Met de introductie van SharePoint 2013 is er een nieuwe manier van navigeren beschikbaar gekomen: Managed Metadata-navigatie. Managed Metadata-navigatie biedt je de mogelijkheid om de “Top”/”Globale” navigatie te koppelen aan een Managed Metadata set. Uiteraard heeft deze functionaliteit een aantal grote voordelen, maar ook een aantal nadelen. Deze beschrijf ik in de onderstaande paragrafen.\

Voordelen

Hieronder zijn de twee grootste voordelen van Managed Metadata-navigatie beschreven:

Cross site-collection-navigatie

Managed Metadata-navigatie biedt een mooie optie voor cross-site collection-navigatie. Dit wil zeggen het presenteren van dezelfde navigatiebalk op alle site collecties. Dezelfde navigatiebalk op je intranet, profiel en search, wie wil dat nou niet? In het onderstaande voorbeeld zijn drie Managed Metadata sets nodig. Als je de sets enigszins beheersbaar wilt maken, is het slim om termen aan elkaar te koppelen. Wijzig je een term in de “hoofdset” dan wijzigen gekoppelde termen mee. De onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van een navigatie Taxonomy:

Intranet sitecollectie (https://intranet.klant.nl/):

Profiel sitecollectie (https://mijn.klant.nl/):

 

Zoeken sitecollectie (https://intranet.klant.nl/zoekcentrum/):

 

Vriendelijke URL’s

Vriendelijke URL’s bieden je de mogelijkheid om je URL’s in te korten of op een andere manier te presenteren. Neem bijvoorbeeld een afdelingssite. Een afdeling valt onder de sub-site organisatie, welke weer valt onder het intranet. De URL die je dan krijgt zal in sommige gevallen erg lang zijn: https://intranet.klant.nl/organisatie/directiesecretariaat/paginas/introductie.aspx
Met Managed Metadata-navigatie is het mogelijk deze URL gebruiksvriendelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in de URL https://intranet.klant.nl/organisatie/directiesecretariaat. Hierdoor is de URL voor een groot deel ingekort. Vooral wanneer URL’s een diepere gelaagdheid hebben is dit een voordeel.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen aan de Managed Metadata-navigatie.

Cross site-collection-navigatie

De Managed Metadata set waarin de navigatie-items staan kan maar aan één site collectie tegelijk worden gekoppeld. Wanneer je een groot aantal site collecties hebt, zal je even zoveel Managed Metadata sets moeten maken voor de navigatie. Dit maakt het beheer van de navigatie tot een onbeheersbare klus met een groot aantal site collecties.
Vriendelijke URL’s. Wanneer je vriendelijke URL’s gaat gebruiken, moet je de zoekmachine aanpassen. Wanneer je dit niet doet, komen niet de vriendelijke URL’s terug in de search, maar gewoon de standaard URL’s, waardoor de meerwaarde van de vriendelijke URL’s wegvalt. Daarnaast kunnen er problemen optreden met de benadering van lijsten en bibliotheken. Deze problemen wil je niet op je hals halen.

Wat biedt Sparked extra?

Sparked zou Sparked niet zijn als ze geen oplossing voor een deel van deze problemen heeft. Zo hebben we een oplossing bedacht voor de koppeling van de navigatie voor meerdere sitecollecties (cross-site collection). Door gebruik te maken van een JavaScript-benadering is het mogelijk om vanuit de masterpage de Managed Metadata set aan te spreken, waardoor de navigatie op alle sites met deze masterpage één en dezelfde Managed Metadata set gebruikt. Dit betekent dat een SharePoint-beheerder maar één Managed Metadata set bij hoeft te houden om de navigatie voor alle sites met deze masterpage te beheren. Wanneer je dit in alle masterpages integreert, zal je overal profiteren van dezelfde uniforme navigatie.

Referentie naar JavaScript-bestand en aanroep van de set in de masterpage

 

Het resultaat is hetzelfde als met gekoppelde sets.

Intranet sitecollectie (https://intranet.klant.nl/)

Profiel sitecollectie (https://mijn.klant.nl/)

Zoeken sitecollectie (https://intranet.klant.nl/zoekcentrum/)

Afhankelijk van het aantal toegepaste masterpages moet deze code in een aantal masterpages worden toegevoegd. Denk aan main.master, search.master en profile.master.

Neem voor implementatie van deze oplossing contact op met Sparked via info@sparked.nl.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.