De eerdere dagen heb ik het vooral over SharePoint gehad. Microsoft Ignite is natuurlijk veel meer dan alleen SharePoint. Hier zijn de dingen die mij opvielen in de laatste twee dagen.

Microsoft Nano Server
Op Ignite heeft Microsoft ook een nieuwe versie van Windows Server 2016 getoond namelijk Windows Nano Server. Eigenlijk draait de Azure cloud al een tijdje op Nano Server. Nano Server is een versie die minder capaciteit van de machine eist en minder vaak geherstart en gepatched hoeft te worden. Daar staat dan wel weer tegen over dat de server enkel met (remote) Powershell, Windows Remote Server Administration Tools (RSAT) en een nieuwe webgui op afstand beheerd kan worden. Dit past natuurlijk helemaal in de cloud waar hoge uptimes en betrouwbaarheid belangrijk zijn. Microsoft brengt dit nu ook naar on-premises. Heren systeembeheerders u kunt beter uw Powershell opfrissen, u zult het nodig hebben. Ik ben blij met Nano Server. Het geeft mij de mogelijkheid om snel servers met een kleine footprint herhaalbaar uit te rollen via Powershell Desired State Configuration. Dat is wat ik wil een lab omgeving voor SharePoint waar iedere resource telt bij de virtual machines die er draaien. Tijd is immers geld en dat geldt ook voor jou bedrijf, vanaf 2016 ook in jou datacenter.

Azure Machine Learning
Machine learning is een onderwerp dat mij altijd heeft gefascineerd. Hoe kunnen computers ons helpen betere beslissingen te nemen. Hoe kunnen die machines grote hoeveelheden data verwerken, beslissingen evalueren, daarvan leren en nog betere voorstellen gaan doen. Vandaar dat ik naar de sessie over Azure Machine learning ben gegaan om te leren hoe dat proces nu in zijn werk gaat en of ik ook wat met Azure Machine Learning kan gaan doen
Het eerste leerpunt is ontnuchterend: het hele proces van het voorbereiden van de data, het invoeren van die data, selecteren van een machine learning algoritme en het trainen kost in de praktijk weken. Als het dan eenmaal gelukt is heb je ook wat. Azure Machine Learning genereert een webservice die je in C#, R en/of Python weer in je programmatuur kunt gebruiken. In de sessie werd gedemonstreerd hoe je aan de kenmerken van een persoon (geslacht, inkomen, getrouwd e.d.) de juiste aanbieding kunt doen. Nu werk ik zelf in de financiele wereld waar wij ook op hopen data zitten. Wie weet kan Machine Learning wel bijdragen aan ondersteuning bij de beleidsvorming. [url]

Netwerken
Een ander belangrijk aspect van Ignite is natuurlijk netwerken. Het gaat niet alleen om wat je weet, ook om wie je kent. Zo is de conferentie de gelegenheid om bij te praten met (com)collega’s, vendors, MVPs en Microsoft mensen. Of het nu bij de Office 365 Mixer party, de expo hall, in de gang, bij de Ignite Party of voor aanvang van de presentatie is, het is leuk om nieuwe ervaringen op te halen en oude herinneringen te delen. En dat deden we dan ook met z’ń twintig duizenden.

Hands On Labs
Ook fijn is dat je die nieuwe techniek kunt uitproberen (oude trouwens ook) in de Hands On Labs. Zo toch weer het nodige geleerd over Powershell en Powershell Desired State Configuration. Ook even lekker de tijd nemen om daarmee aan de slag te gaan is fijn. Dat blijft er toch vaak bij als je druk bezig bent met project of klus. En het heeft geholpen: ik gebruik nu workflows en doe zaken parallel waar mogelijk in Powershell en Desired State Configuration ga ik eens proberen met de beta van Nano Server.

Terugblik
De boodschap van Microsoft is wel duidelijk geworden. Als je het nog niet wist: intelligent cloud, reinventing productivity en personal computing. Die boodschap is duidelijk. SharePoint 2016 gaat veel beter hybride scenarios met Office 365 ondersteunen en het zijn nu de ontwikkelingen in Office 365 die terugvloeien naar SharePoint on-premises. Hetzelfde zie je ook aan de Windows Server kant gebeuren Nano Server komt uit de cloud en wie weet binnenkort in jouw in het datacenter. Azure Stack gaat de migratie van on-premises naar Azure vergemakkelijken doordat de applicaties die daar op draaien naadloos migreren naar de Azure Cloud. Het is ook niet zozeer of de cloud gaat komen maar eerder wanneer die gaat komen.

Previous articleHow to create multi-project SBT build files
Next articleSparked presenteert: Office 365 Truths
avatar
Roel Hans is SharePoint architect voor de Nederlandsche Bank. Hiervoor was hij technisch directeur bij Rapid Circle en SharePoint architect bij Sparked en Capgemini. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de IT en sinds 2007 bezig met SharePoint. Ook heb hij de nodige ervaring op het gebied van Office 365 en SharePoint Online. Ik ben spreker bij verschillende events zoals Software Development Nederland (SDN), DIWUG en SharePoint Connections waar ik zowel over ITPro als over developer onderwerpen op het gebied van SharePoint praat. Verder ben ik een van de trekkers binnen SDN waar ik regelmatig meetings en conferenties mee organiseer en help mee met de redactie van SDN magazine. In zijn vrije tijd houd ik mij bezig met gitaar spelen, schaken en zijn Raspberry Pi. Als je meer wilt lezen wat mij zoals bezighoudt kan je dit ook vinden op mijn blog www.tsunami.nl. Verder breng ik ook de nodige tijd door met mijn vrouw, dochter en zoon en wonen wij in Hilversum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.