Wednesday, January 26, 2022

De wondere wereld van SharePoint – Koffiedik kijken

Must read

avatar
Jasper Siegmund
Ik ben Jasper Siegmund. Ik werk bij Atos als SharePoint architect. Van oorsprong was ik ASP.NET ontwikkelaar, maar ben me al snel daarna bezig gaan houden met SharePoint. In de basis dus SharePoint ontwikkelaar, maar inmiddels ook bezig met infrastructuur en zaken als Windows Azure en Office 365. Ik houd van divers werk, kleine en grote opdrachten, on-premises en in de cloud. Naast de voorliefde voor techniek houd ik me ook graag bezig met (winter)sport, gadgets, muziek, festivals en natuurlijk vrienden & familie. Check voor meer content en info m’n website, www.repsaj.nl.

De ontwikkelingen in de wondere wereld die SharePoint heet gaan hard, heel hard. Waar het eerste deel van de grotere enterprise klanten nu voorzichtig eens gaat kijken naar SharePoint 2013 staat er voor volgend jaar alweer een nieuwe SharePoint Conference in Vegas op het programma. En over het algemeen betekent dat: nieuwe speeltjes!

Coffee

Dus in plaats van het bespreken van huidige features wilde ik eens voorzichtig gaan vooruitblikken. Om maar meteen te beginnen met een disclaimer overigens: ik heb geen idee wat er komen gaat! Ik werk niet voor Microsoft, heb geen directe lijntjes met het productteam en roadmaps buiten degene die gepubliceerd worden heb ik niet gezien. Toch is het altijd leuk om een beetje koffiedik te kijken. Immers, hoewel SharePoint een te gek product is, is er altijd ruimte voor verbetering. En met een beetje gokken, moeten we een heel eind kunnen komen.

Yammer

Het is duidelijk dat Microsoft volop bezig is met de integratie van Yammer. Onlangs werd dit bericht gepubliceerd en eerder al lazen we deze post. De integratie met Yammer biedt meer mogelijkheden dan je misschien in eerste instantie zou denken. Het vervangen van de nieuwsfeed is redelijk logisch. Op dit moment is die “integratie” niet veel uitgebreider dan een iframe, het is maar wat je integratie noemt. In de toekomst wordt die functionaliteit natuurlijk vervangen door meer native webparts die rechtstreeks met Yammer communiceren. Je kunt je gesprekken gaan scopen op basis van een document of teamsite, dat soort werk.

Maar… Yammer bevat ook een notificatie mechanisme. Iets wat SharePoint dringend kan gebruiken. Ik had dat persoonlijk al graag gezien bij de lancering van 2013. Facebook, Twitter, LinkedIn, alle social networks hebben wel ergens een plaatsje waar je overzichtelijk kunt zien welke nieuwe berichtjes je nog hebt. Tuurlijk, op je “About me” pagina heb je zo’n soort van overzicht; maar dat is niet beknopt en je moet er expliciet naartoe browsen. De bovenste balk van SharePoint 2013 leent zich prima voor een notificatie icoontje, kom maar op MS!

End-user empowerment

Door velen al opgemerkt: op het gebied van InfoPath is er niet zoveel veranderd na SharePoint 2010. En de geruchten gaan dat er ook niet meer zoveel gaat veranderen. Sterker nog, het InfoPath team als zodanig bestaat niet meer, zo hoorde ik onlangs uit bijzonder betrouwbare bron.

Okay, maar wat dan nu? Microsoft stuurt ons richting danwel apps, of Access Services. Hoewel ik Access een draak van een pakket vind (vond), heb ik de 2013 versie nog geen serieuze kans gegeven. Kwestie van slechte reputatie? Maar 2013 werkt goed samen met SQL en je publiceert je gemaakte tabellen en schermpjes met een klik op de knop richting SharePoint. Op zich een krachtig end-user scenario voor de gebruiker die een systeempje wil maken wat eigenlijk te simpel is voor een serieus IT project, maar te uitgebreid voor een SharePoint lijstje.

Wat ik zelf maar “end-user empowerment” heb gedoopt wordt hiermee steeds belangrijker en komt op verschillende locaties binnen SharePoint terug. Je eigen database systeempje in Access, je eigen BI rapportages uit PerformancePoint en/of PowerPivot, de apps die je zelf installeert om je te ondersteunen in je dagelijkse werkzaamheden. Ik verwacht dat de toekomstige versies van SharePoint deze scenario’s alleen maar verder zullen gaan uitbreiden. Immers, onze eindgebruikers worden met de dag slimmere gebruikers van de aangeboden IT diensten.

Bijschaven

En zoals gebruikelijk kan ook deze versie van SharePoint nog wel wat bijgeschaafd worden. Het app model biedt heel veel mogelijkheden, maar heeft ook nog genoeg beperkingen. Daar zullen absoluut wat veranderingen in plaats vinden, zoals verder uitgebreide API’s.

Het vertaalsysteem werkt prima, maar wees nu eerlijk Microsoft: wie gaat er nu serieus z’n corporate website laten vertalen door Bing? En tuurlijk, je kunt ook losse packages downloaden, maar het zou niet verkeerd zijn wanneer de vertaalbureau’s gewoon als service toegevoegd worden. In de wachtrij zetten, vertalen en de rekening sturen graag. Niet moeilijk, wel fijn.

Ook de mailbox functionaliteit is een winner, maar kan nog wel wat beter. Laten we eerlijk zijn; ook hier gaat de integratie niet heel veel verder dan een hyperlinkje tussen Exchange en SharePoint, doorklikken en je schiet naar de Outlook webapp. Heel aardig, maar nog niet briljant. De content moet verplaatsbaar zijn en liefst willen we alle functionaliteit van een document library ook weer kunnen gebruiken binnen zo’n mailbox.

Op naar 2014

Kortom: werk aan de winkel! Op het tempo waarop de ontwikkelingen de laatste jaren gaan, zou het me verbazen wanneer we een aantal van deze zaken niet al terug gaan zien in de volgende versie van SharePoint. En waarschijnlijk al eerder in Office 365, aangezien de updates daar op dit moment sneller lopen dan on premises.

Dus corrigeer me over een jaartje vooral wanneer ik het mis had. En ik ben ook benieuwd naar wat jullie graag zouden zien in een volgende versie van SharePoint, laat het achter onder deze post! En ik sluit graag af met deze te gekke commercial, met dank aan Jasper Oosterveld voor de tip:

http://youtu.be/Fvn3qNAdF2Y

More articles

1 COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles

%d bloggers like this: