InfoPath, daar moest ik toch eens wat meer over gaan leren vond ik zelf. Wat je met InfoPath allemaal kunt heb ik mogen leren van een aantal slimme collega’s. Wat er niet kan met InfoPath ook… dat is niet veel namelijk! Een zeer verrijkend en machtig product waar ongelofelijk veel functionaliteiten en leuke dingen in zitten. Daar wilde ik eens meer over gaan leren. Vandaar een drie daagse training in Brussel.

Dag 2. Kom maar op met de nieuwe dingen!

Ik noem het een InfoPath training voor beginners omdat ik mezelf een beginner voel. Echter is de naam van de training: “Building and designing advanced InfoPath 2010 forms”. Vandaag was daar zeker iets van te merken! Ik voelde me iets minder beginner en merkte: “Oefening baart kunst”!

We beginnen onze tweede dag goed. We mogen een bierformulier maken. In het formulier komen zaken terug als:

1.) Gebruik van Dialog Box en Screen Tip: Belangrijk: Dialog box werkt niet in Browser wel in InfoPath Filler.

2.) Velden op read only zetten.

3.) Het instellen van regels op velden. Bijvoorbeeld: velden kleuren anders als ik een keuze maak voor de kleur van het bier.

4.) Een regel kan ook zijn dat er een check gedaan wordt. Is er daadwerkelijk een URL ingevuld eindigend op .nl?

5.) Een vervolgveld pas tonen na een gemaakte keuze. In mijn voorbeeld zie je dat ik een vinkje kan zetten bij wilt u een foto toevoegen. Als ik dit doe verschijnt er een scherm waarin ik een afbeelding kan uploaden. Dit kan erg handig zijn in formuleren waarin je gegevens van je partner toe moet voegen. Indien geen partner wordt je ook niet lastig gevallen met vervolgvelden.

6.) Regels zijn gebaseerd op een control en niet op een veld.

7.) Het is mogelijk meer regels in te stellen voor één control. Dit alles bedoeld om inzicht en feedback te geven aan een gebruiker.

Het onderstaande voorbeeld toont dit formulier met een regel waarbij het veld geel wordt weergegeven:

Het maken van data connecties

Lastig maar wel begrijpelijk. Echter kennis van bijvoorbeeld SQL is zeker gewenst! Koppelingen maken met lijsten en bibliotheken. Er ging een wereld voor me open. Wat handig! In SharePoint maak ik een lijst met een veld type keuze. Daar vul ik alle mogelijke keuzes in. Dit kunnen er wellicht 100 zijn. Dit veld koppel ik aan mijn InfoPath formulier. Kijk: daar zijn mijn keuzes. Perfect te onderhouden!

Het lastige punt komt nu:

Velden uit SharePoint tonen in SharePoint is geniaal. Echter het instellen van slimme formules is andere koek. Bijvoorbeeld:

Ik heb een lijst met steden en een lijst met landen. Dit zijn twee aparte lijsten. Lijst 1 bevat de kolom landen. Lijst twee bevat de kolom steden en een opzoekveld landen. In mijn InfoPath formulier heb ik ook een veld landen en steden. Als gebruiker vind ik het prettig en handig dat als ik een land kies ik ook alleen de steden zie horende bij dat land en niet alle steden uit mijn lijst. Daar komt de moeilijkheid om de hoek kijken! Nog moeilijker wordt het als je wilt voorkomen dat als een gebruiker een land en stad heeft gekozen en daarna het land wijzigt, de eerder gekozen stad blijft staan. Je krijgt dan situaties als België is het land en Amsterdam is de stad.

Hoe los je dit op?

Je gaat werken met Cascading drop-down. Je gaat een filter toepassen op het veld land. Deze filter zorgt ervoor dat alleen de steden getoond worden bij gekozen land. Daarna voeg je een regel toe. Als het land wijzigt, dient het veld stad leeg gemaakt worden. Hierdoor kun je weer de goede stad selecteren horende bij het land. Weer een leerpunt van vandaag! Daarnaast nog gewerkt met repeating secton. Erg handig in gevallen dat je bijvoorbeeld meerdere declaraties wilt toevoegen of in een vlucht formulier meerdere vluchten wilt toevoegen.

We eindigen de dag leuk. We gaan daadwerkelijk aan de slag met het publiceren van InfoPath formulieren in SharePoint. Dat valt reuze mee, ik begin het steeds leuker te vinden. Wat een top product!

Morgen vervolgen we onze dag met leuke dingen in SharePoint in combinatie met InfoPath. Ik heb er zin in!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.