Wednesday, January 26, 2022

De toekomst van SharePoint en de toekomst van mijn skills

Must read

avatar
Wilco Turnhout
Wilco publiceert over Enterprise Social Networking en Social Collaboration en is mede-eigenaar van Rapid Circle, dat SharePoint en Office 365 implementeert en gespecialiseerd is in het sociaal en gebruiksvriendelijk maken van SharePoint. Hij vindt dat samenwerking, communicatie en delen van kennis binnen organisaties de komende tijd samen zal móeten gaan met een gedragsverandering en cultuurverandering, naar een transparante organisatie, waarbij door delen en toegevoegde waarde te leveren carrière wordt gemaakt. Duidelijk meetbaar en inzichtelijk. SharePoint kan daarbij helpen wanneer je sociale netwerken, nieuws en informatie, en alledaags werk aan documenten en projecten elkaar laat versterken. Rapid Circle is ook leverancier van Attini, de Social Suite voor SharePoint. Wilco blogt voor onder andere Dutchcowboys en HetNieuweWerkenBlog. Wilco is bedrijfskundige en heeft een achtergrond in Consulting, Digitale Communicatie en ICT.

SharePoint 2013 verandert alles. Microsoft zegt: ‘Need for innovation? Hurry up and move to the cloud. Get rid of all your custom code. Go standard, go apps’. Wat betekent dit voor SharePoint professionals? Hoe bereid je je voor op de toekomst om te voorkomen dat je eindigt als een SharePoint Dinosaur? 30 SharePoint professionals binnen de community waren bij de Rapid Circle Roudtable om samen met presentatoren Daniel McPherson, Donald Hessing en Wouter van Vugt tot de slotsom te komen.  

 Daniel_McPherson_at_Rapid_Circle_Roundtable

No more weather webparts

Daniel McPherson (Rapid Circle/Zevenseas) vroeg de groep “wie van jullie heeft er ooit een stock-ticker of weather webpart ontwikkeld?” De meesten deden hun hand omhoog. Met een glimlach op zijn gezicht inventariseerde hij de handen. Met 700.000 SharePoint ontwikkelaars wereldwijd, een gemiddelde van 35 euro per uur, ongeveer 67 uur om de stock-ticker of weatherpart te maken, komt de totale som op EUR 1.6420.000.000 aan geld uitgegeven aan deze generieke webparts. Deze som is natuurlijk alleen om het punt duidelijk te maken: “Klanten worden wakker en betalen hier niet meer voor, en eigenlijk, ik wil het niet eens meer bouwen”. Dit is de ‘appification’ van SharePoint.

We ervaren momenteel 4 inflection points tegelijkertijd en zetten SharePoint ontwikkeling op zijn kop

Daniel presenteerde 4 inflection points die afzonderlijk al veel zijn besproken, maar gezamenlijk een enorme impact hebben op SharePoint. We zullen veel minder maatwerk uitvoeren. Dit betekent dat skills op gebied van Windows Azure, Mobile app development, frontend technologies en cloud consulting belangrijker worden. De functionele mensen stoppen met bedenken van maatwerk en starten met denken vanuit standaard functionaliteit, apps en mobile.

De gebruiker zet de IT afdeling in de hoek

Inflection point 1: Consumerization. We ervaren de opkomst van ‘bring your own device’. We hebben de positieve impact gezien van iPad-applicaties binnen de enterprise. De vraag is, wanneer wordt “bring your own software” groter. We weten dat mensen al gebruik maken van services zoals Basecamp, Box.net, Dropbox en Yammer zonder dat de IT hierbij een rol heeft. Wat betekent dit voor de applicaties binnen de onderneming? Blijkbaar hoeven ze helemaal niet zo gecustomized en specifiek te zijn, maar vinden mensen de tools die beschikbaar zijn op het internet veel gemakkelijker dan de tools binnen de onderneming. Wat betekent dit voor SharePoint?

Nieuwe manier van denken vanuit gebruikers: ‘will there be an app for that?’

Inflection point 2: Appification. Daniel: “Het is bizar dat ik mobile apps zolang heb genegeerd. Terwijl ik het niet in de gaten had, waren er al ruim 1 miljoen apps gepubliceerd. Gezien het grote succes van deze standarized apps, beschikbaar en gebruiksklaar met een enkele klik, en beschikbaar op jouw mobile device, gebruikers en ondernemingen beginnen te beseffen dat wat hun klanten nodig hebben niet speciaal is en beschikbaar zouden moeten zijn voor alle mobiele platformen en generiek ‘off the shelf’.

Gebruikers willen continue innovatie

Inflection point 3: De Cloud. Daniel: ”Ik zie jullie denken, op deze zonnige dag kom ik toch niet binnen zitten om Daniel te horen zeggen dat we iets met de cloud zouden moeten. Maar de impact van internet tools binnen de enterprise die continu kunnen innoveren is zo groot, dat on-premise software serieus bedreigd wordt. Sneller dan we aanvankelijk hadden verwacht.

Terwijl nieuwe functionaliteiten binnen SharePoint er tot nu toe 6 jaar over deed om in gebruik te worden (vanaf het moment dat de product group het bedenkt tot het moment dat een grote groep het heeft gemigreerd) gaat Microsoft nu richting een 90-daagse release cycle in Office 365. Voorheen had je een jaar of 3 om plezier te beleven van je maatwerk. Nu weet je niet of dat maatwerk in de volgende upgrade zal zitten. Als je het al blijft werken bij de volgende upgrade.

Daniel: “It’s simple guys, there is only one way, it’s Office 365 and the app-model. Mostly hosted in Azure. Get rid of all your custom code.”

