InfoPath, daar moest ik toch eens wat meer over gaan leren vond ik zelf. Wat je met InfoPath allemaal kunt heb ik mogen leren van een aantal slimme collega’s. Wat er niet kan met InfoPath ook… dat is niet veel namelijk! Een zeer verrijkend en machtig product waar ongelofelijk veel functionaliteiten en leuke dingen in zitten. Daar wilde ik eens meer over gaan leren. Vandaar een drie daagse training in Brussel.

Dag 1. Ik ben er klaar voor!

Ik heb geluk, het is een rustige training. Bijna privé les krijg ik. Een training voor drie personen: een Belg, een Zweed en een Hollander 😉 We hebben een vol programma de eerste dag. Mijn hoogtepunten van de dag zal ik in dit blogbericht met jullie delen:

– InfoPath is onderdeel van Professional Plus en werkt samen met SharePoint Server Enterprise.

– Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een formulier maakt:

1.) Wat wordt de layout?

2.) Welke views wil ik gebruiken?

3.) Van welke data connecties wil ik gebruik maken?

– F5 gebruiken we om ons resultaat te zien: Wauw! 🙂

– De XML van een formulier kun je gemakkelijk bekijken door het formulier te verslepen naar NotePad.

– Controls, fields, objects en containers zijn erg handig!

– Belangrijk dat je de controls eigenschappen ook aanpast. Dus de veldnamen.

– Handig! Bij de eigenschappen van een veld kun je instellen hoeveel karakters er maar ingevuld mogen worden, daarna wordt een gebruiker naar een nieuw veld verwezen. Bijvoorbeeld handig bij postcodes:

– ScreenTip: Altijd handig! Wat moet een gebruiker doen bij een bepaald veld? Je muis toont tijdens het “hooveren” de opdracht.

– External contenttypes: daar moet ik meer over leren.  Vandaag al geleerd dat: je middels een extern content type in SDP een koppeling kunt maken met een externe bron.  Dit maakt het mogelijk om informatie uit een externe bron te laten tonen in SharePoint.

– Geleerd dat Managed Metadata niet samengaat met InfoPath: erg jammer!  Hopelijk in nieuwe versie SharePoint / InfoPath wel?

– Views aanmaken is een eitje. Kun je erg leuke dingen mee doen uit eindelijk ook leuke regels aan koppelen. Bijvoorbeeld een button genaamd Volgende. Hier koppel je een actie aan dat je daadwerkelijk naar een volgende pagina in het formulier gaat. Maar je kunt ook laten verwijzen naar een samenvatting van informatie die in het formulier is ingevuld.

Een mooi voorbeeld van een eenvoudig formulier met diversen knoppen.

Het gaat hier om een inschrijfformulier voor een cursus. Het formulier ziet er als volgt uit:

De knop next zorgt ervoor dat ik naar het volgende scherm van het formulier ga:

In dit formulier worden de kosten opgevoerd. Kosten worden netjes met € teken weergeven en ook netjes bij elkaar opgeteld.  Ook hier een button voor Next (met actie) en een knop Previous (met actie). De knop Next verwijst naar een samenvatting van de inschrijving:

Een hele simpele weergave van een samenvatting van de ingevulde velden in het formulier.

Genoeg geleerd voor dag 1!

Wordt vervolgd….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.