Gefeliciteerd, je portaal is in gebruik genomen en de gebruikers zijn getraind. Alleen, tijd om achterover te leunen heb je niet.

Het portaal krijgt van tijd tot tijd nieuwe functionaliteiten en updates. Office 365 is een portaal wat in ontwikkeling blijft. Belangrijk dus om een oogje in het zeil te houden. In deze blogpost leer je hoe je zelf op de hoogte blijft van de veranderingen in Office 365.

Sommige updates zijn klein en worden bijna niet opgemerkt, andere updates zullen meer uitleg nodig hebben. Vooral als het gaat om functies die nieuw zijn voor de gebruiker. Microsoft is met haar productteams agile gaan ontwikkelen. Dit merk je doordat de tijd tussen een aankondiging en een uitrol korter is geworden. Microsoft rolt nieuwe functies in fasen uit en gebruikt een aantal kanalen om de wereld te informeren:

Publieke blog

Nieuwe functionaliteiten worden via de publieke blog vaak eerst als concept gepubliceerd na een event. In een latere blog wordt een functie specifiek toegelicht.  De blog kun je filteren op de producten die je gebruikt. Maandelijks vind je tussen de artikelen een recap-post. De recap-post is handig als je even met vakantie was of om je snel in te lezen.

De link naar de Office blog: https://blogs.office.com

Publieke Roadmap

In de publieke Roadmap kun je volgen welke functionaliteiten nu in ontwikkeling zijn, welke functionaliteiten worden uitgerold en welke gecanceld zijn. Een bericht heeft een titel, een korte omschrijving en een screenshot. Niet alle updates en verwachte functionaliteiten zullen via dit kanaal gedeeld worden. De roadmap geeft je een idee wat straks veranderd binnen de omgeving die jij beheerd:

De link naar de publieke Roadmap: http://fasttrack.microsoft.com/roadmap

First Release-programma

Het First release-programma laat je de aankomende updates uitproberen voordat ze voor alle gebruikers beschikbaar komen. De ‘First release’ optie is standaard niet geactiveerd. De stappen om de First Release te activeren vind je in het artikel: First Release-opties in Office 365 instellen

Tussen de aankondiging via de Office 365-blog en het beschikbaar komen binnen het First Release-programma zit ongeveer 1 week.

De uitleg van Microsoft over het First Release-programma vind je onder: https://aka.ms/managingchange

Message Center

Binnen de eigen omgeving (tenant) heeft een beheerder toegang tot het Message Center.

Via het Message Center wordt de tenant-eigenaar geïnformeerd over de komende veranderingen die worden gedaan in de eigen omgeving. Je krijgt gedetailleerde informatie wanneer een bepaalde functie beschikbaar komt.  Als beheerder kun je een app downloaden om de berichten voor de specifieke tenant te volgen.

De app kun je installeren via: Office 365 Admin app

Je vind de informatie over de updates onder: View planned maintenance

Een uitgebreidere uitleg over de update-cyclus van Microsoft vind je in het TechNet-artikel: Change management for Office 365 clients. In het artikel legt Microsoft onder andere uit wat haar rol is en wat de rol van de klant is bij het uitrollen van functionaliteiten. De tabel met verantwoordelijkheden uit het artikel:

updates-office-365

 

 

 

 

De Blog, de Roadmap, het First Release-programma en het Message Center geven je de tools om op tijd geïnformeerd te zijn en je voor te bereiden op de uitrol van de updates. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Om op de hoogte te blijven is het belangrijk om de Office 365 aankondigingen van Microsoft te volgen. Om dit te doen:

[bulletlist]

  • Volg de blog dagelijks;
  • Lees de recap-post maandelijks;
  • Volg de berichten van het Message Center;
  • Probeer de functies uit die vrijkomen in het First Release-programma.

[/bulletlist]

 

Sommige veranderingen kun je tijdelijk uitstellen zodat je tijd wint om te investeren in adoptie.  Een andere reden voor een kort uitstel kan zijn om te wachten op meer updates zodat je in één keer de gebruikers kunt informeren. Als de impact van een aangekondigde functionaliteit niet duidelijk is of dat je niet goed kunt bepalen welke meerwaarde de gebruikers zullen ervaren van een update dan helpen wij je graag.

Wij helpen je met een goed plan te komen om de updates te laten landen in de organisatie.

In een workshop nemen wij je mee in de roadmap van Microsoft en spitsen wij die toe op jouw omgeving. Wat betekenen de veranderingen voor je omgeving in technische zin. Belangrijker, hoe bereid je de organisatie voor op de veranderingen.

 

Save

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.