De toekomst van SharePoint – Welkom in de wereld van de ‘NextGen Portal’

Ik verdien mijn brood alweer sinds 2001 met SharePoint. Heb in die bijna 15 jaar nu in totaal zo’n 150 projecten begeleid of geïmplementeerd. Mijn vrouw en kinderen zijn er blij mee. Minder blij werden ze vorig jaar maart toen ze na de SharePoint Conference in Las Vegas mij op Schiphol stonden op te wachten. ‘SharePoint gaat verdwijnen, Papa heeft straks geen werk meer’, moest ik ze vertellen.

Ook in die weken en maanden daarna werd ik door mijn klanten regelmatig aangesproken, ‘SharePoint gaat verdwijnen, Tom. Wat ga je straks voor werk doen?’ Zag de Nederlandse marketing machines er direct op inspringen. Vaak de slogan ‘SharePoint is dood’ voorbij zien komen om ons naar seminars te lokken.

Nu had ik in Vegas goed opgelet. Het verhaal ging toch iets verder. En vanzelfsprekend hoor je op de SharePoint Conference, één van Microsofts grootste conferenties, niet hoe de kip met gouden eieren geslacht gaat worden. Wat ik toen al wel heb gehoord is dat er naast de bestaande SharePoint kip er nog één bij gaat komen, de ‘NextGen Portal’ kip!

Alhoewel de term ‘NextGen Portal’ niet door Microsoft is bedacht, wordt deze nu veelvuldig in connectie met Microsoft, en Office 365 in het bijzonder, gebracht. In deze blogserie wil ik verder ingaan op de ‘NextGen portal’ ontwikkeling van Microsoft en wat we in de toekomst mag verwachten. In een viertal blogpost zal ik je op de hoogte brengen. In deze aflevering de grote lijnen, en de delen daarna de diepte in. Het laatste deel met daarin mijn conclusie zal ik na de Microsoft Ignite posten. De Microsoft Ignite is de opvolger van de Microsoft SharePoint Conference en gaat naast SharePoint nu ook over de cloud producten als Office365 en Azure. Platformen die zo met elkaar verbonden zijn dat dit het rechtvaardigt om deze op één conferentie te behandelen.

Wat gaat het worden? Windows 10 of Office365?

Sinds de introductie van Windows 8 probeert Microsoft ons aan de Windows apps te krijgen. Je weet wel, dat is het scherm in Windows 8 welke je nooit gebruikt, even snel na het opstarten ziet, waarna je dan snel door gaat naar de desktop. Het plan was en is om ons de laatste informatie direct te tonen. Ook die jij elke dag voor je werk nodig hebt. Als je even denkt aan wat je nu op je intranet ziet, dat zou ook in een aantal tegeltjes getoond kunnen worden. Klik je op de tegel, dan zie je meer informatie.

Niet eens een slecht plan, die tegeltjes. Gebruikers vinden tegeltjes wel hip, maar toch willen we er niet aan. Maar de startpagina van de organisatie als Windows 8 tegeltjes-pagina is geen slecht idee. Microsoft geeft het niet op. Met Windows 10 gaan ze het later dit jaar opnieuw proberen. Ook direct voor de Windows Phone en op Microsofts tablet, de Surface.

En wat als Windows 10 nu eens niet gaat lukken? Dan is er… Office 365!

Ik was zelf lang overtuigt dat de Windows apps de nieuwe portaal zouden gaan vormen. Nu twijfel ik, en waarom? Ik zie hoe Office 365 aan het veranderen is. Duidelijk werd dit met de komst van Delve. De applicatie die de informatie toont, die jij op dit moment wilt, van jouzelf en die van je collega’s. Op de SharePoint Conference 2014 werd deze getoond als een Windows 8 app. De eerste versie die vorig jaar uitkwam was voor… Office 365. Een app binnen Office 365. En Microsoft ging verder, aangekondigd op de SharePoint conference, de Video portal. Youtube voor je intranet. Kwam eind 2014 beschikbaar als app binnen Office 365. Toen werd het duidelijk, Office 365 zelf gaat het nieuwe portaal platform worden.

Hoe gaat dit verder?

Dus gelopen race, Office 365 wordt de nieuwe portaal? Nee, zeker niet. Microsoft gaat de introductie van Windows 10 met het nieuwe universele app platform voor Windows Desktop, Windows Phone en XBOX One (hallo, Apple TV) groter aanpakken dan ooit.

Eerste week mei is Microsoft Ignite in Chicago. De uitgelezen kans om in de keuken van Microsoft te kijken. Ik zal er zeker bij zijn. Aan het einde van die week conferentie maar eens kijken of ik, op Schiphol, mijn vrouw en kinderen goed nieuws kan brengen.

PS: Ga voor de zekerheid toch m’n sociale profielen maar even aanpassen. Ook vermelden dat je voor al je Office365 en Windows 10 vragen ook bij mij terecht kunt.

Previous articleAzure App Services
Next articleHow to create multi-project SBT build files
avatar
Tom Brand is teamleider van het SharePoint team. Hij stuurt het SharePoint team met consultants aan en is medeverantwoordelijk voor de SharePoint producten van QS solutions. Tom werkt al sinds 2001 met SharePoint. In dat jaar verscheen de eerste versie. Tom heeft inmiddels aan meer dan 100 SharePoint projecten gewerkt. Met een technische IT achtergrond kwam hij al snel tot de ontdekking dat de kracht van SharePoint niet ligt in wat het product kan, maar wat een organisatie en de medewerkers ermee kunnen doen. De uitdaging haalt hij uit wat SharePoint kan, zo inzetten in een organisatie dat dit Business Value en Personal Value voor de gebruiker oplevert. Tom is een motivator voor het SharePoint platform. Hij laat u graag ervaren wat SharePoint voor uw kan betekenen.

2 COMMENTS

 1. Dat ligt er aan aan wie je het vraagt Sjouke, vorig jaar heb ik 1 blog post gemaakt waarbij ik ongeveer hetzelfde vertel. (www.sharepointman.nl).
  Ik heb diverse sessie live bij MSIgnite bekeken over de toekomst van SharePoint.
  Volgens mij:
  De boute stelling blijft: SharePoint gaat weg/dood/depricated verklaard worden. (we zijn er nog niet, maar ik vermoed dat ondanks dat ze stellen dat er nog zeker 3 versies gaan komen dat 2016 de laatste versie gaat zijn voor on-prem.
  Sowieso dat er op SharePoint door ontwikkeld stopt NU.
  Voornamelijk heb ik het dan over nieuwe functies.
  Waarbij de versies tot en met SharePoint 2013 allemaal gericht waren op ontwikkelingen en mogelijkheden van on-prem is er nu officieel verteld dat SharePoint 2016 ONLINE als basis word gebruikt voor door ontwikkeling van de on-prem variant.
  Oftewel…. (lekker foute stelling:) de on-prem versie(s) die gaan komen zijn een vereenvoudigde versie van de online variant waarbij de 2016 versie (en als er al volgende versies komen) er juist nieuwe functionaliteiten NIET meer in de on-prem versie, maar wel voor de eindgebruiker beschikbaar gemaakt kunnen worden.
  Een mooi voorbeeld hiervan is Delve.

  Delve komt NIET in in de on-prem variant.
  Echter… je kan wel in de toekomst (zelfs met SharePoint 2013) je index van je on-prem omgeving pushen naar de cloud, Office Graph analyseerd je index en stelt het beschikbaar via Delve (in de cloud).
  Tada.. je eerste hybride scenario.
  Leuk om te weten is dat Delve onderdeel is van de NextGen Portals en niet dus het grote logge SharePoint met oneindig veel mogelijkheden is en voor vele als lastig ervaren is, maar snel, schaalbaar (performance, schaalbaar (voor op mobiele devices), mobile ready (je krijgt er apps bij).
  Delve gaat samen met de andere NextGen Portals (zoals Video, “Codename: InfoPedia”) wel een hoop consultants “hun baan kosten” omdat het meteen werkt.
  SharePoint zal (als je het mij vraagt) als naam verder en verder verdwijnen. OneDrive4B gaat over in de OneDrive modus en op die manier ook beter en stabieler syncen. (zie OneDrive4B roadmap sessies van MSIgnite)
  Aangezien je traditionele intranet portals in “InfoPedia” kwijt kan, voor thema-sites je een microsite kan maken (zie NextGen portals sessies) blijft SharePoint voornamelijk over als een stuk opslag van “legacy” documentatie wat wel makkelijk teruggevonden kan worden (Office Graph/Delve) en voor de “host” van InfoPath formulieren, maar als je zonder te veel moeite en niet te veel wensen/harde eisen vooruit wil is het volgens mij prima vertoeven in NextGen land.
  Overigens komt er ook een Custom NextGen Portal optie, waarbij je zelf toegespitste NextGen Portals kan bouwen…. En als je dat kan, is de vraag helemaal waarom zou iemand nog “SharePoint” zoals in de traditionele zin willen gebruiken. Het kan immers anders (dus automatisch beter 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.