Op dag 3 pak ik dan eindelijk mijn eerste sessie over SharePoint 2016. Bill Baer zette neer wat SharePoint 2016 gaat brengen voor ITPRO. Pas na een aantal schermen in SharePoint 2016 kon je zien dat we niet met SharePoint 2013 maar met SharePoint 2016 te maken hebben. Ook al duurt het waarschijnlijk nog een jaar voordat we een release zien van SharePoint 2016, het lijkt er toch wel op dat er in de branding nauwelijks iets gaat veranderen. Wat gaat er dan wel veranderen? Als SharePoint architect pak je vaak het software boundaries for SharePoint 2013 document er bij.

Hier dan een paar van de belangrijkste veranderingen:

  • Content databases voor SharePoint 2016 gaan groottes in de Terabytes ondersteunen, niet langer de limiet van 200 GB voor bijvoorbeeld teamsites
  • 100.000 sitecollections per content database
  • Het aantal items dat je in een lijst op kunt vragen in een enkele query (list treshold) wordt boven de 5.000 gezet, in het midden werd gelaten wat de nieuwe limiet gaat worden
  • De maximale grootte van file (maxfilesize) gaat van 2GB naar 10 GB
  • Per SharePoint 2016 kun je elk willekeurig teken in een filenaam gebruiken (zie ook https://support.microsoft.com/en-us/kb/905231 voor de huidige limieten)
  • Het aantal items dat search kan indexeren wordt vertweevoudigd naar 500 miljoen items

Voor mij als architect zijn dat belangrijke veranderingen. Het betekent dat ik wat minder hoef na te denken of limieten geraakt worden in een bepaald gebruikersscenario. Ook komen we weer wat dichter bij Office 365 waar een aantal van deze features als beschikbaar was.

Voor SharePoint administrators zijn er een paar hele fijne veranderingen. Bijvoorbeeld fast site creation. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het aanmaken van 5.000 sites geen pretje is en ik ben ook nog eens iemand met weinig geduld. Server roles gaan drastisch wijzigen en gaan SharePoint Online volgen, vandaar dat het installatiescherm ook behoorlijk over de kop gaat. Is er dan ook nog slecht nieuws? Als je nu een standalone installatie gebruikt met bijvoorbeeld SQL Express, dan heb je bij de nieuwe versie pech gehad. Als administrator heb je vast en zeker wel eens overhoop gelegen met de userprofile applicatie. Per SharePoint 2016 is Forefront Identity Manager (FIM) niet meer geintegreerd en is enkel AD sync out-of-the-box beschikbaar. Wel is er nog een extensie punt om een externe FIM te integreren.

Wat is er dan zoal voor eindgebruikers? Durable links is een fijne nieuwe feature. Weleens gebruikers gehad die een document niet meer konden vinden nadat de eigenaar of beheerder het document verplaatst had? Doordat in de gedeelde link de document ID wordt gebruikt verandert de link niet meer en is deze permanent. Verder gaat SharePoint het ODF formaat ondersteunen bij document creatie gelijk aan DOCX en dat is goed nieuws voor organisaties die bijvoorbeeld LibreOffice gebruiken.

Dat Microsoft doorgaat met het promoten van hybride oplossingen in SharePoint 2016 komt niet als een verrassing. In SharePoint 2016 vind je toevoegingen zoals:

  • Het kunnen toevoegen van Office 365 add ins in SharePoint 2016
  • Vergemakkelijken hybride search waarbij zowel SharePoint Online alsook SharePoint On-premises wordt doorzocht
  • Delve in Office 365 biedt daarbij ondersteuning om ook resultaten uit de on-premises farm te tonen

Veel van de veranderingen zal je als eindgebruiker in een teamsite dus niet zoveel van merken. Het is natuurlijk nog even speculeren want pas volgend jaar komt de definitieve versie uit. Voor mij als architect zijn de wijzigingen wel erg belangrijk en de scenarios voor een hybride opzet waarbij ik bijvoorbeeld de gevoelige informatie in het eigen datacenter houd en de niet-vertrouwelijke in de cloud zet zijn interessant vanuit het oogpunt van schaling, extra functionaliteit en kostenbesparing.

 

Previous articleMSIgnite 8 mei: Compliance en cloud security Office 365
Next articleAzure App Services
avatar
Roel Hans is SharePoint architect voor de Nederlandsche Bank. Hiervoor was hij technisch directeur bij Rapid Circle en SharePoint architect bij Sparked en Capgemini. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de IT en sinds 2007 bezig met SharePoint. Ook heb hij de nodige ervaring op het gebied van Office 365 en SharePoint Online. Ik ben spreker bij verschillende events zoals Software Development Nederland (SDN), DIWUG en SharePoint Connections waar ik zowel over ITPro als over developer onderwerpen op het gebied van SharePoint praat. Verder ben ik een van de trekkers binnen SDN waar ik regelmatig meetings en conferenties mee organiseer en help mee met de redactie van SDN magazine. In zijn vrije tijd houd ik mij bezig met gitaar spelen, schaken en zijn Raspberry Pi. Als je meer wilt lezen wat mij zoals bezighoudt kan je dit ook vinden op mijn blog www.tsunami.nl. Verder breng ik ook de nodige tijd door met mijn vrouw, dochter en zoon en wonen wij in Hilversum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.