharePoint. Halve line-of-business applicaties werden verpakt in lijstjes, event receivers, workflows en al wat meer. Management maakte soms de keuze: SharePoint wordt ons primaire platform, we doen zoveel mogelijk “op SharePoint”.

Was dat altijd een goede keuze? Waarschijnlijk niet. Zijn er projecten de mist in gegaan? Genoeg. Zitten bedrijven nu met vrijwel onmogelijke migratie trajecten? Uhuh. Vind ik SharePoint persoonlijk een ontwikkel platform? Nee. Is SharePoint een goede keuze als centrale plek voor informatie binnen je organisatie? Dat kan het zijn.

Wikken en wegen

De keuze “we doen alles met SharePoint” is een idiote keuze. In Brabant hebben we een gezegde: “Als ge ’t nie meer wit, gebruik’te kit”. Hartstikke mooi, maar schilderijtje ophangen doe je niet met kit. Het gaat misschien wel, maar toch.

Dus raad ik organisaties aan om altijd de afweging te maken. Een “gewoon” .NET project kan ook prima werken. En je hebt altijd nog de mogelijkheid om data uit die applicatie te ontsluiten in SharePoint. Een verzameling formulieren daarentegen, kan weer prima in SharePoint.

SharePoint 2013 maakt de keuze eigenlijk makkelijker. Zeker wanneer je het uit de cloud haalt zoals in SharePoint Online. Daar kan immers niet alles. Ja, dat is soms vervelend omdat we meer gewend zijn. En soms missen we dus functies of API’s die er on-premises wel zijn. Maar wil je dat soort code eigenlijk überhaupt wel onder brengen in SharePoint?

Lijstjes

Dat brengt me bij een vraag die me al sinds SharePoint 2007 bezig houdt. Wanneer gebruik je in je solution nu een SharePoint lijstje? En met welk doel? Een SharePoint lijstje biedt niet half zoveel integriteit als een tabel in een SQL Server database. Er zit wel een invulformuliertje bij en wat opties met kolommetjes en validaties die de gebruiker zelf kan instellen. En zo zijn er volop voor- en nadelen.

Gebruik je in je app een SharePoint lijstje, dan zit dat ding in het appweb waar de gebruiker eigenlijk niet bij kan. Dat neemt een hoop van de “voordelen” weg en het maakt de keuze er niet makkelijker op. SharePoint lijstje of SQL tabel? Lastig.

Dat maakt het dat er een dunne grens loopt tussen een eenvoudige oplossing met wat lijstjes en workflows en het moment waarop je eigenlijk beter kunt overstappen naar een aparte applicatie. Gelukkig maakt het, door het nieuwe model, in ieder geval niet meer uit of dat dan traditioneel ASP.NET, MVC of iets anders is. Wel moeten we opnieuw na gaan denken over hoe we de ontsluiting regelen. Hoe diep wil je de integratie hebben? Ga je voor de popup met een aparte app, of wil je je menu structuren bijvoorbeeld helemaal integreren?

Zoveel mogelijkheden, zoveel meningen. Maar als ik met deze blog mensen aan kan zetten om hier in ieder geval over na te denken; heb ik mijn doel al bereikt.

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles