Afgelopen donderdag ben ik samen met een collega aangekomen in Las Vegas om SharePoint Conference 2012 bij te wonen. Op dit blog wil ik me beperken tot inhoudelijke informatie die ik tijdens sessies of op de exhibition opdoe.

In dit eerste blog een korte kijk op upgrading van 2010 naar 2013. Uiteraard ziet dit er in de demo makkelijker uit dan het in een ‘echte’ omgeving zal zijn. Een demo bevat geen maatwerk, 3rd party software en andere zaken die een upgrade ingewikkeld maken.

Toch heeft Microsoft op dit onderwerp een aantal handige dingen bedacht. Te beginnen met het loshalen van een ‘schema upgrade’ van een ‘site collection update’. Kort gezegd komt het erop neer dat je het database schema kunt upgraden zonder dat dit effect heeft op de uiteindelijke SharePoint omgeving. Deze blijft gewoon als 2010 werken en is uiteindelijk ook nog gewoon 2010 op de database na. Dit maakt het mogelijk om gewoon in 2010 te blijven werken op de 2013 omgeving. Je hoeft daarvoor geen aparte 2010 installatie te doen, omdat er gewoon een 14 hyve mee geïnstalleerd wordt. De site collection krijgt uiteindelijk alleen een (aan te passen) system message die zegt dat er een upgrade kan plaatsvinden.

Een andere uitvinding is het maken van zogenaamde ‘Evaluation Site Collections’. Deze voeren geen echte upgrade uit, maar maken een test upgrade. Dit is handig voor degenen die al willen testen en/of wennen aan de nieuwe interface, maar nog niet klaar zijn voor de echte migratie.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de upgrade als een soort ‘big bang’ te doen waarbij alle of een set site collections worden geüpgraded met behulp van bijvoorbeeld PowerShell.

Tot slot: na upgrade kun je gewoon 2010 sites blijven aanmaken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.