Na de Ignite in mei 2015 liet Jeff Teper, Microsoft’s Vice President voor SharePoint en OneDrive, ons ‘SharePointers’ vol verwondering achter. Wat gebeurt er met ‘onze’ SharePoint, en worden we slechts een onderdeel van Office 365?! Bij de lancering van SharePoint 2016 op 4 mei in San Francisco mocht Jeff ons het goede nieuws vertellen. De Office 365 knop ‘Sites’ werd omgedoopt tot ‘SharePoint’. Maar belangrijker, aan ons werd de nieuwe teamsite voorgesteld. Dat zag er goed uit. Een nieuw strak design, responsive en voorzien van een nieuw client site development framework.  Perfect passend in de UI/UX van Office 365, maar dan wel gewoon in SharePoint.

Tussen 4 mei en deze Ignite nu in september is er al veel veranderd op weg naar de nieuwe SharePoint. We kregen al zeer snel de nieuwe SharePoint knop in Office 365. En ik moet zeggen, dat is mijn meest gebruikte scherm nu in Office 365. Werkt perfect! Daarna de eerste SharePoint App op iOS. Ook mooi, maar deze moet toch nog even wachten op de nieuwe teamsites om vol operationeel te zijn. En tenslotte, en daar waren we allemaal niet echt blij mee, het nieuwe uiterlijk van de bibliotheek, lijsten en site inhoud. Op zich mooi, maar Microsoft, zet het alsjeblieft niet zo direct en prominent aan. Ook wij hebben onze portalen aangepast en van eigen mooie branding voorzien.

Maar waar ik vooral op zat te wachten, is de echte nieuwe teamsite met de nieuwsberichten, de nieuwe webpagina met canvas en natuurlijk de nieuwe web parts in het nieuwe SharePoint raamwerk. En die kwam maar niet…

Ik wil niet zeggen dat ik daarvoor op het vliegtuig naar Atlanta ben gestapt. Maar wil het erg graag zelf zien en er natuurlijk mee spelen.

En… Is het nu dan gelanceerd op de Ignite? Nou, nee.

Sorry, mooier is het niet te maken. We moeten nog even wachten. Ik heb natuurlijk wel weer veel nieuws gezienin de sessies van Jeff en anderen. Dat deel ik graag met jullie:

 • Het nieuwe Web Part raamwerk doet het nu echt. Ook SharePoint zelf maakt gebruik van dit supersnelle raamwerk. Kwam er op de Ignite nog niet echt uit (met 23.000 man op de wifi). Maar ziet er veelbelovend uit. Ook de snelheid in het aanmaken van een site is indrukwekkend, minder dan 2 seconden.
 • Ook meer Web Parts in de nieuwe webpagina in het echt zien werken. O.a. de Yammer Web Part werd getoond. En ja, Yammer zit gewoon nog/weer/opnieuw in SharePoint. En het werkt eenvoudig en snel.
 • De nieuwe OneDrive Sync client is stabieler dan ooit. Alhoewel we dat vaker hebben gehoord. Vooral het synchroniseren van SharePoint bibliotheken gaat beter. De oude client is voor de SharePoint sync nog gebaseerd op Groove. Wie kent dat nog?
 • Ook gezien, de OneDrive Sync client voor de Mac
 • Met het aangekondigde huwelijk tussen Adobe en Microsoft, nu ondersteuning voor veel Adobe formaten in de viewers
 • Een ‘Mijn Nieuwsoverzicht’ van het nieuws op de teamsites waar jij lid van bent
 • De ‘edit’ pagina van de profielen is nu ook in een Delve jasje gegoten. Zier er goed uit
 • Daarnaast is het People pop-up scherm aangepast, dit heet nu het People Board. Ook in Delve stijl.
 • Alle Office 365 groups krijgen een nieuwe teamsite
 • Maar ook een Yammer group krijgt een nieuwe teamsite
 • In de nieuwe OneDrive apps zullen ook de SharePoint sites waar jij lid van bent zichtbaar zijn. Zo heb je als gebruiker altijd zicht op jouw eigen documenten en de sites waarin jij samenwerkt met anderen aan documenten.
 • En niet te vergeten de Move en Copy knop tussen OneDrive en SharePoint sites
 • Als allerlaatste nieuwe functie de mogelijkheid om de toegang tot documenten in SharePoint te beperken. Dit afhankelijk of het een organisatie goedkeurde PC is (domain joined) of dat dit een PC buiten controle van de organisatie is. Bijvoorbeeld jouw thuis-PC. Deze mag minder met het document op de SharePoint site. Alleen maar lezen, of zelfs beperken op niet printen of lokaal synchroniseren. Mooi, maar eerste gedachte die bij mij opkwam. Moet dit dan in SharePoint? Daar hebben we toch Information Rights Management, Azure Information Protection en Data Loss Protection voor? Ook als zoveel technieken waar je al bijna niet uit komt, en dan nu deze er nog bij.

En wanneer komt al dit moois? Daar was Jeff niet duidelijk over. Hij begon met een paar weken, of maand. Laten we het maar eens houden op dat we dit jaar nog veel van deze nieuwe functies kunnen verwachten.

SharePoint begint aan zijn tweede leven

SharePoint begint aan zijn tweede leven. Wel als onderdeel van Office 365, maar dat is alleen maar een voordeel. Denk ook eens aan de Office 365 groups, waar SharePoint een prominent onderdeel van uitmaakt.

SharePoint houdt zijn gezicht. Dat wordt na deze Ignite wel erg duidelijk. Ook de partners en gebruikers, waar ik tijdens de conferentie veelvuldig mee gesproken heb, geven aan nog lang met SharePoint als portaal te werken. Microsoft zelf blijft stevig drukken op Office 365 als de digitale werkplek. Maar wij als portaalbouwers missen dan toch de nodige functies. Dat we die kant opgaan is duidelijk. Maar de komende jaren nog even niet.

Niets missen over Microsoft Ignite en de aankondigingen? Volg mij dan op Twitter of LinkedIn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.