Tuesday, January 25, 2022

De route naar de cloud met het Cloud Decision Framework

Must read

Je kunt er bijna niet meer om heen, de cloud.

Maar waar moet je als organisatie allemaal aan denken voordat je overstapt naar de cloud? Gaat het alleen om techniek? Of zijn er nog meer aspecten die van belang zijn wanneer een organisatie overweegt naar de cloud over te stappen?

Om dit proces te ondersteunen hebben we een toolkit ontwikkeld, die organisaties kan helpen om te ontdekken of een transitie naar de cloud een goede optie is. We noemen dit: het Cloud Decision Framework.

​​De Toolkit

De toolkit voorziet in een of meerdere workshops (afhankelijk van de organisatie) met afvaardiging van verschillende onderdelen/afdelingen van de organisatie. Het is belangrijk om naast IT ook andere afdelingen te betrekken om uiteindelijk gezamenlijk een oordeel te kunnen vellen voor de organisatie.

​​Inspiratie

Het eerste element van de workshop is gericht op het inspireren van de deelnemers over de mogelijkheden van de Microsoft Cloud. Hierbij zullen de verschillende onderdelen en diensten van de cloud worden behandeld, waarbij aan de hand van diverse demo’s een vogelvlucht wordt genomen door het hele platform.

Het tweede deel van de workshop is gericht op een of meer van onderstaande thema’s. Hierbij komen diverse aspecten van de cloud aan bod.

Bedrijfsrelevantie

Op de eerste plaats kijken we naar de relevantie van de cloud voor de business. Hoe kan de cloud helpen om doelstellingen te behalen? Wellicht ontdekken we hier problemen in de huidige opzet die met een transitie naar de cloud kunnen worden verholpen. Voornaamste argumenten hier zijn:

[bulletlist]

 • Meer focus op primair proces
 • Snellere Time-to-Market
 • Flexibele schalen van IT
 • Any place, any device

[/bulletlist]

 

Financiën

Een ander onderdeel van de toolkit legt de focus op het kostenaspect van de cloud. Veel organisaties gaan er vanuit dat een transitie naar de cloud economischer voor hen zal uitpakken. Echter weet men vaak nog niet waar deze besparing zich zal voordoen. Zijn we minder geld kwijt aan hardware, software of wordt er bespaard op eigen personeel? Allemaal vragen die, afhankelijk van de inrichting, van de organisatie beantwoord gaan worden.  Voornaamste financiële doelstellingen hier zijn:

[bulletlist]

 • Beperken van investeringen
 • Betalen voor gebruik
 • Kostenreductie

[/bulletlist]

 

Techniek

In dit thema kijken we hoe de cloud aansluit op de huidige infrastructuur. Wat zijn de potentiele bottlenecks en hoe gaan we deze uitdagingen aan? Hoe kunnen we de huidige applicatie infrastructuur migreren en aan welke termijnen moeten we denken. Daarnaast denken we ook gezamenlijk na over wie, en hoe, de cloud beheerd gaat worden. Beheer is in de cloud is nog net zo relevant als anders, echter transformeert beheer naar het applicatieniveau. Hierdoor ontstaat op een IT afdeling minder focus op operationeel technisch beheer, maar meer focus op de voor het bedrijf relevante applicaties. Veel voorkomende technische argumenten ten gunste van een oriëntatie op de cloud zijn:

[bulletlist]

 • Vereenvoudigen van infrastructuur en externe toegang
 • Commodity diensten (e-mail, document opslag, etc.) afnemen als Software-as-a-Service
 • Software altijd up-to-date

[/bulletlist]

 

Beveiliging

Elke organisatie heeft informatie in huis die niet op straat mag komen te liggen. Dergelijke informatie kan in de verkeerde handen schadelijk zijn voor de concurrentiepositie, ofwel de privacy van de klant schenden. De cloud van Microsoft heeft beveiliging hoog op de agenda staan een heeft daardoor op dit gebied een voorsprong vergaard ten opzichte van haar concurrenten. Microsoft heeft diverse certificeringen op het gebied van informatie beveiliging, waaronder: ISO 27001, EU Model Clauses, HIPAA-HITECH, FERPA, FISMA, U.K. G-cloud IL2, CJIS. Op de volgende site vind je top 10 lijsten die de veiligheid en betrouwbaarheid van de Cloud Productivity Services helpen te beoordelen. http://products.office.com/en-us/business/office-365-trust-center-top-10-trust-tenets-cloud-security-and-privacy

Binnen het thema behandelen we alle beveiliging en privacy maatregelen die Microsoft heeft genomen om de volgende doelstellingen te behalen.

[bulletlist]

 • Geen zorgen over beveiliging
 • Redundantie en zekerheid

[/bulletlist]

 

Wetgeving

​ Als laatste onderdeel, en deze is lang niet voor alle bedrijven relevant, is het thema rondom wetgeving. Tijdens dit onderdeel gaan we op zoek naar informatie binnen de organisatie die onderhevig is aan wetgeving, waardoor deze mogelijk niet in de cloud opgeslagen zou mogen worden. Daarnaast wordt er ook gekeken of er gegevens zijn waarop een bewaarplicht van toepassing is. Vaak zien we hier dat in de meeste gevallen 90% van de informatie buiten een classificatie valt waarvoor wetgeving van toepassing is. In de overige 10% is wel een classificatie van toepassing en zal gekeken worden of de cloud hier in voorziet. In hele specifieke gevallen blijft het verplicht om de gegevens binnen de muren van de organisatie op te slaan.

Resultaat

Na de workshops hebben we gezamenlijk gedefinieerd of de cloud bij de organisatie past, of dat de relevantie ontbreekt. Het resultaat van de workshop wordt vastgelegd en dient als startpunt voor eventuele vervolgstappen.

Conclusie

Veel organisaties willen zich oriënteren op de cloud, maar zijn nog zoekende naar het juiste proces. Het Cloud Decision Framework voorziet een organisatie van een gestructureerde aanpak bij kennismaking met de Microsoft Cloud. Zo gaat het framework in op diverse thema’s die van belang zijn bij de keuze voor de cloud. Afhankelijk van het resultaat kan een vervolgstap worden genomen waarbij er een Business Case ontwikkeld kan worden om de gehele, of een gedeelte van de infrastructuur, onder te brengen in de cloud.

More articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest articles