In mijn vorige blogpost heb ik beschreven hoe je gebruikers en gebruikersgroepen kan aanmaken. Deze gebruikersgroepen zijn met name handig als je snel rechten voor een hele groep mensen wil instellen.
Ook als gebruikers verschuiven van de ene groep naar de andere groep worden de rechten automatisch aangepast. Je hebt maar op één plek je beheer en alle rechten worden daarna automatisch doorgevoerd door je gehele omgeving.

Hoe kun je nu de rechten voor een hele groep instellen? Je gaat naar je SharePoint omgeving. Via het tandwieltje rechtsboven ga je naar Site-instellingen. Je kiest dan onder het kopje Gebruikers en machtigingen voor Sitemachtigingen.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle groepen die standaard binnen je SharePoint omgeving aanwezig zijn.

Om nu snel rechten uit te delen kun je een beveiligingsgroep toevoegen aan één van de al aanwezige groepen. Je kan bijvoorbeeld alle collega’s toevoegen aan de standaardgroep Team Site Leden. Klik op de naam Team Site Leden. Via de knop Nieuw krijg je de optie om nieuwe gebruikers toe te voegen:

Het is zeker niet handig om hier losse gebruikers toe te voegen. Heeft een collega bijvoorbeeld geen rechten meer tot een bepaalde plek dan moet je overal apart de rechten van die gebruiker verwijderen. Voeg je hier een groep toe dan zullen de rechten van een bepaalde gebruiker automatisch worden verwijderd als hij/zij uit de groep wordt gehaald.

In het vak onder personen toevoegen aan de groep Team Site leden kun je beginnen met typen van de naam van de groep. Je zal zien dat SharePoint automatisch op zoek gaat naar de naam van die groep. Klik op de juiste naam. Je kan dan evt nog een berichtje toevoegen als je onder Opties weergeven het vinkje laat staan bij Een uitnodiging per e-mail verzenden. Je kan dat vinkje ook weghalen. Dan krijgen de collega’s geen mail dat ze zijn toegevoegd. Is de groep eenmaal toegevoegd dan heeft iedereen in deze groep meteen de juiste rechten en kunnen ze gebruikmaken van de SharePoint omgeving.

Let op: Bij het aanmaken van de groepen zoals in mijn vorige post staat standaard ingesteld dat er geen mail verzonden kan worden vanuit buiten de organisatie naar de mailgroepen. Er kan alleen intern gemaild worden naar deze groep. SharePoint ziet deze uitnodigingen blijkbaar als een extern mailtje. Als je er wel voor kiest om een mail te laten sturen moet je ook instellen bij de mailgroep dat je van buitenaf mail kan ontvangen bij de groep.

Bron

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.