Niet genoemd in mijn “10 things I love about SharePoint”artikel, maar ik vind het wel een leuke functionaliteit: als je eenmaal weet hoe de paginalinks in elkaar zitten, dan kun je er een hoop mee doen:

[listdot]

  • Bij een foutmelding of “verboden toegang” pel ik de link van achteren af, / voor / , net zolang totdat ik ergens toegang toe heb. En op die site aangekomen probeer ik dan te achterhalen wie de eigenaar is om me verder te helpen.
  • Als ik niet bij een functionaliteit kan komen, omdat ik net niet alle rechten heb, ga ik even naar mijn eigen SP2010 en kijk wat de URL is. Zo beheer ik momenteel een site collectie, maar heb ik niet de complete set permissies die bij een Site Collection Admin hoort. Ik zie dus bijvoorbeeld iets als “Opslaan als sjabloon” niet staan in mijn Site-instellingen. Maar als ik “_layouts/savetmpl.aspx ” achter de link zet kan ik de site wel als sjabloon opslaan. Natuurlijk moet je wel rechten hebben, maar op die manier kun je een hele hoop informatie bereiken.
  • Bij een survey of als mensen een lijst moeten invullen, stuur ik ze na invullen graag naar een pagina met een bedankje of een uitleg over het vervolgproces. Soms stuur ik ze zelfs naar een hele andere site. Ten eerste is een bedankje of vervolginformatie een goede service, ten tweede is het soms ook een handige bliksemafleider als je niet wilt dat men alle informatie  ziet. Het werkt natuurlijk alleen als je mensen een link stuurt of een “vul de enquete in” knop/link op je teamsite zet.

[/listdot]

“Ja maar, in  SP2010 heb je toch dialoogvensters en geen hele pagina’s meer met een link in de adresbalk?” hoor ik al sputteren. Dat is een kwestie van instellingen van je lijst: Lijstinstellingen > Geavanceerd > Dialoogvenster NEE. Voor een survey werkt dat helaas niet, tenzij ik iets over het hoofd zie, maar in dat geval kun je gebruik maken van onderstaande instructies.

De link ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

http://koningsenco.sharepoint.com/TeamSite/Lists/Acronym%20List/NewForm.aspx?Source=http%3A%2F%2Fkoningsenco%2Esharepoint%2Ecom%2FTeamSite%2FLists%2FAcronym%2520List%2FAllItems%2Easpx&RootFolder=

Een tikje rommelig, maar de structuur is als volgt:

http://Intranetnaam/TeamSitenaam/Lists/Lijstnaam/NewForm.aspx?Source=http://Intranetnaam/TeamSitenaam/Lists/Lijstnaam/Viewnaam.aspx

Het stuk t/m “NewForm.aspx?” is de lijst/survey waar wat ingevuld moet worden.

Het stuk vanaf “Source=” is de pagina, view of site waar men naar toe gaat als men op “Finish” klikt. Dat kan dus van alles binnen je intranet zijn.

Overigens is de mogelijkheid van de bedankpagina een van de punten waar de SharePoint survey beter op scoort dan SurveyMonkey. Bij SurveyMonkey kun je alleen bij de betaalde versie een bedankpagina laten zien, of respondenten naar een bepaalde pagina sturen. Maar dat wordt een andere post :-).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.