Keuzes maken. Wij houden er van. Wij willen graag iets te kiezen hebben. En zo willen we ook allemaal graag kunnen kiezen voor onze favoriete browser. Een browser toont je internet pagina’s, websites. Een website maken, het lijkt zo simpel. Je bouwt een site, je publiceert deze en voilà iedereen kan er van genieten. Je kunt de gok wagen en er van uit gaan de je publieke website gewoon in alle browsers op dezelfde wijze wordt getoond. Dat kan. Of het verstandig is, dat is een tweede.

internet browsers

Want wat denkt een gebruiker bij een site die niet werkt, waar de teksten door elkaar heen getoond worden en plaatjes niet worden ingeladen? Waarschijnlijk zijn dat geen positieve geluiden. Dan vertelt hij dat ook nog aan zijn collega. En daar ging je potentiële klant. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je publieke website, maar wat dacht je van het intranet? Medewerkers die graag alles willen bekijken op de IPad bijvoorbeeld? Kan dat zomaar?

Gelukkig is er voor SharePoint 2013 een relatief uitgebreide browser support voor, zoals Internet Explorer (natuurlijk), Google Chrome, Mozilla Firefox en Apple Safari. Van deze laatste drie worden voornamelijk de meeste recente versie ondersteund. Kanttekening daarbij is dat bepaalde web browsers niet alle SharePoint functionaliteit volledig ondersteund of dat functionaliteit alleen via een alternatieve route beschikbaar is. Dit zelfde geldt ook voor het device support voor SharePoint 2013. Recente besturingssystemen zoals Windows Phone, IOS en Android ondersteunen SharePoint op mobiele apparaten en tablets, mits je genoegen neemt met een paar kleine beperkingen.

Maar hoe kom je nou achter of de SharePoint omgeving echt werkt en alle informatie wel getoond wordt, zoals verwacht? Daar voor zijn een aantal handige online tools beschikbaar. Er zijn tools die een snapshot maken van je website en daarmee kun bepalen of alle informatie, teksten en afbeeldingen getoond worden zoals bedacht en verwacht. Dit kan werken, maar niet in alle geval. Voor een site met veel content kan dit handig zijn, maar animaties of bewegende beelden, daar kan dergelijke tool niet meer overweg. Wat je dan kunt doen is zelf alle browsers installeren en zoveel mogelijk devices verzamelen. Vervolgens kan je jouw website in al deze browsers bekijken. De meeste browsers, zoals Internet Explorer hebben dan ook nog een optie waarmee je dezelfde browser in een oudere versie bekijkt. Dit lijkt heel handig, maar werkt niet in alle gevallen, zoals de werkelijkheid.

Een handige tool om alle mobile devices en de daarvoor beschikbare browsers te testen is Ripple. Deze extensie is verkrijgbaar voor Google Chrome en te vinden in hun store. Met deze emulator bekijk je eenvoudig jouw website op verschillende devices, in verschillende browsers en in verschillende formaten.

Jouw SharePoint website vanaf het begin toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken? Bekijk dan eens Microsoft | Toegankelijk. Een site met handige tips, templates en ook een tool waarmee je je site kunt uitkleden, in Internet Explorer om te bekijken of je voldoet aan internet richtlijnen en dat soort zaken.

Genoeg mogelijkheden dus om te testen of jouw SharePoint-site werkt in verschillende browsers of hoe deze er voor eindgebruikers uit ziet op een mobiel apparaat. Met een kleine moeite ben je op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen die jouw website of intranet heeft. En daarmee heb je een stapje voor op de eindgebruiker. De site kan hier namelijk nog op aangepast worden, voordat je deze presenteert aan de buitenwereld. Je kan de eindgebruiker adviseren om een nieuwere versie van de browser te installeren of zelf de weergave aanpassen. Dus wat je ook maakt, vergeet het niet testen, want het levert je altijd wat op!

1 COMMENT

  1. Erg leuk artikel! Hieruit blijkt ook hoe belangrijk het is om goed te testen en welke middelen men hiervoor kan gebruiken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.