Een groot deel van het budget gaat naar mobiele technologieën

Inflection point 4: Devicification. De tsunami van mobile devices en tablets heeft ons radicaal laten veranderen in het designen van applicaties, bijvoorbeeld op gebied van interactie en de veelvoud aan platformen waarvoor je apps moet ontwikkelen. “Wij zijn ervan overtuigd dat een groot deel van het budget naar dit werk zal gaan. Als je niet in dit gat stapt, doen anderen dat wel. Dat geldt zowel voor leveranciers als voor specialisten.”

Daniel: “Als we het eens zijn dat alleen al de trend appification gaat leiden tot minder custom werk binnen SharePoint, dan krijg je veel meer concurrentie onder SharePoint specialisten. Aan de andere kant, als je als SharePoint ontwikkelaar hierop wilt inspelen, dan zul je je skills ontwikkelen van de SharePoint niche, naar meer mainstream core .Net skillset. De clou is mijns inziens dat je deze transitie goed kunt doen door overtuigd te zijn van deze disruptie en tegelijkertijd de vraag naar apps vanuit SharePoint gebruikt om tijdelijk je voorsprong op niet-SharePoint .Netters te benutten om je .Net Azure skillset te ontwikkelen. Azure is a great platform, and SharePoint might just be the ‘killer-app’ for Azure success.” Kijk hier voor wat wij denken dat de profielen van de toekomst zijn, van ‘Azure Hero’ tot ‘Front End Magician’.

Zie hier voor een groot deel van zijn presentatie.

“App-model technologie niet efficiënt en te weinig business in SharePoint Store”

Wouter van Vugt zet zijn geld niet in op het App-model. Het heeft een aantal technische nadelen, die resulteren in inefficiënte development. Terwijl Wouter dezelfde trends aanstipte als Daniel, kijkt hij uit naar de volgende generatie technologie voor het bouwen van het App-Model. Hij is onzeker over de toekomst van de SharePoint Store. Op het moment is er een mager aanbod en zijn apps beperkt in hun functionaliteit.

Wouter: “Hoe kan ik geld verdienen met app development als de apps verkocht worden tegen lage tarieven en de vraag laag is?”

Deze uitspraak startte een leuke discussie aan tafel. Sommigen ondersteunden de twijfel, terwijl anderen denken dat het tijd nodig heeft om succesvol te worden. Aan de andere kant, wanneer je functionaliteit ontwikkelt volgens het App-model, dan kun je het hergebruiken bij je eigen klanten. Dit is echter minder interessant voor de freelancers aan tafel. Zegt dat iets over de toekomst van freelance? Opmerking van de auteur: De mogelijkheid om in-app af te rekenen, waardoor je meer controle krijgt en ook op basis van aantal users kunt prijzen. Wij zetten ons geld hierop in.

SharePoint wordt een klein onderdeel van een groter landschap zijn

Donald Hessing (Cap Gemini) ging verder waar Daniel gebleven was. Hij presenteerde zijn visie op het software landscape van de toekomst en het feit dat SharePoint daar slechts een klein onderdeel van wordt, doch belangrijker dan nu het geval is, aangezien deze landscape enorm is en wordt, rondom communicatie, samenwerking en kennis. Het meeste werk zal verplaatsen naar mobiel en Azure en back-end applicaties gaan uiteindelijk allemaal naar de cloud. “Ja, ook die applicaties waarvan men nu denkt dat dat nooit naar de cloud kan. Ok, niet de huidige versies, maar softwareleveranciers die overleven hebben nu of binnenkort nieuwe versies voor de cloud.”

Donald: “Hey, wie had 10 jaar geleden gedacht dat de meeste bedrijven het prima vinden dat alle klantinformatie naar de cloud zouden gaan (Salesforce, red).”

Geen stress aan tafel. Skillset veranderen is piece of cake

Gelukkig werd de helft van de tijd besteed aan discussie. Veel discussie. Een conclusie die mij is bijgebleven is dat niemand zich zorgen maakte, ook al werden de snelle veranderingen wel gezien. Aan tafel zaten vooral voorlopers binnen de SharePoint community, die erop vertrouwen dat zij voorop zullen blijven lopen. “Als de klant wil dat ik een andere taal gebruik, dan gebruik ik die toch, dat heb je zo onder de knie”. Wie weet is dat proces niet voor iedereen zo ‘agile’.

Meer werk naar product teams en naar remote teams?

Laatste thoughts: Als we meer en meer generieke apps gaan ontwikkelen, meer vanuit het product gaan denken en meer standaard implementaties gaan doen, waar zal dit werk dan uitgevoerd gaan worden? Meer werk naar product teams, in plaats van project teams en meer werk naar remote teams? Teams die gespecialiseerd zijn en vanaf afstand beter en goedkoper kunnen werken? Betekent dat dat we design en usability hechter moeten integreren binnen onze teams?

Mocht je geïnteresseerd zijn in het bijwonen van de volgende Rapid Circle Roundtable over “De toekomst van Sharepoint en de toekomst van jouw skills” registreer dan hier.

More articles

1 COMMENT

  1. Hallo Wilco

    interessant stuk, vooral je laatste paragraaf triggerde me. Ik geloof er heilig in dat software ontwikkeling meer en meer naar expert teams zal toe bewegen. Overal op de wereld zitten gespecialiseerde teams die beschikbaar zijn om stukken software te bouwen. Waarom naar een gigant als Accenture of Cap Gemini gaan waar je veel te veel betaald voor generieke teams die ‘alles’ kunnen bouwen? Wij hebben net een platform gelanceerd wat daarop inspeelt, misschien interessant om eens naar te kijken: http://www.ekipa.co

    Groet

    Hugo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles

%d bloggers like this: