Er zijn veel ontwikkelingen bij Microsoft, vooral in de cloud. Bijvoorbeeld Office 365, Dynamics en Azure krijgen steeds meer nieuwe producten en functionaliteiten. Wat zijn deze veranderingen en welk effect zullen ze hebben op organisaties, gebruikers en ICT-afdelingen? Ik spreek daarover met verschillende experts. In onderstaand interview praat ik met Jos Lieben.

Jos Lieben werkt bij OGD, als cloud architect. Hij werkt voornamelijk met Microsoft producten en blogt daarover. Meestal blogt hij over situaties waarin organisatie requirements niet helemaal 1 op 1 te vervullen zijn met standaard platformen, zoals Azure en Office 365. Hij is bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn OneDrive mapper script die door veel organisaties gebruikt wordt.

Bekijk de video om het hele interview te zien, of lees de vijf belangrijkste punten uit dit interview eronder.

 

De Vijf Vondsten

  1. The New OneDrive On Demand is interessant maar nog niet voor servers

Het nieuwe OneDrive On Demand programma zal op den duur het OneDrive mapper script overbodig maken. Helaas is het nog niet zover. In het begin is de nieuwe client alleen beschikbaar voor volledige Windows 10 versies, en niet voor Remote desktop farms en Citrix omgevingen. Jos is daarom een User Voice gestart. Zou aardig zijn als je erop zal stemmen.

 

  1. Artificial intelligence in combinatie met virtual reality of augmented reality

Artificial intelligence gaat banen kosten, maar gaat ook nieuwe banen creëren. Het zal onze levens veel beter en gemakkelijker maken. Vooral als Artificial intelligence gecombineerd wordt met augmented reality. Het kan dan bijvoorbeeld waarschuwen voor gevaar, een beste route kiezen, of je helpen met het kiezen van het juiste product. Maar ook iemand helpen die bijvoorbeeld een lichamelijke beperking heeft.

Zakelijk gezien zou het bijvoorbeeld artsen kunnen helpen bij een operatie. Die artsen kunnen zich over de hele wereld bevinden en kunnen dan op afstand hulp bieden. Maar ook leuke dingen, zoals games en bijvoorbeeld de Grand Canyon bewandelen vanuit je eigen kamer. De mogelijkheden zijn eindeloos. We moeten ze alleen nog bedenken.

 

  1. In de cloud werken betekent dat je moet kunnen veranderen

Als je in de cloud gaat werken, moet je met veranderingen om kunnen gaan. De cloud verandert namelijk continu en steeds sneller. Dat betekent dus ook dat oplossingen die specifiek gemaakt zijn voor klanten, onverwacht kapot kunnen gaan door ontwikkelingen in de markt. Of juist overbodig worden omdat het aan een bestaande cloudoplossing is toegevoegd. Daarom is het belangrijk om de markt in de gaten te houden, en te weten wat er gaat komen, en welke impact dat gaat hebben op je inrichting, organisatie en gebruiker. Het is dus erg belangrijk om ontwikkelingen bij te houden via blogs, video’s, updates, nieuws en andere bronnen. De doorontwikkeling gaat veel sneller dan we ooit gezien hebben.

 

  1. Bij de transitie naarde cloud is het heel belangrijk om te werken met pilots

Veel organisaties zijn angstig om naar de cloud te gaan, ze hebben veel twijfels. Daarnaast zien ze veel andere organisaties om zich heen al wel stappen richting de cloud maken. Het is vaak gemakkelijk een business case te maken. Een pilot kan hierbij helpen. Een expert kan dan namelijk op locatie bij de organisatie meewerken aan het uitwerken van deze business case. Hierbij moet hij goed luisteren naar de organisatie, waarmee de organisatie echt geholpen kan worden en waar de gebruikers echt behoeft aan hebben. In een pilot kan de meerwaarde eenvoudig aangetoond worden, b.v. wat het kan betekenen voor de gebruiker en de organisatie. Een pilot wordt vaak gedaan ‘naast’ bestaande werkomgevingen. Daarom is het belangrijk te kijken naar integraties en hybride systemen. Het is de kracht van een goede consultant om dit slim in te richten. Zodat een gebruiker niet het gevoel heeft hetzelfde kunstje op een aparte omgeving te moeten doen. Tijdens de pilot wordt gevalideerd of een nieuwe situatie voldoet aan de vooraf gestelde organisatiedoelen en of er beperkingen zijn die overwonnen moeten worden. Met als doel om na de benodigde aanpassing de nieuwe omgeving gecontroleerd uit te rollen naar de gehele organisatie.

 

  1. Beveiliging en het automatiseren van processen gaat heel belangrijk worden

De laatste tijd is er veel nieuws geweest rondom bedreigingen zoals ‘Wanna Cry’ en andere types van ransomware. Daarom wordt het beveiligen van informatie steeds belangrijker. Daarnaast zal je zien dat het automatiseren van processen een belangrijkere rol gaat spelen voor bedrijven. Mensen willen geen repeterende taken uitvoeren. En al helemaal niet in verschillende systemen. Daarom zullen er steeds meer systemen op elkaar aangesloten worden en zullen steeds meer processen gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.